Kvarteret Narcissen är ett av Bodens mest attraktiva lägen. Nu har företaget Covitum fått förköpsrätt till hela kvarteret.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Fastighetsbolaget Covitum, med grundaren och vd Ingvor Sundbom samt Erik Selin Fastigheter som huvudägare, blir en av de centrala aktörerna när det gäller att förse den snabbt växande arbetsmarknaden i Norrbotten med moderna och kvalitativa hyresrätter. Bolaget första satsning sker i Boden.

Ingvor Sundbom.
Visa faktaruta

Ingvor Sundbom har haft flera toppjobb inom fastighetsbranschen, senast som Head of Business Control vid Hembla. Tidigare har hon jobbat som CFO vid blad annat Heimstaden, Prime Living, Hufvudstaden, Oscar Properties,  Bonnier Fastigheter (där hon arbetade i sju år), Landic och CLS.

Covitums ambition är att påbörja utvecklingen av över 1.000 konceptbostäder fram till årsskiftet 2027/2028 i stadsregioner som befinner sig i stark tillväxt.

Covitum har genom en direktanvisning från Bodens kommun fått uppdrag att skapa ca 170 nya hyresrätter i kvarteret Narcissen som ligger på centralast möjliga plats i staden.

– För oss är det högintressant att etablera vårt boendekoncept med social hållbarhet i fokus just i Boden, säger Ingvor Sundbom, VD på Covitum. Vår insats kommer att underlätta den samhällsomställning som Boden står inför.

Konceptet är internationellt inspirerat och Covitum hoppas att det kommer passa nya bodensare som nu rekryteras av arbetsgivare i arbetskraftsintensiva verksamheter. Den nya gröna industrin, där Boden intar en central position, lockar högutbildade specialister inom en rad olika sektorer, många från andra länder.

– Därför passar Covitums speciella koncept med sociala bostäder och mörkgröna innovativa lösningar Bodens kommun väl, säger Ingvor Sundbom. Många hitflyttade kommer att ha ett internationellt perspektiv på sitt boende och då erbjuder vi ett alternativ för socialt utbyte och gemenskap.

Hyresgästerna bor i vanliga lägenheter, men fastigheterna erbjuder även gemensamhetsutrymmen baserat på Covitums framtagna boendekoncept. Covitums samtliga projekt har en utvecklad träbyggnadsstrategi som ger ett hållbarare livscykelperspektiv och lägre koldioxidutsläpp jämfört med att bygga i betong.

– Dessutom skapar trä ett estetiskt mjukare och mer harmoniskt intryck. Det är inte minst viktigt i kv Narcissen som ligger centralt placerat i Bodens innerstad säger Ingvor Sundbom.

Samtliga fastigheter kommer också att vara miljöcertifierade med exempelvis Svanen-märkning.

En av Covitums styrkor är att jobba nära kommuner, näringsliv och hyresgäster för att bidra och erbjuda lösningar på de utmaningar som uppstår i orter som befinner sig i en samhällsomställning eller stark tillväxt.

– Vi ser gärna samarbete med lokala entreprenörer när vi så småningom går in i byggfasen. Och genom att erbjuda ett grönt boendekoncept med social hållbarhet i fokus blir vi tack vare yteffektivitet också kostnadseffektiva. Jag ser vårt projekt i Boden som ett skyltfönster för modern stadsutveckling i övriga Sverige säger Ingvor Sundbom.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan