Jens Engwall om framtiden

Jens Engwall, en av branschens större legender, har beslutat sig för att lämna Nyfosa. Fastighetsvärlden frågade honom vad han ska syssla med i framtiden.

Förra gången, nära du skulle lämna vd-stolen i Hemfosa, sket det sig (läs mer här). Känner du dig trygg nu?
– Ja, det stämmer. Det har inte gått så bra tidigare om man kollar historien. Men nu kapar jag bandet lite långsamt samtidigt som Stina och resten av ledningsgruppen är väldigt duktiga. Det finns mycket energi där. Det kommer bli bra.

Hur många timmar i veckan räknar du med att konsulta åt Nyfosa?
– 10-15 timmar i veckan kanske. Delvis gentemot aktieägare och banker, men det kan ju även vara gamla gubbar som ringer till mig, som gammal gubbe, och har idéer om affärer och då kanske jag hjälper till.

Vilket är ditt nästa företagsprojekt?
– Det vet jag inte. Det ligger inget på bordet nu, men jag får se om någon ringer. Jag skulle gärna göra något utomlands, jag har saknat det. Jag har bland annat tittat privat på ett äldreboende i Serbien. Jag har fått förslag om valnötsodling i Albanien. Jag har även funderat på att köpa olivodlingar i Grekland, liksom en granatäppleodling.

Hur går det med projektet i Kina som du och ytterligare några svenskar hållit på med i ett decennium?
– Det finns kvar, men det går långsamt. Presidenten Xi satsar stenhårt mot korruption vilket medfört att många är rädda för att fatta beslut. Men vi tjänar pengar på den hotellbyggnad som finns där. Planen är att skapa tusentals bostäder runtomkring. Det är ritat för 5.000. De bygger ju högt i Kina.

Du är ju faktiskt mer utomlands än så redan. Du driver ju någon typ av projekt i Florida också?
– Ja, det stämmer. Vi, jag tillsammans med några affärsvänner, bygger 30 villor vid mexikanska golfen. Det är möjligt att den verksamheten går att expandera.,

Hur går det med de stora expansionsplaner som Haninge kommun har vid Hemfosa station, där det finns väldigt lite bebyggelse men ändå en plattform, och där du är stor markägare?
– Nu håller jag på att bygga på gården, det är snart byggmöte. Men jag förstås vad du menar. Det finns ett avtal och saker och ting går framåt till skillnad från vid stationen Segersäng där man verkar fastnat. I Hemfosa rullar det på.

Hur stor del av din mark berörs av projektet? Hur ser tidplanen ut och vad kan du tänka dig att bli byggherre för personligen?
– Det är nog ungefär 15, kanske 20 hektar. Det är det som ligger närmast stationen. Kommunen har som mål att det ska exploateras 2023, men för mig känns 2030 mer realistiskt. Det är mycket infrastruktur som måste fixas först. Jag kan kanske tänka mig någon skola eller äldre boende, alltså mest sådant som kompletterar. Bostadsutvecklingen får andra parter ta hand om.

Du är den vd, som oavsett bransch, placerat flest bolag på börsen? Kommer Hemfosa Gård att börsnoteras som ett stort projektutvecklingsbolag?
– Nej, det ska bli lugnt och stilla.

Du har väl egentligen aldrig varit en varm anhängare till att finnas på börsen och vara börs-vd? Blir det skönt att slippa börsen framöver?
– Börsen är jobbig, alla har åsikter. Det tar mycket tid och det känns som att det har blivit mer och mer, mer regelverk.

Så det är ett löfte att vi inte kommer få se dig som börs-vd igen?
– Hmm, det har jag sagt det förut.

Hur känner du inför framtiden?
– Jag säger som jag avslutade med i mitt brev till personalen: ”Det kommer bli bra”. Det är för övrigt titeln på en alldeles utmärkt låt av Laleh. Den borde alla lyssna på!

Fler Nyheter från förstasidan

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Efter Alecta-avhoppet

En av topparna som lämnat Alecta Fastigheter har klart med nytt uppdrag.

Niam storköper från Slättö

Över 300 bostäder i transaktionen.

Ännu ett tungt avhopp från Alectas storsatsning

FV avslöjar det senaste. Nästan hela den ursprungliga ledningsgruppen borta.

Colliers: Agnarna skiljs från vetet

Karin Witalis om potentiella risker i olika segment att ha koll på. Spekulativa inslaget. ”Inga jättemarginaler. ”Olika prisförväntningar”.

Unik valkompass: Så ska ditt bolag ”rösta” i valet

Pangea och Downtown Advisors analyserar höstens riksdagsval från ett fastighetsperspektiv.

Elgiganten hyr hela 86.600 kvm hos Catena

Det finns även en en tillbyggnadsoption om 28.300 kvm.

Bekräftat: Åhléns säljs

47 varuhus ingår. Många fastighetsägare berörs av ägarskiftet.

Tillbaka till förstasidan