John Mattson slår till – köper för 900 mkr i Sollentuna

John Mattson köper från Sollentuna kommun ett paket med 456 lägenheter samt kommersiella lokaler i Häggvik och Tureberg. Priset är 867 miljoner kronor. Det är andra gången som John Mattson köper från kommunen. För 1,5 år sedan förvärvade bolaget för 765 miljoner kronor.

Svefa har varit säljarens transaktionsrådgivare och Foyen säljarens legala rådgivare.

Förvärvet sker genom en bolagsaffär och ett förvärvspris om 867 miljoner kronor efter avdrag för uppskjuten skatt om 35 miljoner kronor. Säljare är Sollentuna Stadshus AB. Tillträde av fastigheterna sker i oktober 2021.

Förvärvet omfattar totalt cirka 38.000 kvadratmeter uthyrbar area fördelade på åtta fastigheter huvudsakligen bestående av hyresbostäder. Fastigheterna är belägna vid Häggviks pendeltågstation samt i Tureberg, vid Sollentuna Centrum. Byggnaderna i Häggvik är uppförda på 1940- och 50-talen och byggnaderna i Tureberg är uppförda på 1970-talet.

Förvärvspriset motsvarar 23.000 kr/kvm.

Den ekonomiska uthyrningsgraden är 98 procent. Av den totala uthyrbara ytan är cirka 29.000 kvm bostäder och ca 9.000 kvm lokaler. Hyresintäkter, vid fullt uthyrt, uppgår till ca 47 miljoner kronor.

När Sollentuna kommun sålde sitt första paket med bostäder, av totalt tre planerade avyttringar, förvärvade John Mattson 541 lägenheter i områdena Rotebro och Rotsunda för 765 miljoner kronor, vilket motsvarade 20.500 kr/kvm.

Genom förvärvet har locket som tidigare endast hade fastigheter på Lidingö fått en större spridning – och ett tungt innehav i Sollentuna.

John Mattson har sedan tidigare cirka 2.800 lägenheter samt kommersiella lokaler på Lidingö, i Sollentuna, Stockholm och Nacka. Fastigheterna i Sollentuna förvärvades i december 2019.

En del av John Mattsons tillväxtstrategi är att förvärva befintliga fastighetsbestånd i kommuner inom Stockholmsregionen, i lägen med bra utvecklingsmöjligheter och goda kommunikationer. Sollentuna kommun har en positiv befolkningsutveckling och hög efterfrågan på bostäder.

– Förvärvet rimmar väl med John Mattsons tillväxtstrategi och förvaltningsmodell. Vi ser fram emot att förvalta och utveckla området på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och i enlighet med vår vision att skapa goda livsmiljöer över generationer. Vi ser också fram emot fortsatt nära samarbete med Sollentuna kommun och det lokala näringslivet och vi kommer ta en aktiv roll i arbetet med att förverkliga ”Vision Malmvägen, säger Siv Malmgren, vd John Mattson.

– Vi välkomnar att John Mattson vill fördjupa sitt engagemang i Sollentuna. Tillsammans ska vi förstärka tryggheten och trivseln i Tureberg och Häggvik, säger Henrik Thunes (M), ordförande i Sollentuna Stadshus AB.

Det tredje och sista, av de beslutade bostadspaketen, som Sollentunahem ska avyttra finns i Edsberg. Planen är att genomföra den försäljningen 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan