Fastigheten Såpsjudaren 1 sedd från Birger Jarlsgatan. Foto: Sparbössan

Känd Stockholmskrögare letar nya lokaler

Sista januari var Bar Central tvungen att lämna lokalerna på Birger Jarlsgatan 41. Nu letar restaurangen efter nya i en stad som krögaren Robert Rudinski menar har blivit på tok för dyr.

Bar Central flyttade in på Birger Jarlsgatan 41, i fastigheten Såpsjudaren 1, i början av 2015. Sedan dess har tankarna funnits på att expandera. Men i stället står nu restaurangen utan lokaler. Fastighetsägaren Sparbössan ska bygga kontorslokal på innergården och då fick restaurangen inte vara kvar.

– Det känns fruktansvärt att behöva lämna. Vi är ett starkt varumärke och folk saknar oss, säger Robert Rudinski, en av krögarna bakom Bar Central.

Nu är han och medkrögaren Kim Choukri på jakt efter nya lokaler. De letar främst i city, men även på Södermalm. Bar Central låg mellan 2011 och 2017 på Skånegatan 83 så området är inte obekant.

På söder finns även restaurangen Borasco, på Tjärhovsgatan 33, som fungerar som en uppsamlingsplats för de som saknar Bar Central, enligt Robert Rudinski. Restaurangen öppnades av Rudinski, Kim Choukri och Lukas Moderata i november 2021. Rudinski är också en av grundarna till hyllade Tjoget, baren och restaurangen på Hornbruksgatan 24.

Förhoppningen är att kunna nyöppna Bar Central igen till hösten. Men det ser mörkt ut.

– Fastighetsägarna har fullständigt tappat förnuftet. Hyrorna i Stockholm är fruktansvärda. De pratar 7.000–8.000 per kvadratmeter. Vi kan inte skriva sådana kontrakt. De stora ägarna är så drivna av vinster att de struntar i om vi går i konkurs om några år. Eller så struntar de i vem de arbetar med. Det verkar bättre att lokalerna står tomma, säger han.

De söker lokaler på cirka 250 till 500 kvadratmeter, beroende på hur de är planerade. Högt i tak är en självklarhet och de måste vara ”Bar Central-vänliga”.

– På Borasco har vi en liten dukad del och det är väldigt poppis, så hittar vi en större lokal kan vi göra en sådan del där också. Då kan folk välja om de vill ha en dukad sittning eller en bistrosittning. Vi skulle också vilja få möjlighet att ha en festvåning i anslutning – vi har fått mycket förfrågningar från företag de senaste åren.

Till sommaren kommer delar av Bar Central att leva vidare i en annan form. Personal från bland annat Bar Central kommer nämligen gästspela på Grå gåsen i Burgsvik på Gotland – restaurangen som har blivit rikskänd i tv-programmet Så mycket bättre.

Bar Centrals tidigare lokal på Birger Jarlsgatan. Foto: FV

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan