Intea och polisen bryter avtal om polishus i Täby

Intea vann kampen om det nya polishuset i Täby i april 2022. Nu har projekteringsavtalet avslutats och polisen planerar en ny hyresgästupphandling. Intea planerar dock fortsatt att vara med på resan.

Annons

I april 2022 vann Intea kampen om det nya polishuset i Täby. FV har tidigare berättat att polisen ska lämna dagens lokaler vid Täby centrum för att flytta till Arninge. Det nya polishuset planeras på del av fastigheterna Arninge 4:19 och Rönninge 3:5 och den uthyrningsbara arean beräknas uppgå till cirka 7.500 kvm.

Nu har samarbetet mellan polisen och Inta avslutats och polisen planerar för en ny hyresgästupphandling under våren. I väntan på att den upphandlingen ska bli klar måste en ny avsiktsförklaring mellan Täby kommun och myndigheten tecknas.

Enligt Peter Jacobsson, chef för affärsutveckling och projekt hos Intea, fanns det ingen dramatik i att parterna inte valde att gå vidare i samarbetet.

– Vi kommer fortsatt att vara intresserade när polisen går vidare med en ny hyresgästupphandling. Jag hoppas att vi är med i matchen även då, säger han till Fastighetsvärlden.

För Inteas del innebär det här att man tappar ytterligare ett projekt. I februari i år stod det klart att avtalet med högskolan i Kristianstad har avbrutits. I slutet av 2019 ingick bolaget avtal med Högskolan Kristianstad om att bygga en ny högskola om 30.000 kvm i kvarteret Båthamnen 1 i Kristianstad. Uppdraget går i stället till kommunala ABK som ska uppföra ett nytt campus där fiaskogallerian Galleria Boulevard ligger i dag.

För polisens del är det inte första gången man lämnar ett samarbete. I augusti 2023 kom uppgifter om att polisen vill lämna det tänkta stora SBB-bygget i Västerås. Under försommaren 2022 tecknade SBB och K2A, i ett jv, ett hyresavtal med polismyndigheten om ett nytt polishus om hela 28.800 kvm. Men kostnaderna drog iväg och polisen valde att bryta avtalet.

Sedan tidigare har Kriminalvården tecknat nästan 13.700 kvm lokaler i den 42.500 kvm stora byggnaden. Att polisen har lämnat har gett Kriminalvården ytterligare yta för sin verksamhet och man har valt att öka antal platser i häktet från 100 till 160 platser, och kan med en viss nivå av dubbelbeläggning nå cirka 200 platser. Även Nationella transportenheten och ett nytt utbildningscenter för blivande kriminalvårdare ska få plats i byggnaden. Verksamheten bedöms successivt starta under andra halvåret 2027.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan