Jacob Saxild och Louise Svensson, ansvariga för Köpenhamns och Malmös gemensamma monter under Mipim. Fastighetsvärlden överräckte en bukett blommor till vinnaren i ”Bästa monter 2015”.

Juryns dom: Malmö och Köpenhamn bäst på Mipim

Annons

Så har juryn jobbat:

En jury bestående av totalt 20 medlemmar från sex av de nordiska och baltiska länderna har granskat städernas montrar och betygsatt dessa utifrån tre kategorier, med poäng 1 till 5 där 5 är bäst. 11 personer i juryn medverkade även i monterbedömningarna 2014.

  • Första intrycket när du ”går förbi”. Finns det något som får dig att stanna?
  • Finns det intressanta erbjudanden/projekt i montern och hur väl och tydligt presenteras dessa?
  • Hur är bemanning, servicen och bemötande i montern?
Visa faktaruta

Tredje raka segern – Göteborg står för årets lyft. För tredje året har en jury som Fastighetsvärlden tillsatt, bestående av 20 medlemmar, granskat och betygsatt sju nordiska och baltiska städers utställningsmontrar på fastighetsmässan Mipim.

Vinnare 2015 är Köpenhamn/Malmö, som har en gemensam monter. Det är alltså samma vinnare som både 2013 och 2014.

– Är det sant? Det är helt fantastiskt. Åh, vad glada vi blir. Det är så många som jobbat hårt för att det ska bli bra, jublar Louise Svensson, projektledare för Mipim för Malmö.

– Det känns extra bra att vi lyckas försvara förstaplatsen eftersom vi bytt monterutseende. Vi har gjort den lite mer nordisk, säger Jacob Saxild, projektledare för Mipim för Köpenhamn, i samband med att Fastighetsvärlden berättar att montern åter är den som får högt betyg juryn.

Men det har blivit tajtare i toppen mellan städerna i år efter att Göteborgs monter fått rejält högre betyg än tidigare år.

  1. Köpenhamn/Malmö 199 poäng (–13 poäng)
  2. Stockholm 181 poäng (–4 poäng)
  3. Göteborg 178 poäng (+22 poäng)
  4. Oslo 165 poäng (–8 poäng)
  5. Helsingfors 162 poäng (+5 poäng)
  6. Riga 142 poäng (–22 poäng)
  7. Tallinn 112 poäng (+3 poäng)

Göteborg hamnade i fjol på sjätteplats av de sju städerna som juryn granskar. I år blir det en tredjeplats, endast några få poäng från andraplatsen. Göteborg har inför årets Mipim jobbat fram ett nytt koncept – något som Fastighetsvärlden jury alltså gillade.

Det är ytterligare några av stadsmontrarna som bytt utseende inför årets Mipim, överlag har det gått mot montrar med ljusare färger.

Flera ur Fastighetsvärldens jury tycker att de nordiska och baltiska stadsmontrarna ska göra en rejäl framstöt för att få monteryta närmare den stora gången. Där finns sedan länge till exempel Stockholm och numera även Oslo.

Rent generellt konstaterar juryn att de nordiska stadsmontrarna står sig riktigt starkt i den internationella konkurrensen, men med saknad av det lilla extra.

Texten uppdateras löpande. Det kommer att komma fler kommentarer från juryn samt bilder.

1) Köpenhamn/Malmö, 199 poäng

Montern har i år fått en helt ny interiör, men upplägget är detsamma som tidigare år.
Montern har i år fått en helt ny interiör, men upplägget är detsamma som tidigare år.
Köpenhamns och Malmös  monter är på 200 kvm – och nästan aldrig öde.
Köpenhamns och Malmös monter är på 200 kvm – och nästan aldrig öde.
Projekten presenteras minst sagt sparsamt i montern. Precis som i Stockholm handlar det om att kompromissa. Gynnas något bolag (parner) för mycket finns det en risk att någon annan hoppar av i protest.
Projekten presenteras minst sagt lågmält i montern. Precis som i Stockholm handlar det om att kompromissa. Gynnas något bolag (parner) för mycket finns det en risk att någon annan hoppar av i protest.

En estnisk juryröst om Köpenhamn/Malmö: ”Verkar alltid vara trevligt där. Men man får ingen rejält satsning eller något projekt presenterat för sig. Man tvingas söka information själv. Risken är att man går förbi.”

Röst från ledamot i Stockholm: ”Väldigt många liggande tv-skärmar. Var det inte någon Media Markt som lade ner i Skåne? Mängdrabatt? Skämt åsido. Jag är alltid avundsjuk på den montern. Det är något som gör stor skillnad, men jag har ännu inte listat ut vad”.

Ledamot från Köpenhamn: ”Härligt stämning nästan hela tiden. Köpenhamn/Malmö borde förstås göra som Oslo och söka sig mot den stora gången. Men jag är egentligen kluven kring det, för då skulle det kanske bli för mycket besökare. Folk lockas av folksamlingar.”

Juryröst från Finland: ”Jag gillade faktiskt den förra montern bättre. Tycker den nya är lite stel. Men i övrigt är innehållet och upplägget riktigt bra”.

2) Stockholm, 181 poäng

Stockholms snygga och stilrena monter, nästan nästan inringad av storbildsskärmar ängs väggarna.
Stockholms snygga och stilrena monter, nästan nästan inringad av storbildsskärmar längs väggarna.
Allra mest folk är det i Stockholms monter kring Happy hour, vid klockan 16 under de tre mässdagarna.
Allra mest folk är det i Stockholms monter kring Happy hour, vid klockan 16 under de tre mässdagarna.
Personalen i montern sliter hårt under arbetsdagarna. Mässlokalerna i ”bunkern” är inte precis  världsklass.
Personalen i montern sliter hårt under arbetsdagarna. Mässlokalerna i ”bunkern” är inte precis världsklass.

En juryledamot Norge om Stockholm: ”Stort och bra läge, men ger kanske inte känslan av att det är en av Europas snabbast växande städer”.

En sydsvensk jurymedlem om Stockholms monter: ”Bra drag under happy hour. Jag tycker att det är en riktigt bra monterplats. Ibland kan man önska att den skulle vara flådigare och tydligare. Men jag tror att det är klockrent att istället lägga extra pengar på att synas på deltagarbrickan och vid entrén. Det sticker ut i allt myller.”

En ledamot från Tallinn: ”Så mycket, men ändå så lite”

En ledamot ut juryn från den svenska huvudstaden: ”Montern är en kompromiss för att göra alla nöjda, då blir det så här och jag tycker att resultatet med de förutsättningarna är riktigt bra. Men det vore intressant att se vad en kreativ person med fria händer kunde åstadkomma. Ibland mycket folk men alltid samma folk, känns det som”

3) Göteborg, 178 poäng

Två av tre modeller i Göteborgs nya monter, Jernhusens respektive Sernekes projekt.
Två av tre modeller i Göteborgs ”nya monter”, Jernhusens respektive Sernekes projekt.
Den tredje modellen var över hela Älvstadenområdet. Som syns på bilderna var det inte alltid knökfullt i montern.
Den tredje modellen var över hela Älvstadenområdet. Som syns på bilderna var det inte alltid knökfullt i montern.

Sydsvensk juryledamot om Göteborg: ”Grattis Göteborg. Jag har varit i juryn i tre år och detta är ett rejält lyft – och det bästa är att det borde finnas potential för ytterligare förbättring”.

Röst från jurymedlem i Oslo: ”Härligt att se tre modeller. Två på tydliga projekt och sen hela centrala staden runt älven. Lite svårt att få information under vissa tider”.

Ledamot från Göteborg: ”Nu fattas bara en ny position inne på mässan. Göteborgs monter borde ligga längs den stora gången, precis som Stockholm gjort länge och som numera även Oslo gör. Trevlig att Ola Serneke var på plats i år. Kanske personifierar han det nya Göteborg”.

4) Oslo, 165 poäng

Mycket nytt för Oslos monter, bland annat ett nytt läge – längs med den breda gången.
Mycket nytt för Oslos monter, bland annat ett nytt läge – längs med den breda gången.
Hemtrevligt!
Hemtrevligt!

En finsk juryledamot om Oslo: ”Är det bara en bar nu för tiden? Inget annat att erbjuda? Var är projekten? Varför ska jag investera där? Har jag hittat rätt?”

En jurymedlem från Stockholm: ”Mycket bättre monterplacering än för några år sedan. Ljus och fin, men borde kanske kännas mer norsk? Var finns projekten? I vad ska man investera? Svårt att få kontakt med någon som kan ge information.

En ledamot av juryn från Riga: ”Förväntar mig mer av Norge. Men det är trevlig miljö och montern syns riktigt bra. Grattis till det nya läget, även om vi saknar er närmare Lettland”.

5) Helsingfors, 162 poäng

Helsingfors stora modell beskriver vilka förutsättningar som det öppnas upp för när hamnverksamhet flyttats.
Helsingfors stora modell beskriver vilka förutsättningar som det öppnas upp för när hamnverksamhet flyttats.

Norrman om Helsingfors monter: ”Kanske dags för en nystart? Jag har tidigare gillat Helsingfors monter, men har börjat bli lite trött på den. Uppskattar dock den tydlighet som finns.”

Svensk juryledamot: ”Lätt att få information. Städerna i storstadsområdet verkar samarbeta väl.”

Jurymedlem från Tallinn: ”Utmärkt beskrivning av hamnområdena och var det ska hända saker. Men lite färggladare kunder det väl vara. Visa lite stolthet!”

6) Riga, 142 poäng

Riga får högt betyg för service och information.
Riga får högt betyg för service och information.

Jurymedlem från Helsingfors, Finland, om Riga: ”Vist var det väl trevliga och färggladare i den montern som Riga hade tidigare? När så många i närområdet har gått mot ljusare montrar så försvinner tyvärr Rigas monter i mängden.”

Ledamot från västra Sverige: ”Lite otydlig monter, men väldigt lätt att få information. Det verkar alltid finnas kunnig personal på plats i montern.”

7) Tallinn, 112 poäng

Trist, år efter år. Hur ser strategin ut?
Trist, år efter år. Hur ser strategin ut?

Norsk jurymedlem om Tallinns monter: ”Bästa platsen på mässan – för den som söker lugn och ro. Jag var där helt själv och det var gott om sittutrymme. Men om det är en bra monter för att föra ut Tallins erbjudande? Det är minst sagt tveksamt.”

Juryledamot från norsk ledamot: ”Varför gick jag hit? Får jag inte betalt för att delta i juryn? Är jag lurad av en svensk tidning? Det här var bortkastad tid för mig – men jag gick snabbt efter någon minut. Det blir mitt i särklass lägsta betyg”.

Röst från svensk medlem av juryn: ”Egentligen är det nog inte så tokigt, lite mer engagemang och närvaro så skulle det snabbt kunna bli mycket bättre”.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan