Investerar kvarts miljard i fulaste byggnaden

Exteriören ska dock inte förändras. Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Den omdebatterade byggnaden kommer under namnet A house att förvandlas till en mötesplats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap.

A house ska enligt Akademiska Hus plan bli en stark, öppen och välkomnande mötesplats där det kan ske korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet. Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå. Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968–70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12.000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i Akademiska Hus plan att dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum:

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

A house ska renoveras i olika etapper med start i november 2015. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet och vidareutveckling igång under hela tiden som projektet pågår.

– För att kunna skapa en miljö som A house måste vi vara sökande, våga pröva våra idéer och hela tiden vara beredda att tänka om, säger Erik Westin.

I byggnaden ges möjligheter för interna och externa kunder att hyra in sig för events, seminarier och föreläsningar och det finns även planer på att bygga en restaurang och ett café. Det stora ”matklusten” som Fastighetsvärlden februari (läs mer här) som finns i plan 0 finns inte med i denna investeringen. De planerna kommer i ett senare läge när de övriga våningsplanen har färdigställts.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-09

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan