Max Barclay på Newsec, ser ett ökat intresse från de internationella investerarna för den nordiska marknaden, och speciellt Sverige. En spaning är att oron för kontorsmarknaden har avtagit. Mest pratas det dock om den amerikanske presidenten.
Hur har årets Mipim varit?
– Jag tycker att den är bra. Det här är en fantastisk mötesplats för det internationella kapitalet. Många av mina kollegor träffar många nordbor och lokalt kapital. Mitt intryck är att det är färre människor här i år, men att det fortfarande är väldigt hög kvalitet på dem som är här. Så vi har många bra möten och man får chansen att prata och umgås på ett lite mer otvunget sätt vilket jag tycker är positivt. Sen har det varit lite regnigt, men det är vad det är.
Vilket segment är mest intressant i år?
– Det utländska kapitalet pratar om beds and sheds, bostäder, och lager och logistik. Det är det som fortfarande dominerar. Det gör det väl över hela världen och även på våra marknader. Det utländska kapitalet tycker att logistik är undervecklat i våra länder och att det fortfarande finns potential både för att bygga nytt, utveckla det som finns och på hyressidan. Det är ett intressant segment, och jag tror att de har rätt: det finns fortfarande mycket att göra. Bostäder tycker man är spännande. Man ser en positiv utveckling, inte minst på hyressidan där det finns utrymme. Man ser det som en stabil och förutsägbar investering, vilket många letar efter. Man ser både för- och nackdelar med den svenska reglerade marknaden, men fördelen är att den är just väldigt förutsägbar och det tycker man ju om man är långsiktig investerare och ser långa förutsägbara flöden. Det är där fokus ligger.
Finns det något som sticker ut i år?
– Jag tycker att oron för kontor har avtagit. Det har varit stor oro, och det har nog inte så mycket att göra med Norden egentligen utan har nog mer med utvecklingen i USA och de stora kontinentaleuropeiska städerna att göra. Det börjar ordna till sig och folk är tillbaka på kontoren, man börjar se att kontoret inte kommer att dö utan att det faktiskt är en attraktiv produkt och då kommer kontoret i Norden tillbaka på agendan. Det har varit en enorm överreaktion att man plötsligt tror att vi plötsligt inte behöver kontoret. Så ett trendskifte är möjligen en mindre oro för kontoret.
Hur många år har du varit på Mipim?
– Jag tror att det här är mitt 20:e år.
Då har du koll på vad som har förändrats under de åren?
– Det här var en väldigt lokal fransk mässa från början. Det tog några år innan det blev en internationell mötesplats framför allt för det europeiska kapitalet, och då ökade det i attraktivitet för oss nordbor. Så vi har varit här i många år och investerat i att marknadsföra både Sverige och Norden som en investeringsmarknad. Det finns många fördelar, och att det är en relativt stabil och förutsägbar marknad att investera i jämfört med många andra. I dag är det en internationell mötesplats för all världens kapital, vilket är positivt.
– Man säger alltid att det är fler människor här, något jag inte håller med om. Jag tror nog att det är färre antal människor. Det är inte nödvändigtvis negativt. Det viktiga är att de som ska var här är här. Och att det blir en mötesplats där man kan belysa de olika marknaderna.
Hur mår transaktionsmarknaden?
– Vi hade framför oss att transaktionsmarknaden skulle återhämta sig ganska rejält under förra året och det blev ju delvis rätt. Norge gick i framkant, mycket drivet av att det finns en del motiverade säljare som gjorde att marknaden ökade ganska rejält under Q1 och Q2 förra året. Inte lika bra fart i Q2 och Q4. Den marknaden gick upp med nästan 50 procent transaktionsvolym mot 2023.
– Den svenska marknaden kom i gång lite senare, drivet av helt andra skäl: vi är den största marknaden, har starkt lokalt kapital och räntorna kom ner vilket gjorde att marknaden gick upp lite drygt 30 procent. Danmark kom i gång än senare och hade svaga Q1 och Q3 men stark Q4 och den marknaden gick upp några procent.
– Det är mycket trögare i framför allt Finland och de baltiska staterna. Där gick marknaden ner med 30 respektive 50 procent ytterligare på redan låga nivåer, vilket jag tycker är lite förvånande. Jag kan inte ge någon annan förklaring än det geografiska läget, nära geopolitisk oro som leder till att det är så det ser ut, och leder till en avvaktande ”vänta och se”-attityd hos säljare internationellt och lokalt.
– Det har gått nästan ett kvartal nu och det är ganska bra fart i både den norska, svenska och danska marknaden. Sedan tror jag inte, man ska i och för sig aldrig säga aldrig, att vi kommer att komma upp i de rekordvolymer som vi hade 2020–2022; i Sverige nästan 400 miljarder. Jag tror att marknaden kommer att stabiliseras på mer normala transaktionsvolymer mellan 150–200 miljarder någonstans, vilket det tyder på att vi får i år.
Hur mycket pratas det om Donald Trump?
– Oerhört mycket. Jag har inte haft ett möte den här veckan där det ämnet inte har dykt upp. Det som det framför allt pratas om är osäkerheten kring vad som kommer att hända, och vad han kommer att hitta på. Det känns lite som att man vaknar på morgonen, läser tidningen och undrar vad som hänt under natten. Och det är ju det som är osäkerheten i sig: man vet inte vad som kommer att hända, man vet inte vilka frågor som hamnar på agendan. Han är, oavsett vad man tycker om det han gör, oerhört aktiv. Han driver ju massvis av frågor parallellt och samtidigt, så det är svårt att förutse vilka frågor som är på agendan i dag och i morgon. Det är ett samtalsämne, utan tvekan.
Lägger det sordin på stämningen?
– Tittar man på den ekonomiska utvecklingen, tillväxten, Europa, Norden, Sverige så är det klart att det finns osäkerhet. Det gör det alltid. Är räntorna på väg upp eller ner, vad händer med inflationen, vad händer med tillväxten. Sådana frågor diskuteras ju hela tiden och en sak kan man var säker på: att det rör sig, åt ett eller annat håll. Men den typen av osäkerhet kan man ha tydliga uppfattningar om beroende om man har långsiktig eller kortsiktigt kapital, dyrt eller billigt kapital. Här finns det ändå någon form av konsensus om var världen är på väg. Och sen kan man ha olika uppfattningar och olika perspektiv som gör att man agerar på olika sätt i olika typer av marknader. Det här med Trump är väldigt osäkert, där ingen ens vågar ha en åsikt eller en uppfattning om vad som kommer att hända, eller vilka frågor som kommer att bli stora. Jag tror inte att vi hade på agendan att prata om en geopolitisk kris där Danmark är utmanat för att någon vill ta Grönland. Sordin, näe det tycker jag inte, men det ökar osäkerheten. Det är inte bra. Det är dåligt.
Vad är bäst hittills på Mipim?
– Det är inte vädret i alla fall. Vi upplever att det finns ett väldigt starkt internationellt intresse för Norden och Sverige i synnerhet. Mitt intryck är att de internationella investerarna förstår att Norden inte är en opportunistisk marknad där det kommer dyka upp fantastiska möjligheter för korta vinster, utan att det är en långsiktig, stabil och förutsägbar marknad. En marknad man ska vara på för att riskdiversifiera sig, men som ska vara på långsiktig. Det är ett intryck som förstärks här nere att investerarna ser på Norden på det sättet. Jag tycker att Englands problem och utmaningar, både inhemskt men också att de har lämnat EU gör att det saknas en core-marknad som man förstår. Tyskland har det ganska kämpigt internt med sin ekonomi. Och då dyker Norden upp som ett väldigt attraktivt alternativ. Aktiviteten är väldigt hög, jag tror att vi kommer att se ökad genomförande av de internationella investerarna.