Stor enkät: 60 aktörer om rekordauktionen

Försäljningen av Kefrens fastigheter är en unik händelse och den största exekutiva auktionen i Sverige någonsin. Fastighetsvärlden har, som branschens nyhetsbyrå, i en stor enkät pejlat läget inför den historiska händelsen. Läs på följande sidor om vad 60 av de ledande investerarna har för intresse för fastigheterna i beståndet som är värderat till totalt cirka 4,1 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden genomför stor enkät. Auktionen inleds måndagen den 3 oktober och pågår under tre veckor. Under fyra dagar varje vecka ska ungefär tio fastigheter säljas dagligen. Stora delar av branschen väntas besöka Kronofogdens auktion, som hyrt in sig på Skandiabiografen på Drottninggatan, mitt i Stockholm. Den senaste stora auktionen blev en ”show” signerad Hemfosa efter att bolaget i förväg hade gjort uppgörelser med banken.

Flera aktörer Fastighetsvärlden talat med ”fruktar” något liknande och nästan räds för att visa sig på auktionen som tänkt köpare. Inget är dock uppgjort, enligt garantier som FV fått. Utöver de aktörer Fastighetsvärlden frågat nedan finns självklart ett antal självklara lokala aktörer som tänkbara köpare liksom många egenanvändare.

Håkan Hellström, Castellum

– Det finns en del där som vi är intresserade av, men vad tänker jag inte berätta. Vi har delat upp portföljen i fyra delar, dels beroende på om vi idag har fastigheter på den aktuella orten eller inte och därefter huruvida vi är intresserad av de enskilda fastigheterna. Jag kommer nog att följa auktionen på plats några av dagarna och auktionen blir en signal om hur fastighetsmarknaden mår. Men det kommer inte vara jag personligen som ropar.

Christian Hermelin, Fabege

– Ingen av de aktuella fastigheterna finns på våra primärmarknader så det är inte så sannolikt. Jag kommer inte att besöka auktionen.

Stig Svedberg, Tvättbjörnen Förvaltning

– Jag hoppas kunna köpa en eller några av de tre fastigheter här i Sundsvall som auktioneras ut. Fastigheterna passa mig, jag gillar dessutom auktioner och vi har pengar för att köpa. Jag har planerar för att vara på plats under auktionen, men det kanske även blir att jag följer den hos Kronofogden i Sundsvall.

Anders Kupsu, Diligentia

– Det finns några enstaka pjäser som är intressanta för oss som vi studerat lite extra. Det är inte bestämt om jag själv kommer att gå på auktionen eller om någon annan går dit med mandat för att köpa.

Olof Andersson, Trianon

– Det finns två fastigheter i Malmö som ingår. Den mindre ligger utanför vårt område och den stora har vi granskat men ännu inte tagit beslut kring.

Christel Armstrong Darvik, Stena

– Jag kan delar av beståndet från tiden när jag jobbade på Tornet och NCC. Någon av fastigheterna har jag till och med varit med och byggt. Det är inte få många av fastigheterna som är intressanta för oss, kanske någon. Det är möjligt att jag kommer att besöka auktionen. Alla är väl nyfikna på vad som kommer att hända där, eller?

Hans Wallenstam, Wallenstam

– Vi är alltid intresserade av goda affärer och fina fastigheter – men vi spekulerar aldrig i affärer som inte är klara. Det är mycket möjligt att någon från oss kommer att vara på plats.

Mats Hederos, AMF Pension

– Nej, det är inget av intresse för oss. Vi har tittat som hastigast på vad det ingår för fastigheter. Om jag har tid kanske jag kommer titta förbi auktionen några minuter för att se vad som händer.

Stefan Edberg, Edberg Fastigheter

– Det är stora fastigheter, men jag gillar Växjö och tror på orten. Det är ovanligt att det finns centrala fastigheter i Växjö till salu så det är förstås ett utmärkt läge för att köpa, men allt är förstås en prisfråga i slutändan

Fredrik Wirdenius, Vasakronan

– Nej, inga av fastigheterna är av intresse för oss. Vi har granskat delar av beståndet och kommit fram till det. Ingen av oss kommer att gå på auktionen.

Klicka nedan för att komma vidare till nästa enkätsida!

Fler Nyheter från förstasidan

Rik privatfamilj vill köpa

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nytt miljardköp i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2023

Två månader in på året summerar de 20 största uthyrningarna till totalt cirka 57.000 kvm

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Tillbaka till förstasidan