Jalle Olsson lämnar över – men satsar vidare

Efter 25 år som vd för Catellas verksamhet i Malmö lämnar Jalle Olsson i dagarna över vd-skapet, men affärer tänker han fortsätta att vara med och skapa.

Det var 1996 som Jalle Olsson drog upp riktlinjerna för vad som skulle komma att bli Catella Corporate Finance i Malmö. Nu lämnar han över stafettpinnen som vd till Claes Lennartsson, men Jalle Olsson stannar kvar som senior partner.

Fastighetsvärlden fick en pratstund med Jalle Olsson inför förändringen.

Hur kommer det sig att du slutar som vd nu?

– 25 år är en ganska lång tid. Det kan vara dags att någon annan frontar nu. Jag kommer ju att vara kvar i bolaget, men Claes tar över själva vd-jobbet.

Berätta om hur det hela startade!

– I spillrorna efter finans- och fastighetskrisen i början av 90-talet, hade jag och en kollega startat ett litet konsultbolag i Malmö. Det hette Cronbo. Vi hade en del externa fastighetsförvaltningsuppdrag, vi fick olika typer av uppdrag från konkursförvaltare, vi gjorde en del värderingsarbete, och jag hjälpte en del banker med avveckling av utländska fastighetsbolag. Hade det varit idag hade vi säkert hetat någonting med asset management eller liknande.

– Cronbo gick ganska bra och vi hade efter ett par år  byggt upp en ganska hygglig förvaltningsvolym. Då blev vi uppvaktade av några olika förvaltningsbolag baserade i Stockholm. Bland annat Catella, som på den tiden hade bestämt sig för att bli Sveriges största förvaltningsbolag.

Så Cronbo i Malmö i blev Catella Förvaltning i Malmö?

– Exakt. Men förvaltning har egentligen aldrig varit ”min grej”, jag var mer intresserad av transaktioner.

– Jag kontaktade därför dåvarande Sverigechefen för Catellas transaktionsverksamhet, Per Asplund (sedermera vd för Ramsbury). Det klickade direkt och jag fick fullt stöd för min idé – att bygga upp ett  bolag för fastighetstransaktioner i Malmö. Marknaden för fastighetstransaktioner i Malmö var i princip noll vid denna tid.

Berätta mer om hur fastighetsmarknaden i Malmö såg ut då.

– Det var en helt annan stad då, jämfört med idag. Mycket hög arbetslöshet, stora bostadsvakanser – även i attraktiva områden, och väldigt litet kapital som var intresserat av investeringar i Malmö. Vad gäller fastighetsinvesteringar var intresset i stort sett noll. På bästa lägen i centrala Malmö fanns till exempel många ödetomter vilka användes som parkeringsplatser.

– Men det kändes att någonting ”var på gång”. Beslutet om en fast Öresundsförbindelse var fattat, liksom beslut om en Citytunnel samt att bygga ut Högskolan (mitt i Centrum dessutom). Därutöver hade Malmö kommun fått en mycket stark ledare i Ilmar Reepalu. Och statsministern, Göran Persson, hade flyttat till Malmö. Transaktionsmarknaden började så smått vakna till liv runt millennieskiftet, och transaktionsvolymerna börja stiga sakta men säkert.

– Vi hade på Catella Malmö en jättestor nytta av att Catella var den otvivelaktigt ledande aktören inom transaktioner i hela Sverige vid den tiden – jag vill minnas att Catella vid vissa år i början av 00-talet, nationellt, hade marknadsandelar runt 40-60 procent! Catella var dessutom outstanding vad gällde att utveckla och förnya presentationsmaterial. Johan Ericsson och Lennars Schuss hade redan i början av 90-talet implementerat det kontinentala sättet att presentera fastighetstransaktioner på. Tidigare bestod ”prospekten” av en faxkopia på senaste hyresgästlista, och kanske handskrivna noteringar vad driftkostnaderna var.

Hur såg konkurrenssituationen ut vid denna tid?

– Vi hade möjlighet att i lugn och ro bygga upp en stabil verksamhet mot slutet av 90-talet och under 00-talet. Idag är situationen en helt annan. Många transaktionsinriktade konsulter finns på plats, men vi har bibehållit en stark position, den senaste undersökningen, baserad på Datschas statistik, visar att Catella Malmö hade cirka 35 procents marknadsandel i Skåne år 2020.

Hur har transaktionsvolymen förändrats genom åren?

– De första åren hade Catella Malmö en transaktionsvolym på cirka 200.000–300.000 kronor per år. År 2020 hade vi en transaktionsvolym på en bit över 6 miljarder.

Hur mycket Malmöbo är du egentligen?

– 100 procent! Född här, uppvuxen på 50/60-talen, först på Möllevången och sedan på Bellevue. Bor sedan 40 år tillbaka på Limhamn. Har gått på, i princip, alla MFF:s hemmamatcher sedan 1964. Lirade trummor på Wilmer X tre första LP-skivor. Jag har alltid gillat Malmö. Visst var det motigt här på 80-och 90 talen, men det tillhör liksom Malmö-bilden – det skall vara lite underdog över det hela.

– De stora framtidsvisionerna går ju dock inte att ta miste på. När Fehmarn-Belt-förbindelsen är på plats 2029 krymper avstånden ännu mer söderut mot Europas centrum. Tyvärr får vi inte tillräckligt med support i dessa viktiga infrastrukturfrågor norrifrån, där besluten fattas, kan jag tycka. Malmö har dessutom en mycket ung befolkning och uppfattas som en hip och spännande stad, med all rätt.

Så vad händer med Catella Malmö nu?

– Vi har en otroligt stark organisation i Malmö. Med Claes som ny vd och Fredrik Dackheden (tidigare Leimdörfer och Croisette) anställd från årsskiftet, samt min vapendragare sedan drygt 20 år, Bosse Ljungberg. Tillsammans med övriga medarbetare står vi väl rustade för framtiden.

Men om du nu skulle få mer fri tid över i framtiden, utöver Catella, vad gör du med den?

– Jag har alltid haft ett stort musikintresse. Mitt hobbyband sedan 37 år tillbaka, The Buckaroos, är ju fortfarande still going strong. Vi har genom åren spelat in tio plattor varav fyra i Texas och Louisiana, så det kan bli mer av den varan. Jag har numera också fem barnbarn som bor i stort sett i samma postnummerområde som jag, så det löser sig nog.

Claes Lennartsson, som tar över Catella i Malmö. har lång och bred erfarenhet av svensk fastighetsmarknad och har varit anställd på Catella Corporate Finance Malmö sedan 2008 är samt sedan 2019 även Partner.

– Jag är givetvis mycket glad och stolt över den här möjligheten och ser verkligen framemot att fortsätta driva och utveckla verksamheten, naturligtvis med samma starka lokala närvaro och med utpräglat kundfokus. Det team om åtta personer som idag arbetar inom Catella i Malmö besitter en lång samlad erfarenhet och stor kapacitet att genomföra mångfacetterade transaktioner inom fastighetssektorn, säger Claes Lennartsson, partner och tillträdande vd.

Lyssna på Jalle Olsson – via Spotify:
(tre tips från Jalle själv)

The Buckaroos in Austin 1996 (m gästvokal av Nisse Hellberg):

 

Bland de bättre av The Buckaroos CD:s, enligt Jalle Olsson:

 

Här lirar Jalle Olsson trummor med Wilmer X:

Fler Nyheter från förstasidan

Expansivt kafé öppnar två nya i centrala Stockholm

”Så starkt som varumärket är nu så kan vi lyfta gator och områden.”

Slår till på samma plats och köper för knappt 900 miljoner

Köper av kommun norr om Stockholm. Läs om fastigheterna.

Vakanstalet upp till 8,3 procent

Ytterligare ett bolag redovisar ökade vakanstal.

Fortinova växer rejält – förvärvar portfölj för 506 mkr

Det nya börsbolaget ligger bakom ytterligare en stor transaktion.

442.000 kronor insamlat i Spring för Livet

Ett bolag hade hela 105 deltagare i välgörenhetsloppet.

Revolution: Nytt Ikea öppnar med en helt ny layout

Läs om de stora förändringarna när det 42.000 kvm stora varuhuset öppnar. Se även bilder.

Intea hyr ut 6.000 kvm

Tecknat 15-årigt hyresavtal.

En av Norges rikaste säljer till utmanare

Nybyggd fastighet längs med E4:an.

”Sommaren blir fantastisk”

Pandox Nordenchef om tiderna som väntar.

Storaffär klar: Köper bostäder för 2,5 miljarder

Stångåstaden gör ytterligare en  större affär och säljer över 1.000 lägenheter.

Kontrar genom att höja budet på Tre Kronor

Bolaget har nu dessutom lagt beslag på drygt 10 procent av aktierna.

Han blir boss för Göteborg

Fortsätter att tillsätta nya chefer för den stora satsningen.

Krogkungen om vägen framåt – avslöjade generationsskifte

Svenska Brasseriers grundare med oväntat avslöjande under FV:s seminarium.

Tenzing Industrihus och börsbolag bildar JV

Ligger norr om Ikea. Äger sedan tidigare fyra fastigheter.

Tillbaka till förstasidan