Intea köper från Akademiska Hus för hela 1,6 miljarder

Intea köper två fastigheter av Akademiska Hus för 1,6 miljarder kronor. Det är dels nya och hyllade Niagara i centrala Malmö som har universitetet som hyresgäst, dels Campus Kristianstad som högskolan snart ska lämna – för att flytta till just Intea.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Portföljen har en uthyrningsbar yta om 54.700 kvm.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills näst största transaktion, efter Blackstones köp av Castellum för drygt 5 miljarder kronor.

Affären omfattar fastigheterna Niagara 2 i Malmö och Näsby 34:24 i Kristianstad. Det totala hyresvärdet uppgår till 102,3 miljoner kronor per år och den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen är 4,5 år. 99,0 procent av hyresintäkterna kommer från offentliga hyresgäster

Den uthyrningsbara ytan i Malmö är 21.300 kvm. Malmö universitet är hyresgäst och hyresvärdet är 58,4 miljoner kronor per år. Fastigheten Niagara 2 uppfördes 2015 och är centralt belägen i Västra hamnen i Malmö. Niagara består av tre separata huskroppar med fem, sju och elva våningar som länkas samman av ett atrium. Av den totala köpeskillingen bedömer FV värdet på fastigheten i Malmö till cirka 1.200 miljoner kronor.

I Kristianstad är ytan 33.400 kvm. Högskolan Kristianstad är hyresgäst och det årliga hyresvädet är 43,8 mkr. Fastigheten Näsby 34:24 består av 22 byggnader och är belägen strax norr om stadskärnan i Kristianstad, 1,8 km från centralstationen. Området har sedan 1920 hyst det Norra Skånska regementet (P6) och sedan nedläggningen 1995 har det tagits över av Högskolan Kristianstad. Markarealen är cirka 80.000 kvm. Av den totala köpeskillingen bedömer FV värdet på fastigheten i Kristianstad till cirka 400 miljoner kronor.

Högskolan har sedan tidigare aviserat sin avsikt att flytta till nyuppförda och mer centrala lokaler i samarbete med Intea som långsiktig hyresvärd. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det rör sig om 33.000 kvm i det centrala projekt, läs mer här.

Intea tillträder den 15 mars 2021 och tar över samtliga befintliga hyreskontrakt i oförändrad form.

– Intea är en etablerad aktör inom segmentet samhällsfastigheter och har ett långsiktigt intresse av att förvalta och utveckla fastigheterna åt våra nuvarande hyresgäster. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

– Vi tar med varm hand över dessa fina objekt med dess viktiga verksamheter. Både Malmö universitet och Högskolan Kristianstad är mycket framgångsrika och vi ser fram emot att lära känna både dem och husen närmare, säger Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef på Intea.

– Campus-området är ett väldigt fint område i en stad som vi sedan ett par år tillbaka är mycket aktiva i. Det är en stor fördel att kunna lära känna högskolan och dess behov tidigt i processen med att skapa nya lokaler. Vi kan också på ett smidigt och bra sätt underlätta för en framtida flytt, vilken ännu ligger ett antal år bort, säger Peter Jacobsson, projektchef Intea.

Utöver projektet att utveckla nya lokaler för högskolan, så driver Intea bygget av Kristianstads nya rättscentrum om 34.700 kvm. Detta består av ett polishus och häkte samt lokaler för åklagare och andra delar av Kriminalvården, läs mer här. Det nya rättscentrumet beräknas stå klart sommaren 2024.

Akademiska Hus har tidigare sålt sina fastigheter i Kalmar. 2012 såldes ett bestånd om 16.000 kvm till lokala LW Fastigheter, läs mer här. 2013 såldes resten, vid centrala Ölandshamnen, om 12.000 kvm till  Sveafastigheter/P&E, läs mer här.

På senare tid, 2019, har Akademiska Hus avyttrat två fastigheter i centrala Stockholm till Balder i en miljardaffär, läs mer här.

Intea Fastigheter grundades 2015 och är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Fastighetsinnehavet uppgick per 31 december 2020 till 10,2 miljarder kronor. Portföljen består av projekt och fastigheter med offentliga hyresgäster, såsom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. Intea finansieras av svenskt institutionellt.

Fastigheten Niagara har blivit ett av Malmös nya landmärken.
Projektet Niagara stod klart 2015. Med sina nästan 22.000 kvadratmeter inrymmer Niagara moderna lokaler för forskning och utbildning.
Den aktuella fastigheten i Malmö ligger nära centralstationen och granne med Malmö Live.
Fastigheten Näsby 34:24 innehåller campus Kristianstad.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 3.000 kvm i nya The Loop

Läkemedelsbolag tecknat hyresavtal i nytt kontorsprojekt.

Bildextra: Draken – Sveriges högsta hotell klart

Clarion Hotel Draken har vaknat till liv.

Heimstaden Bostad slår tillbaka stenhårt mot kritiken

Två toppchefer kommenterar: ”Behöver inte kapitaltillskott”

Flera konkurser hotar – populära kedjor under press

Intagit flera premiumlägen i främst storstäder.

Nu är det dags för Expo Real – 25:e upplagan

FV har pratat med några svenska aktörer som ska till den stora fastighetsmässan, som är Europas största.

Granit Bostad förvärvar mer i Malmös bästa läge

Når nu nästan 800 bostäder i kommunen.

Realplay

Flexiblare planer kan ge enklare omstart för bostäder

Havererade bostadsbyggandet diskuteras i Realplays höstupptakt.

Bolag bakom 20.000 kvm sportcenter i konkurs

Kommunalt ägt sportcenter. Staden inväntar besked från konkursförvaltaren.

Jätteförsäljning kan vänta i centrala Stockholm

FV avslöjar process med tre väldigt välkända och stora fastigheter.

Stänger butik mitt på Kungsgatan

Tillhör de som expanderat absolut snabbaste i hela Sverige.

Pembroke, Mästerhuset.

Restaurangsatsning om hela 1.250 kvm – mitt i city

Om satsningen: ”Kan vara världsunik.”

Podcasten med fokus på SBB:s möjliga game-changer

Det artonde avsnittet av fastighetsbranschens hyllade podd.

Utnämner fem till partners

Joakim Arvius motiverar.

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Tillbaka till förstasidan