Astoria Stockholm. Vy från Nybrogatan. Illustration: 3XN.

Jubel hos Humlegården efter 12 års kamp

I tolv år har Humlegården jobbat med att få förverkliga projektet Astoria på Östermalm i Stockholm. Nu får bolaget grönt ljus för byggstart. Det efter att mark- och miljööverdomstolen satt ner foten.

Humlegården har arbetat med utvecklingen av fastigheten Riddaren 18 på Nybrogatan i Stockholm sedan 2005, i nära samarbete med Stockholm stad. Det handlar alltså om den fastighet som tidigare innehöll biograf Astoria. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och entreprenadarbeten påbörjas efter sommaren. I projektet bevaras och renoveras byggnaden från 1870-talet som vetter mot Nybrogatan, medan byggnaden innanför rivs och en ny kontorsbyggnad, som ritas av danska 3XN, uppförs.

Läs mer om detaljer och ytor kring projektet i länken till höger.

Humlegården menar att deras vision för Astoria Stockholm kombinerar det bästa från nu och då och säkerställer att kvarteret kan fortsätta leva i många generationer till.

– Vi är glada över beslutet, som innebär att vi nu kan ta nästa steg i arbetet med Astoria. Vi har under planprocessens skeden tagit de yttranden som inkommit på stort allvar och är mycket stolta över det projekt vi nu ska få realisera, säger Maria Lidström, chef investering och utveckling på Humlegården.

Projektet består av två delar där man både bevarar och utvecklar kvarteret. Renoveringen av Astoriahuset mot Nybrogatan är omfattande och Humlegården satsar på att byggnaden ska återfå sin forna glans genom en varsam restaurering där bland annat originaldetaljer tas fram. Bolagets ambitioner med  den nya delen, som uppförs mot gränden där en del av den befintliga fastigheten rivs, är även de höga. Här kommer Humlegården att arbeta med den danska arkitektbyrån 3XN, en byrå man även anlitade för att ta fram Swedbanks nya huvudkontorsbyggnad  för några år sedan.

Beslutsprocessen för projektet vid Nybrogatan har varit utdragen, men detaljplanen antogs med bred majoritet av kommunfullmäktige detaljplanen i december 2015. Planen överklagades men nu har den sista instansen, mark- och miljööverdomstolen, meddelat att de inte ger prövningstillstånd avseende Riddaren 18 och att mark- och miljödomstolens avgörande därmed står fast. Detta innebär att detaljplanen vinner laga kraft och att Humlegårdens utveckling av fastigheten Riddaren 18 kan påbörjas.

Entreprenadarbeten inleds efter sommaren och från byggstart beräknas projektet ta omkring 2,5 år.

Astoria Stockholm kommer att innehålla både bostäder och kontor. Mer information om försäljningen av bostäder samt uthyrning av kontor presenteras efter halvårsskiftet, meddelar Humlegården.

Fastigheten på Nybrogatan, mitt emellan Dramaten och Östermalmstorg, byggs om.
Fastigheten på Nybrogatan, mitt emellan Dramaten och Östermalmstorg, byggs om.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Tillbaka till förstasidan