Isabella Löwengrip: Det handlar inte om läget utan om datan

Glöm snacket om läget. Allt handlar istället om datan. Isabella Löwengrip gav på Fastighetsvärldens stora seminarium sin syn på hur handel utvecklas framgångsrikt.

Isabella Löwengrip slog igenom som bloggare som 15-åring. Nu drygt tio år senare är hon en entreprenör av rang och under våren utsågs hon till Näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Under torsdagen medverkade hon vid Fastighetsvärldens utsålda seminarium Köpcentrum & Butiker på Grand Hôtel.

Fastighetsinvesterare och handlare har i flera år pumpat ut mantrat ”läget, läget, läget” som de viktigaste faktorerna till framgång. Löwengrip såg en helt annan väg till framgång:

– Lösningen för framtidens retail är inte läge, läge eller läge. Det är fel väg. Det viktigaste är data, data och åter data. Det gäller att ha kontroll på våra kunder. Vi har så mycket data om våra kunder att vi direkt på nätet kan föreslå något till kunden. I den fysiska butiken möts man inte av någon som minns mig. Det är som att komma till stenåldern, sa Löwengrip.

Hon har för några månader sedan tecknat ett hyresavtal med AMF Fastigheter om 900 kvm lokaler för butik och kontor. Allt till en smått skrämmande hög hyra, enligt Löwengrip själv.

– Vi kommer ha plats för kontor och för våra varumärken. Jag känner mig trygg i den förhyrning som vi gjort, sa Löwengrip vars bolag nu har 70 anställda.

Hon utvecklade därefter sin syn på hur butikshandeln ska bli framgångsrik igen:

– När vi har en kund som kommer in i butiken, ska säljaren veta vad kunden köpt tidigare online. Köpte man en fuktighetskräm för 3 månader sedan så ska vi föreslå en ny, för då är den gamla sannolikt slut.

Isabella Löwengrip fortsatte:

– Alla butiker kommer att bli AI-drivna framöver. Man talar om personlig upplevelse och att det är det man vill ha och att det är den fysiska butikens styrka. Jag håller inte med. Jag får ett jättebra bemötande online. Det borde man kunna få i butiken också. Jag vill mötas av bra personal.

I Sverige har den stora diskussionen varit länge om när Amazon kommer till Sverige (rykten talar om Black Friday i november).  Isabella Löwengrip har träffat den amerikanska jätten.

– Att få sitta med Amazon och lyssna till deras idéer är bland det mest intressanta jag gjort.

Hon hyllade även Amazon efter att talat mycket med vänner utomlands som berättat hur deras liv förändrats efter att ha börjat nyttja nya tjänster.  Därefter sa Löwengrip angående bolagets beauty-produkter:

– Vi är Amazons luxury brand inom beauty. Det innebär att de tar in ett lager, vilket de inte alltid gör.

Därefter mindes hon åter till tiden när hon endast var bloggare, och när många äldre gav henne en klapp på huvudet och kanske sa diverse saker.

– Många hade säkert rätt då. Men vi lärde oss hur man byggde ett nätverk. Idag kan man bygga ett miljardbolag på två år via instagram om man har rätt nätverk.

Hon berättade sedan att hon och kollegorna tänkt ut en ny affärsidé som ska lanseras stort.

– Vårt mål att bygga ett miljardbolag på instagram. När vi funderade kring produkt kom vi fram till att det ska vara något lätt, inte ha massa olika storleksval som gör det komplicerat att hantera och även att det ska vara en produkt som är selfie-vänlig.

De klurade kring bland annat klockor och mobilskal, men fastnade för håraccessoarer.

– Vi når 1 miljard inom ett till två år. Det ska bli så kul att testa.

– Vi springer så snabbt för att vi vet vad kunden vill ha. Når vi inte en miljard så har vi i alla fall försökt. Livet är inte så farligt, sa Isabella Löwengrip och konstaterade att långt ifrån alla bolag hon startat blivit succéer.

När hon ombads att kommentera någon kedja eller butiksägare som lyckats eller misslyckats så valde hon att passa på den frågan, men nämnde sedan en som hon tyckte var duktig:

– Happy food på Sveavägen är kul.

Hon fick även frågan om hur hon ser på makt:

– Makt är att vara större än Expressen och nå ut till många människor. Jag når ut till 1,5 miljoner kvinnor som följer mig. Jag vill inspirera.

Bloggen finns på fem språk, och arabiska är den del som växer snabbast.

Isabella Löwengrip medverkar även som talare på Fastighetsvärldens seminarium Handel, Hotell, Mat & Fastigheter i Göteborg den 20 november. Läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

Tillbaka till förstasidan