Elen som ska delas i det uppmärksammade pilotkvarteret Tamarinden i Örebro ska inte beskattas. Det har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) beslutat. Domen är ett stort steg i utvecklingen av energismart byggande i såväl Örebro som resten av landet.
– Idag känner jag vinden i ryggen igen, får hopp och energi i arbetet med att ställa om Örebro och känslan att det kan inspirera andra städer, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder AB.
HFD:s dom har fallit i ärendet om elen som ska delas inom Tamarinden ska beskattas eller inte. HFD fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked som säger att Tamarindens solcellsanläggningar på fastigheternas tak är separata anläggningar. Eftersom varje anläggning är mindre än 500 kW i effekt , vilket är gränsen för när skatt på elproduktion ska betalas, behöver Tamarinden inte betala skatt på den el de producerar och delar inom området.
Det glädjande beskedet är ett stort steg i utvecklingen av Örebros nya stadsdel, eftersom det ger ytterligare klartecken för delning av energi inom och mellan fastigheter – något som också förändrar förutsättningarna för energismart byggande i hela Sverige.
– Detta är ett mycket glädjande besked som ger oss möjligheten att bygga hållbara städer. Tanken bakom Tamarinden visar sig så bärkraftig att vi kan bidra till bättre förutsättningar för Sverige att accelerera klimatomställningen genom lokalt producerad och delad energi, säger Kemal Hoso (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Örebro kommun.
Tamarinden har under projektets gång jobbat för att påverka två tunga lagar. Den första var ellagen som inte tillät andra än elnätsbolagen att dela el över fastighetsgränser, inte ens mellan byggnader på samma fastighet. Där ledde påverkansarbetet till en ny förordning som öppnat upp för fler aktörer att bygga hållbara stadsdelar och minska miljöpåverkan. Nästa laghinder var lagen om skatt på energi där HFD:s besked nu visat att det går att få till ändringar även i tolkningen av den lagen.
– Det här är en oerhört viktig dom för såväl Tamarinden som för många andra energiprojekt runt om i Sverige. Det känns väldigt bra att vi steg för steg kan bidra till att lagarna utvecklas i takt med den tekniska utvecklingen, när vi så väl behöver dessa stora steg i klimat- och energiomställningen. Det ger också råg i ryggen till andra som tittar på de lagar och regler som i nuvarande utformning hindrar den omställning som måste ske, säger Jan Johansson, projektledare energi och hållbart byggande, Örebro kommun.
Utvecklingen av Tamarinden bygger på ett nära samarbete mellan Örebro kommun och ÖrebroBostäder AB samt byggaktörerna Serneke, Peab Bostäder, Tornet och den lokala energidistributören E.ON.
– Jag är väldigt lättad, kanske mest för att beskedet i praktiken blir en signal om att samhället verkar för samverkan och att alla måste dra åt samma håll, något jag inte kände när Skatteverket överklagande Skatterättsnämndens beslut. Och då vi bara några månader innan fått Energimarknadsinspektionens beslut om att undantas från IKN-lagstiftningen, i april kändes det som att det var väl mycket motvind med Skattemyndighetens överklagan. Idag känner jag vinden i ryggen igen, får hopp och energi i arbetet med att ställa om Örebro och känslan att det kan inspirera andra städer, menar Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder AB.