Stor enkät: 60 aktörer om rekordauktionen

Försäljningen av Kefrens fastigheter är en unik händelse och den största exekutiva auktionen i Sverige någonsin. Fastighetsvärlden har, som branschens nyhetsbyrå, i en stor enkät pejlat läget inför den historiska händelsen. Läs på följande sidor om vad 60 av de ledande investerarna har för intresse för fastigheterna i beståndet som är värderat till totalt cirka 4,1 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden genomför stor enkät. Auktionen inleds måndagen den 3 oktober och pågår under tre veckor. Under fyra dagar varje vecka ska ungefär tio fastigheter säljas dagligen. Stora delar av branschen väntas besöka Kronofogdens auktion, som hyrt in sig på Skandiabiografen på Drottninggatan, mitt i Stockholm. Den senaste stora auktionen blev en ”show” signerad Hemfosa efter att bolaget i förväg hade gjort uppgörelser med banken.

Flera aktörer Fastighetsvärlden talat med ”fruktar” något liknande och nästan räds för att visa sig på auktionen som tänkt köpare. Inget är dock uppgjort, enligt garantier som FV fått. Utöver de aktörer Fastighetsvärlden frågat nedan finns självklart ett antal självklara lokala aktörer som tänkbara köpare liksom många egenanvändare.

Håkan Hellström, Castellum

– Det finns en del där som vi är intresserade av, men vad tänker jag inte berätta. Vi har delat upp portföljen i fyra delar, dels beroende på om vi idag har fastigheter på den aktuella orten eller inte och därefter huruvida vi är intresserad av de enskilda fastigheterna. Jag kommer nog att följa auktionen på plats några av dagarna och auktionen blir en signal om hur fastighetsmarknaden mår. Men det kommer inte vara jag personligen som ropar.

Christian Hermelin, Fabege

– Ingen av de aktuella fastigheterna finns på våra primärmarknader så det är inte så sannolikt. Jag kommer inte att besöka auktionen.

Stig Svedberg, Tvättbjörnen Förvaltning

– Jag hoppas kunna köpa en eller några av de tre fastigheter här i Sundsvall som auktioneras ut. Fastigheterna passa mig, jag gillar dessutom auktioner och vi har pengar för att köpa. Jag har planerar för att vara på plats under auktionen, men det kanske även blir att jag följer den hos Kronofogden i Sundsvall.

Anders Kupsu, Diligentia

– Det finns några enstaka pjäser som är intressanta för oss som vi studerat lite extra. Det är inte bestämt om jag själv kommer att gå på auktionen eller om någon annan går dit med mandat för att köpa.

Olof Andersson, Trianon

– Det finns två fastigheter i Malmö som ingår. Den mindre ligger utanför vårt område och den stora har vi granskat men ännu inte tagit beslut kring.

Christel Armstrong Darvik, Stena

– Jag kan delar av beståndet från tiden när jag jobbade på Tornet och NCC. Någon av fastigheterna har jag till och med varit med och byggt. Det är inte få många av fastigheterna som är intressanta för oss, kanske någon. Det är möjligt att jag kommer att besöka auktionen. Alla är väl nyfikna på vad som kommer att hända där, eller?

Hans Wallenstam, Wallenstam

– Vi är alltid intresserade av goda affärer och fina fastigheter – men vi spekulerar aldrig i affärer som inte är klara. Det är mycket möjligt att någon från oss kommer att vara på plats.

Mats Hederos, AMF Pension

– Nej, det är inget av intresse för oss. Vi har tittat som hastigast på vad det ingår för fastigheter. Om jag har tid kanske jag kommer titta förbi auktionen några minuter för att se vad som händer.

Stefan Edberg, Edberg Fastigheter

– Det är stora fastigheter, men jag gillar Växjö och tror på orten. Det är ovanligt att det finns centrala fastigheter i Växjö till salu så det är förstås ett utmärkt läge för att köpa, men allt är förstås en prisfråga i slutändan

Fredrik Wirdenius, Vasakronan

– Nej, inga av fastigheterna är av intresse för oss. Vi har granskat delar av beståndet och kommit fram till det. Ingen av oss kommer att gå på auktionen.

Klicka nedan för att komma vidare till nästa enkätsida!

Fler Nyheter från förstasidan

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Tillbaka till förstasidan