K-Fastigheter förvärvar Finja Prefab

K-Fastigheter har tecknat avtal om förvärv av Finja Prefab AB, en rikstäckande aktör inom prefabricerade betongelement.

Med det strategiska förvärvet stärker Finja Prefab sin position som en ledande partner till svenska byggbolag, parallellt med att K-Fastigheter säkrar tillgång till kritiska komponenter för att fortsätta bygga sina koncepthus på flera platser i Sverige och Danmark.

Finja Prefabs fokus på miljömässigt hållbara betongelement har vunnit marknadens erkännande och bolagets omsättning under 2019 uppgick till drygt 1 miljard. I affären ingår även förvärv av byggrätter i centrala Hässleholm.

”Förvärvet av Finja Prefab är en viktig del i K-Fastigheters fortsatta tillväxtresa och vår strategi att bygga kostnadseffektiva egenutvecklade koncepthus i Sverige och Danmark. Betongelement är kritiska delar i våra koncepthus och står för en betydande del av den totala investeringen. Med nuvarande och kommande volymer måste vi ha kontroll över en större del av produktionskedjan för att kunna säkerställa leveranskapacitet, kvalitet och kostnadseffektivitet. Finja Prefab är ett välskött bolag som jag haft förmånen att växa upp med. Precis som för K-Fastigheter startade Finjas historia i Hässleholm. Finja Prefab levererar ett stabilt kassaflöde och bra resultat samt har en tydlig ambition att reducera sin miljöpåverkan, bland annat genom klimatpositiva betongstommar,” säger Jacob Karlsson, VD för K-Fast Holding AB.Finja Prefab har sitt ursprung i bolaget Finja AB, grundat 1957 i den skånska orten Finja, utanför Hässleholm. Bolaget har sex egna anläggningar, i Borensberg, Finja, Hultsfred, Katrineholm, Vara och Östra Grevie samt arrenderar den sjunde, i Bollebygd. Bolaget är organiserat i region Syd, Väst och Öst med eget montageteam i respektive region samt möjlighet att verka i Köpenhamnsområdet. K-Fastigheter har ett pågående samarbete med Finja Prefab avseende projekt Vallensbæk Strand i Köpenhamnsområdet. Dagens avtal innebär att K-Fastigheter på sikt kommer att lägga samtliga beställningar av betongelement hos Finja Prefab. Med dagens produktionstakt innebär det en årlig ordervolym om 350–400 mkr. Finja Prefab har förmåga att hantera dessa och kommande volymer.

I transaktionen ingår även att K-Fastigheter förvärvar samtliga aktier i Limkokaren AB som äger byggrätter för fastigheterna Limkokaren 16 och 17 samt Oden 8 i centrala Hässleholm. Förvärvet möjliggör utveckling av koncernens koncepthus med upp till 150 lägenheter. Köpeskillingen där är 22 miljoner kronor.

K-Fastigheter förvärvar även Finja Prefabs verksamhetsfastigheter på sex orter, den sjunde arrenderas från Skanska. Köpeskillingen för denna del baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 378 mkr

”Finja Prefab har byggt en stark marknadsposition, med tydligt fokus på lönsamhet, hållbarhet och innovativ produktion. Med drivna medarbetare och en bred kundbas utvecklar man framtidens flerfamiljsbostadshus. Med dagens affär lämnar jag över stafettpinnen till en ny ägare som kan växla upp bolaget och utveckla affären vidare. Finja Prefab kommer att fortsätta samarbetet med övriga Finja-bolag där det finns synergier. Jag är övertygad om att K-Fastigheter kommer att ta väl hand om Finja Prefab, dess kunder och alla medarbetare, vilket borgar för en trygg och lönsam utveckling,” säger Gull-Britt Jonasson, ordförande i Finja Prefab.

”Förvärvet innebär att K-Fastigheter får möjlighet att i större omfattning kontrollera sin geografiska tillväxt och relaterade kostnader, parallellt med att Finja Prefab fortsätter driva utvecklingen av hållbara kunderbjudanden. Det finns en stor potential för Finja Prefab att fortsätta växa som en självständig enhet inom K-Fastigheter och vi i styrelsen kommer att bevaka utvecklingen för att säkra att synergieffekterna synliggörs,” kommenterar Erik Selin, ordförande i K-Fast Holding AB.

”Gull-Britt och Finja är en förebild för mig. Hon är en stark näringslivsprofil och Finja är ett bolag som bidragit till utvecklingen av Hässleholm och många andra platser i Sverige. Jag och mina 70-tal medarbetare är glada över att kunna bidra till att verksamheten kan växa ytterligare och ser fram emot att välkomna över 550 nya medarbetare till K-Fastigheter. Bland våra nya kollegor finns många kompetenser, inklusive Finja Prefabs nuvarande VD Kaj Grönvall, andra ledande befattningshavare och Finjas montageteam, vilka kommer att vara delaktiga i kommande byggnationer av K-Fastigheters koncepthus. Förvärvet av Finja Prefab, ihop med vår nya fabrik för utfackningsväggar, gör att vi framledes kontrollerar hela produktionsledet av kritiska komponenter,” säger Jacob Karlsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Klart: Kvartett i världsklass i kamp om jätteprojektet

33.000 kvm ska utvecklas mitt i Stockholms city – här är bolagen som tilldelas parallella uppdraget.

Går till CBRE från Wework

Rådgivaren förstärker med toppnamn.

Mest framgångsrika köprådgivaren korad

Lista med de tio bästa. Datscha har summerat transaktionerna under 2020.

Stenhus kör så det ryker – förvärvar för halv miljard

Avfallsentreprenör blir minoritetsägare i bolaget efter affär i Stockholm och Göteborg.

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Balder når 20 procent i Entra

Rutger Arnhult: ”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra”.

Lista: 19 största i CBD

FV listar de största kontorsuthyrningarna sedan 2010.

Bildextra: Byggstartar 16.000 kvm på spekulation

”Vi har ett antal diskussioner med potentiella hyresgäster”.

Tillbaka till förstasidan