Jörgen Lundgren leder nya Polskenet – inte fastigheter

Det blir ingen fortsättning inom fastighetsbranschen för Norrportens tidigare VD Jörgen Lundgren. Nu avslöjas den nya satsningen: Investmentbolaget Polskenet.

Polskenet, ett nytt investmentbolag med fokus på små och mellanstora företag i Norrland, har nu startat sin verksamhet som bedrivs i lokaler på Esplanaden, Sundsvall.

Grundarna till bolaget är ett antal erfarna personer från det norrländska näringslivet: Jörgen Lundgren, tidigare VD för Norrporten (som köptes upp av Castellum) och senare Castellum Region Norr, Anders Nilsson, tidigare VD för Knowit, Sten Burman, tidigare affärsadvokat och senare hovrättspresident vid Hovrätten för Nedre Norrland och Peter Byström, tidigare VD för Byström Fastigheter. Alla med god erfarenhet från styrelsearbete.

Grundarna kommer att vara aktiva i investmentbolaget där Jörgen Lundgren nyligen tillträtt som VD.

Bolaget är en unik satsning på norrländskt företagande då det finansieras med privat kapital, det finns i dag få privata investerare inom detta segment. De investerade medlen kommer från grundarna själva samt ett antal investerare varav de flesta har koppling till Norrland.

– Detta kombinerat med ett antal investerare från Stockholmsregionen gör att vi är mycket stolta över investerarbasen, säger Jörgen Lundgren.

I ett första steg har Polskenet över 200 mkr i eget kapital. Med tillkommande belåning bedöms företagsförvärv överstigande 500 mkr kunna ske över en fyra-årsperiod.

Polskenet känner via sina grundare till förutsättningarna i Norrland på ett sätt som få rikstäckande konkurrenter gör.

– Vi vet att det finns många välskötta företag med kapacitet att växa med hjälp av en långsiktig ägarpartner, säger Jörgen Lundgren.

Han berättar att han genom åren, inom både bank- och fastighetsbranschen, kommit i kontakt med många företag och företagsledare.

Polskenet letar företag med en omsättning mellan 25–200 mkr. I en del fall kan ett aktivt tillsättande av styrelse, ledning och personal vara en utvecklingsmöjlighet medan det i andra fall kan handla om att tillskjuta kapital för vidare expansion.

– För mig personligen känns det oerhört viktigt att kunna vara med och satsa på näringslivet i Norrland. Målbilden för Polskenet är att vara den mest attraktiva, ägarpartnern för norrländska företag. Lite kaxigt kan tyckas men jag tror på allvar att vi har goda förutsättningar att lyckas, avslutar Jörgen Lundgren.

Jörgen Lundgren jobbade på Norrporten sedan 2007, varav till och med 2013 och därefter VD. Lundgren har sin bakgrund i bankvärlden där han haft flera ledande befattningar inom Nordea och Danske Bank. Lundgren är ordförande för CER, Centrum för forskning om ekonomiska relationer , ett forskningscenter vid Mittuniversitetet.

Fler Nyheter från förstasidan

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan