Illustration Skytteholms IP.

JM ska på sikt flytta sitt HK till Skytteholm

Det tänkta nya huvudkontoret för JM vid Karlberg såldes till Fortifikationsverket efter ett rejält bud. JM valde istället att hyra  lokaler hos Fabege i Haga Norra som snart står klara när bolaget lämnar norra Frösunda. Den mer långsiktiga destinationen är dock ett eget kontorsprojekt i Skytteholm, även det i Solna.

Annons

Fastighetsvärlden kan berätta att det handlar om en satsning på ungefär 30.000 kvm BTA. Det handlar om en sockelbyggnad där låghusdelen är fem-sex våningar och höghusdelen cirka 15, vilket är ungefär lika högt som närbelägna ”Dallasskrapan”. JM bedömer i dagsläget att man kommer behöva 6.000–7.000 kvm LOA för det egna nya huvudkontoret.

Priset som JM betalar till Solna stad kommer att bli ungefär 400 miljoner kronor, beroende på vilket volym det blir till slut. De överenskomna priserna är 14.000 kr/kvm för ljus BTA kontor, 5.000 kr/kvm för service- och butikslokaler och 3.000 kr/kvm för lokaler kopplade till idrottsändamål.

På platsen finns idag främst parkeringsplatser och även slitna omklädningsrum för fotollsbollsverksamheten. Där, i hörnet, finns även en Max-restaurang, som kommer att stänga när projektet inleds. Max har idag ett arrendeavtal med Solna stad.

Som en del i Solna stads satsning på förenings- och fotbollsverksamheten i kommunen och utvecklingen av idrottsplatsen Skytteholms IP planerar JM för utveckling av en fastighet för kontor och kommersiell service på platsen. I planerna ingår att flytta JM:s huvudkontor till fastigheten som även kommer att kunna inrymma fler hyresgäster. Produktionsstart beräknas ske inom de närmaste fyra åren.

Här planeras för en kombination av kontorsytor, gemensamt garage för kontoret och fotbollsverksamheten samt kommersiella lokaler.

– JM har som samhällsbyggare en lång tradition av att utveckla levande stadsdelar. Vi är stolta över möjligheten att skapa ett nytt fint kontor åt inte bara oss själva, utan också andra företagare i kommunen. Samtidigt bidrar vi till förbättrade förutsättningar för damfotbollen och Solnas ungdomar att idrotta, säger Simon Backe, regionchef JM Fastighetsutveckling.

Kontorsfastigheten, som ritas av Wingårdhs arkitektbyrå, får ett kollektivtrafiknära läge intill Solna Centrum och kommer att ha stort fokus på hållbara lösningar. Cirkulära- och återbrukslösningar, solcellspaneler och förädlade grönytor med sedumtak för att nämna några.

Från vänster Niclas Fröberg, ordförande Vasalund IF, Simon Backe, regionchef JM Fastighetsutveckling Stockholm, Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad och Fredrik Söderberg, vd och klubbdirektör, AIK Fotboll.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få möjligheten att utveckla JMs huvudkontor. Kontorshusets läge vid Skytteholms IP och Frösundaleden är centralt och exponerar sig väl i Solna centrums sammanhang av både tät bebyggelse och stora naturmotiv. Projektet kommer även att kunna föra med sig Solnas ambitioner med att få stenstadsmotivet mer närvarande i gatubilden, och ge en bra motvikt till projekten på Råsundastadions gamla ytor, säger Gert Wingårdh.

Detaljplanearbetet planeras att påbörjas inom kort och diskussion med föreningslivet på Skytteholms IP kommer att inledas.

– Det här är en viktig etablering för Solnas näringsliv, där vi kombinerar smart stadsbyggnation med idrott. Beslutet om markanvisning tas den 3 juni i kommunstyrelsen och blir en viktig milstolpe i vårt arbete med att skapa en idrottsstad för dagens och morgondagens barn och ungdomar. Upprustningen av Skytteholms IP kommer att främja både Solnas stadsutveckling och vår gemenskap, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

JM har idag sitt kontor i norra delen av Frösunda, Solna, i en fastighet som ägs av Vasakronan. Bolaget hade länge planerat att flytta till en egen ägd och utvecklad fastighet vid Karlbergs strand i samma kommun. Den hade byggstartats när Fortifikationsverket kom med ett rejält bud och ville göra en snabb affär, enligt uppgift till FV. JM valde att acceptera budet och började istället leta efter nya fastigheter i några olika kommuner för att utveckla sitt nya huvudkontor.

Som en ”tillfällig”, under flera år, har JM sedan något år dock gjort en större förhyrning i Fabeges kontorsprojekt Haga Norra. Inflyttning där sker under hösten 2024.

Situationsplan Skytteholms IP. Det nya kontorshuset innehåller 30.000 kvm BTA.
Sara Kukka Salam, Solna stad, och Simon Backe, JM.
Så här ser det ut på platsen idag. Bilder: Fastighetsvärlden
JM:s tidigare tänkta kontorsprojekt K1 vid Karlbergs strand. Illustration: TMRW
Snart lämnar JM sina lokaler i norra delen av Frösunda. Där är Vasakronan fastighetsägare. Foto: Fastighetsvärlden
JM gör hösten 2024 en kort flytt av sitt huvudkontor, från norra Frösunda till Haga Norra.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan