Flygfoto över området. Till vänster syns Sheratonhotellet och till höger fastigheten Snäckan 8 (fd KPMG-huset) som är aktuellt för projektutveckling.

Jubel hos Skanska – får riva och starta stort projekt

Nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt om det gamla KPMG-huset på Tegelbacken som Skanska äger. Enligt domstolen är det fritt fram att riva och bygga nytt, skriver Stockholmdirekt.

Sedan flera år har Skanska drivit ett projekt vid Tegelbacken som innebär att fastigheten Snäckan 8, alltså fd KPMG-huset, rivs. Projektet har omgärdats av domstolsbeslut och därmed skjutits upp flera gånger.

Vid Skanska säger man till Fastighetsvärlden att man välkomnar domstolens beslut, men konstaterar även att det varit bra med en granskning. Bolaget tycker sig ha goda argument för sin ståndpunkt.

– Det är förstås ett positivt och jätteskönt beslut för oss. Vi ser fram mot att genomföra projektet, säger Fredrik Lantz, marknadschef för Skanska Fastigheter Stockholm, till Fastighetsvärlden och konstaterar att även om domen vinner laga kraft kommer det ändå dröja ett tag för att påbörja byggprocessen. Först krävs bygg- och rivningslov.

Mark- och miljödomstolen beslut kan överklagas till Mark och Miljööverdomstolen. Det måste ske inom några få veckor.

Skanska köpte Snäckan 8 hösten 2014 från Alecta för 650 miljoner kronor, som del av en bytesaffär. Hösten 2016 sålde Skanska sitt planerade projekt till Slussgården/SKL som planerar att flytta sitt huvudkontor dit. FV har bedömt priset på den affären till 2 miljarder.

KMPG-huset innehöll 17.000 kvm lokaler. Skanska har från staden fått klartecken för att riva och därefter uppföra en ny byggnad som innehåller 26.000 kvm lokaler på fastigheten. Bolagets plan är att bygga4,5 meter högre. Dessutom skulle det nya huset bli tio meter större ut mot Rödbodgatan.

Planen klubbades i stadsbyggnadsnämnden i slutet av 2018 – med målet att börja rivningen vid det då kommande årsskiftet.

Mark- och miljödomstolen konstaterar nu bland annat att ”länsstyrelsen i sitt yttrande skriver att rivningen skadar riksintressets modernistiska bebyggelseårsring och den helhet som bildas på platsen med intilliggande Sheraton”. Man skriver vidare att den nya byggnadens storlek och höjd kommer att göra Klara kyrkas torn mindre synligt från vissa vyer, skriver Stockholmdirekt.

”Trots den negativa påverkan kan skadan dock enligt länsstyrelsen inte anses påtaglig” står det i domen. Och den slutsatsen delar alltså mark- och miljödomstolen, uppger Stockholmdirekt.

Läs mer om turerna kring Snäckan 8 i länkarna.

Den nuvarande byggnaden på fastigheten Snäckan 8, där KPMG varit hyresgäst, ska jämnas med marken. Fastigheten ligger bredvid hotellet Sheraton (till vänster på illustrationen). Illustration: BAU

Fler Nyheter från förstasidan

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Tillbaka till förstasidan