Adam Tyrcha, Newsec. Mipim

”Det kostar att göra affärer i Sverige”

Adam Tyrcha, head of research och partner på Newsec, är på Mipim för femte året, och märker att internationella investerare nu har förstått att det kostar att investera i Sverige. Dessutom: det finns ljusglimtar av optimism på årets mässa, och ett större intresse i fler segment inom branschen.

Annons

Vad tycker du om årets Mipim?

– Många fokuserar på vädret vilket är lite trist. Men det påverkar ju en del. Det blir en lite annan miljö när man ska måste sitta inomhus, och man kan inte röra sig lika fritt på stan. Om man bortser från det – det är ganska blandat. Det är försiktig optimism. Riksbanken har gjort det de sa att de ska göra. Det har de inte gjort tidigare, så man får hylla dem lite för det. Räntan är nere på 2.25 procent. Vi trodde väl på en sänkning till. Nu blir det väl inte det med tanke på situationen i världen. Men de har ju sänkt, konsumtionen pekar åt rätt håll. Många makrofaktorer pekar lite försiktigt åt rätt håll. Samtidigt som swap-räntorna är upp och sedan har vi Trump. Man kan prata hur länge som helst om det geopolitiska läget.

– Det är ju väldigt volatilt där. KI räknade på vad tullar mot EU skulle innebära för Sverige. Den direkta effekten är väl inte så stor men den indirekta effekten av att alla EU-länder drabbas av tullar kommer ju slå mot helheten och även mot Sverige. Den direkta effekten ska man nog inte underskatta för mycket. USA är vår tredje största exportpartner just nu. De tre största är ungefär lika stora; USA, Tyskland och Norge, cirka 10 procent var. Till USA är vår största export fordon, så det är klart att 25-procentiga tullar skulle slå mot Volvo och Scania. Det drabbar ju förstås de bolagen men också alla underleverantörer och fastighetsmarknaden i Göteborg, Södertälje och Stockholm. Det är svårt att veta hur seriöst man ska ta honom eftersom han ändrar sig hela tiden. Det kanske bara är ett spel. Men det är en risk som väger på folk när man är här. Det ser bra ut nu, vi är försiktigt optimistiska men samtidigt kan allt skita sig i morgon.

Är det en deppig stämning? 

– Nej, folk ser möjligheter och är lite mer öppna. Jag ser en större bredd segmentsvis. Jag försöker träffa främst internationella när jag är här. Och de har varit väldigt inne på bed and sheds de senaste åren. Det gillar de fortsatt. Men jag tycker att man hör lite mer öppningar för retail, för samhällsfastigheter, men kanske inte så mycket kontor. Folk nämner fler segment än vad de har gjort de senaste åren. Sen är det så klart Mipim-folk. Folk säger saker, man får se om det blir något i verkligheten. Men det faktum att man tar upp de här andra möjligheterna säger någonting.

Märker du någon skillnad i de internationella investerarnas approach mot Sverige? 

– Jag tycker att de internationella verkar förstå prissättningen lite bättre nu i Sverige. Det har alltid varit en utmaning. Om du ska lyckas köpa i Sverige så måste du förstå att du konkurrerar med väldigt många starka inhemska bolag.

Har man velat göra fynd tidigare? 

– Det har man nog. För två år sedan trodde man ju att det var blood on the streets: ”Nu är det konkurser, nu ska vi in och köpa kontor i Stockholms CBD på 8 procent yield.” Vi skrattade lite försiktigt. Det var klart att vi svenskar var oroliga men inte på den nivån. Nu tycker jag att man förstår lite mer att Sverige i det globala perspektivet har blivit en core-marknad. Och man måste vara villig att betala lika mycket eller bättre än de svenska pensionspengarna eller de svenska börsbolagen som börjar komma tillbaka. Jag säger inte att alla förstår det, men de är lite mer realistiska i att man förstår att det kostar att göra affärer i Sverige eftersom det finns så många starka inhemska bolag.

Det har pratats mycket om att internationella investerare skulle ta för sig i Sverige under lågkonjunkturen. Har det skett?

– Nej. Jag tycker att vi pratar mycket om de internationella, men i praktiken har det varit 20–30 procent av volymen de senaste 15 åren. Det senaste året blev det lite lägre än så. Du kan räkna dem på en hand. Om vi bortser från rena icke-nordiska investerare som inte har någon på plats i Sverige eller Norden så är det ytterst få. De som lyckas är de som har byggt upp ett eget team eller har en partner i Sverige. De paneuropeiska investerarna som kan köpa lite var som helst har svårt att komma i mål. Det är sällan Sverige checkar alla boxar och ger bäst avkastning. Då ser kanske Italien bättre ut. Sedan kan det finnas andra utmaningar där, men du får bättre avkastning. Om du ska lyckas i Sverige så måste du nästan ha det som uttalad strategi att ”vi ska in i Sverige nu, vi förstår att det kommer att kosta och vi är villiga att betala”.

– Det är några per år, men det är inte så värst många. Men vi pratar mycket om det. Innan finanskrisen var 50 procent av transaktionsvolymen utländska, och det har vi aldrig kommit tillbaka till. Det har kommit mycket svenskt kapital och branschen har vuxit. Vi har 50 börsnoterade bolag och en massa privat till det. Min känsla är att den svenska fastighetsbranschen har vuxit snabbare än den globala.

Vad har du gjort hittills i Cannes?

– Jag har mycket internationella möten för att se hur seriösa de är i att komma in i Sverige. Man tenderar att vara väldigt positiv på Mipim, men mycket faller igenom. Sedan tror jag att man är ännu mer positiv när det är bra väder. Så på så vis kanske vi får en mer rättvis bild i år. Jag känner mig försiktigt hoppfull kring marknaden. Det går åt rätt håll, men det finns många men. Det kan vända snabbt.

– Sedan hade vi vår cocktail under tisdagskvällen. Det var väldigt lyckat. Det kanske till och med var bra att det regnade för folk stannade kvar längre. Det levde ett bra tag.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Ökad konkurrens och konsolidering av ytor

Investerare står inför utmaningen att hitta en balans mellan risk och avkastning.

Pembroke vill bygga 7.000 kvm i CBD

Omfattande expansionsprojekt på gång mitt i centrala Stockholm.

Tvärnit för förskolor

Ställer in fyra av fem byggen. Lägger ner 16. Flera städer drar i handbromsen.

Hon blir ny vd vid Micasa

Bakgrund från bland annat NCC.

Grönt ljus för Qarlbos nya Hasselbacken

Två nya huskroppar ska byggas invid huvudbyggnaden. FV berättar hur det nya förslaget ser ut – en halvering.

Tingsvalvet köper för 200 mkr

Direktavkastningen uppgår till knappt 7,5 procent. Fullt uthyrd efter padelkonkurs.

Västerås glöder med miljardprojekt

Allt fler investerare flockas kring orten i sina framtidsspaningar.

Björn Lindblad, vd Mio

Mio vill öppna 3 butiker i Stockholm

Letar flera butikslägen i centrala Stockholm. Vill även bli större fastighetsägare.

Se video: ETC Byggs Johan Jenny Ehrenberg

Från Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2025. Exklusiv för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Utvecklar med ett stadigt öga på historien

FV Fokus. FV frågar ut AIX Arkitekters vd Erik Torvén.  Betydelsen av se bakåt för att hitta rätt väg fram. Ökad efterfrågan på estetisk höjd. Expansionsplaner.

Bygger stort på spekulation – efter förödande brand

Tar plats i snabbväxande område. Ökar ytan med 30 procent.

Kluvet när det gäller kontorens uthyrning

Så ser investerarna på möjligheterna att hyra ut kontor, butiker och logistik framöver.

Tillbaka till förstasidan