Christian Haglund och Henrik Lindekrantz, grundare Intea.

Inteas jättenotering skjuts fram

Börsnoteringen av Intea är satt på paus, enligt FV:s källor. Orsaken är att nyintroduktionsklimatet inte är på topp på börsen.

Annons

Intea äger fastigheter för hela 18,3 miljarder kronor. En notering, enligt minsta möjliga ägarspridning med 25 procent, skulle motsvarat ett erbjudande om runt 2 miljarder kronor, enligt FV:s beräkning.

Det var i juni 2021 som Fastighetsvärlden berättade att Intea påbörjat ett arbete med avsikt att ansöka om att bolagets aktier ska tas upp till handel på Nasdaq Stockholm. Ambitionen då var en introduktion på huvudlistan inom ett år. Fastighetsbeståndet uppgick vid det tillfället till 13 miljarder kronor.
Det sågs, och ses nog fortfarande, som en av de mest intressanta noteringarna på länge – om noteringen blir av senare. Fastighetsbeståndet är i toppskick och 94 av hyresintäkterna kommer från offentliga aktörer. Det handlar om ett unikt bestånd inom social infrastruktur. Utöver det underliggande fastighetsvärdet har bolaget 10 miljarder kronor i beslutad investeringsvolym i projekt som ska stå klara inom fem år, vilket är mer än de flesta bolag.

En introduktion av Intea vid börsen skulle blivit en av de största på länge inom fastigheter. I sektorn har det under flera år varit en strid ström av små- eller mellanstora bolag som noterats, senast SLP och Emilshus – men inget i närheten av Inteas storlek.

Stora börsintroduktioner av fastighetsbolag har emellertid inte alltid varit lätt. Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden misslyckades med att notera Norrporten (Castellum köpte istället) och likaledes gick staten inte i mål med planerna för Vasakronan (AP Fastigheter köpte).

Enligt Fastighetsvärlden statistik är börsintroduktionen av Pandox 2016 den senaste som är större än vad den nu pausade noteringen av Intea hade blivit. Transaktionserbjudandet för Pandox, som då hade fastigheter för 27 miljarder kronor, var på 5,5 miljarder kronor.

Noteringen av Intea har nu bromsats av en börsmarknad där diskussionen kring fastigheter i allmänhet fyllts av en rädsla, och där man räknar med, kring nedskrivningar av värdena och dyrare finansieringskostnader. Det enda segment som klarat sig hyfsat är bolag med fastigheter inom lager och logistik.

Intea vill för Fastighetsvärlden inte kommentera noteringsprocessen. Enligt uppgift till FV kan dock bolaget snabbt vara redo att gå vidare med planerna om marknadsvillkoren förändras.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan