JLL: En fortsatt stark fastighetsmarknad

Med en årlig hyresökningstakt på drygt fyra procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de mest centrala delarna ha nått 7.600 kr/kvm, en nivå som få europeiska städer kan matcha.

Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.

Aktiviteten på den svenska fastighetsmarknaden fortsätter att vara hög. Efter första halvåret 2019 landade transaktionsvolymen på drygt 85 miljarder kronor, enligt JLL:s definitioner, vilket är en uppgång med 53 procent jämfört med motsvarande period 2018. Första halvåret dominerades av affärer inom industri & logistiksegmentet som omsattes till ett värde motsvarade 26 procent av den totala transaktionsvolymen, ett segment som JLL tidigare har förutspått ska öka i attraktivitet både bland lokala och utländska investerare. Inom kontorssegmentet genomfördes affärer för motsvarande 25 procent av första halvårets transaktionsvolym. Den höga efterfrågan inom kontorssegmentet är fortsatt driven av den starka hyresutvecklingen som har kännetecknat främst Stockholmsmarknaden under en lång tid.

Kontorslokaler fortsätter att vara en bristvara på Stockholmsmarknaden. Vakansgraden i de mest centrala delarna fortsätter att ligga på en extremt låg nivå och hyrorna fortsätter att klättra uppåt, om än i något mer avmattad styrka än tidigare år. JLL bedömer vid halvårsskiftet 2019 den genomsnittliga primehyran till 7.600 kronor per kvadratmeter och år, men topphyror på betydligt högre nivåer förekommer. Med en årlig hyresökning på drygt fyra procent så fortsätter Stockholm att ligga högt på den europeiska kontorshyresrankningen.

”Trots en global inbromsning i den ekonomiska tillväxten och ihållande politisk osäkerhet, fortsätter de nordiska fastighetsmarknaderna att gynnas av högkonjunktur, om än något avmattad, och låga räntor. På kontorshyresmarknaden ser vi en hög efterfrågan på moderna lokaler i attraktiva lägen i samtliga tre storstäder i Sverige och detta, i kombination med begränsat utbud, fortsätter att trycka upp hyresnivåerna. Vår prognos för en fortsatt aktiv och stabil fastighetsmarknad för 2019 kvarstår”, säger Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Du köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Tillbaka till förstasidan