Christian Haglund och Henrik Lindekrantz, grundare Intea.

Inteas jättenotering skjuts fram

Börsnoteringen av Intea är satt på paus, enligt FV:s källor. Orsaken är att nyintroduktionsklimatet inte är på topp på börsen.

Intea äger fastigheter för hela 18,3 miljarder kronor. En notering, enligt minsta möjliga ägarspridning med 25 procent, skulle motsvarat ett erbjudande om runt 2 miljarder kronor, enligt FV:s beräkning.

Det var i juni 2021 som Fastighetsvärlden berättade att Intea påbörjat ett arbete med avsikt att ansöka om att bolagets aktier ska tas upp till handel på Nasdaq Stockholm. Ambitionen då var en introduktion på huvudlistan inom ett år. Fastighetsbeståndet uppgick vid det tillfället till 13 miljarder kronor.
Det sågs, och ses nog fortfarande, som en av de mest intressanta noteringarna på länge – om noteringen blir av senare. Fastighetsbeståndet är i toppskick och 94 av hyresintäkterna kommer från offentliga aktörer. Det handlar om ett unikt bestånd inom social infrastruktur. Utöver det underliggande fastighetsvärdet har bolaget 10 miljarder kronor i beslutad investeringsvolym i projekt som ska stå klara inom fem år, vilket är mer än de flesta bolag.

En introduktion av Intea vid börsen skulle blivit en av de största på länge inom fastigheter. I sektorn har det under flera år varit en strid ström av små- eller mellanstora bolag som noterats, senast SLP och Emilshus – men inget i närheten av Inteas storlek.

Stora börsintroduktioner av fastighetsbolag har emellertid inte alltid varit lätt. Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden misslyckades med att notera Norrporten (Castellum köpte istället) och likaledes gick staten inte i mål med planerna för Vasakronan (AP Fastigheter köpte).

Enligt Fastighetsvärlden statistik är börsintroduktionen av Pandox 2016 den senaste som är större än vad den nu pausade noteringen av Intea hade blivit. Transaktionserbjudandet för Pandox, som då hade fastigheter för 27 miljarder kronor, var på 5,5 miljarder kronor.

Noteringen av Intea har nu bromsats av en börsmarknad där diskussionen kring fastigheter i allmänhet fyllts av en rädsla, och där man räknar med, kring nedskrivningar av värdena och dyrare finansieringskostnader. Det enda segment som klarat sig hyfsat är bolag med fastigheter inom lager och logistik.

Intea vill för Fastighetsvärlden inte kommentera noteringsprocessen. Enligt uppgift till FV kan dock bolaget snabbt vara redo att gå vidare med planerna om marknadsvillkoren förändras.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan