Bo de Besche.

Investerarna om kontorsmarknaden i Uppsala

Två stora spelare i Uppsala fick säga sitt om marknaden för kontor i staden under Fastighetsvärldens seminarium Uppsalamarknaden 2021. Och de var trots rådande läge optimister.

Bo de Besche, nytillträdd regionschef i Uppsala hos Vasakronan gästade seminariet och fick frågan hur bolaget ser på staden där man har ett stort ägande.

– Vi ser en jättepotential i Uppsala, vi utvecklar mycket och har precis färdigställt en fastighet i Uppsala Science Park. Vi vill primärt jobba där vi redan finns men även på andra ställen i staden i framtiden, sa han.

Bonnier Fastigheter, en relativt ny spelare i staden, representerades av Tomas Tranberg, vice vd. Bolaget har i dagsläget tre centrala fastigheter i staden, och utvecklar bland annat Cykelfabriken nära Centralstationen.

– Även vi ser stor potential i Uppsala, och gjorde det redan innan vi fick möjlighet att göra vårt första förvärv. Vi vill utveckla vidare i promenadavstånd från Uppsala C. Det gäller kontor, bostäder och projektutveckling.

Att vara optimist kring kontorsmarknaden under en pandemi som inneburit förändringar kan te sig märkligt, Men så väl de Besche som Tranberg tror att det är en fortsatt bra investering.

– De som är bäst på att utveckla kontor blir vinnarna, sa Bo de Besche.

45 procent av de tittare som svarade på frågan om hur mycket de kommer arbeta på kontoret efter pandemin svarade att de tror att det kommer ligga på 20-30 procent mindre än innan densamma.

– Visst, fler kommer fortsatt jobba mer hemifrån. Men det handlar om vilken verksamhet man har, och det kommer nog finnas stora individuella skillnader. Kontoret måster erbjuda något som hemmet inte kan erbjuda. Det kommer vara en viktig plats för att träffas, vara lyhörd och ha örat mot rälsen. Vi måste hitta flexibla erbjudanden för hyresgästerna. Många företags produktpalett kommer förändras. Mixen av olika avtalstider och olika storlekar blir väldigt viktigt framåt, sa Tomas Tranberg.

Bo de Besche svarade att han personligen tror att han kommer jobba 90 procent av tiden på kontoret efter pandemin.

–  Jag jobbar mycket bättre från kontoret. Min gissning är att många tror att de kommer jobba mer hemifrån nu när man är mitt i det, sa han.

Vasakronan äger Uppsala Science Park, och har på grund av det sett en skillnad i staden gentemot andra städer.

– Uppsala är medtech-starkt och många företag har fått ett uppsving på grund av pandemin. I vissa fall är staden mindre drabbat på kontorssidan än andra städer, sa Bo de Besche.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan