Stor enkät: 60 aktörer om rekordauktionen

Försäljningen av Kefrens fastigheter är en unik händelse och den största exekutiva auktionen i Sverige någonsin. Fastighetsvärlden har, som branschens nyhetsbyrå, i en stor enkät pejlat läget inför den historiska händelsen. Läs på följande sidor om vad 60 av de ledande investerarna har för intresse för fastigheterna i beståndet som är värderat till totalt cirka 4,1 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden genomför stor enkät. Auktionen inleds måndagen den 3 oktober och pågår under tre veckor. Under fyra dagar varje vecka ska ungefär tio fastigheter säljas dagligen. Stora delar av branschen väntas besöka Kronofogdens auktion, som hyrt in sig på Skandiabiografen på Drottninggatan, mitt i Stockholm. Den senaste stora auktionen blev en ”show” signerad Hemfosa efter att bolaget i förväg hade gjort uppgörelser med banken. Flera aktörer Fastighetsvärlden talat med ”fruktar” något liknande och nästan räds för att visa sig på auktionen som tänkt köpare. Inget är dock uppgjort, enligt garantier som FV fått. Utöver de aktörer Fastighetsvärlden frågat nedan finns självklart ett antal självklara lokala aktörer som tänkbara köpare liksom många egenanvändare.

Håkan Hellström, Castellum

– Det finns en del där som vi är intresserade av, men vad tänker jag inte berätta. Vi har delat upp portföljen i fyra delar, dels beroende på om vi idag har fastigheter på den aktuella orten eller inte och därefter huruvida vi är intresserad av de enskilda fastigheterna. Jag kommer nog att följa auktionen på plats några av dagarna och auktionen blir en signal om hur fastighetsmarknaden mår. Men det kommer inte vara jag personligen som ropar.

Christian Hermelin, Fabege

– Ingen av de aktuella fastigheterna finns på våra primärmarknader så det är inte så sannolikt. Jag kommer inte att besöka auktionen.

Stig Svedberg, Tvättbjörnen Förvaltning

– Jag hoppas kunna köpa en eller några av de tre fastigheter här i Sundsvall som auktioneras ut. Fastigheterna passa mig, jag gillar dessutom auktioner och vi har pengar för att köpa. Jag har planerar för att vara på plats under auktionen, men det kanske även blir att jag följer den hos Kronofogden i Sundsvall.

Anders Kupsu, Diligentia

– Det finns några enstaka pjäser som är intressanta för oss som vi studerat lite extra. Det är inte bestämt om jag själv kommer att gå på auktionen eller om någon annan går dit med mandat för att köpa.

Olof Andersson, Trianon

– Det finns två fastigheter i Malmö som ingår. Den mindre ligger utanför vårt område och den stora har vi granskat men ännu inte tagit beslut kring.

Christel Armstrong Darvik, Stena

– Jag kan delar av beståndet från tiden när jag jobbade på Tornet och NCC. Någon av fastigheterna har jag till och med varit med och byggt. Det är inte få många av fastigheterna som är intressanta för oss, kanske någon. Det är möjligt att jag kommer att besöka auktionen. Alla är väl nyfikna på vad som kommer att hända där, eller?

Hans Wallenstam, Wallenstam

– Vi är alltid intresserade av goda affärer och fina fastigheter – men vi spekulerar aldrig i affärer som inte är klara. Det är mycket möjligt att någon från oss kommer att vara på plats.

Mats Hederos, AMF Pension

– Nej, det är inget av intresse för oss. Vi har tittat som hastigast på vad det ingår för fastigheter. Om jag har tid kanske jag kommer titta förbi auktionen några minuter för att se vad som händer.

Stefan Edberg, Edberg Fastigheter

– Det är stora fastigheter, men jag gillar Växjö och tror på orten. Det är ovanligt att det finns centrala fastigheter i Växjö till salu så det är förstås ett utmärkt läge för att köpa, men allt är förstås en prisfråga i slutändan

Fredrik Wirdenius, Vasakronan

– Nej, inga av fastigheterna är av intresse för oss. Vi har granskat delar av beståndet och kommit fram till det. Ingen av oss kommer att gå på auktionen.

Klicka nedan för att komma vidare till nästa enkätsida!

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan