Kvarteret Narcissen är ett av Bodens mest attraktiva lägen. Nu har företaget Covitum fått förköpsrätt till hela kvarteret.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Fastighetsbolaget Covitum, med grundaren och vd Ingvor Sundbom samt Erik Selin Fastigheter som huvudägare, blir en av de centrala aktörerna när det gäller att förse den snabbt växande arbetsmarknaden i Norrbotten med moderna och kvalitativa hyresrätter. Bolaget första satsning sker i Boden.

Ingvor Sundbom.
Visa faktaruta

Ingvor Sundbom har haft flera toppjobb inom fastighetsbranschen, senast som Head of Business Control vid Hembla. Tidigare har hon jobbat som CFO vid blad annat Heimstaden, Prime Living, Hufvudstaden, Oscar Properties,  Bonnier Fastigheter (där hon arbetade i sju år), Landic och CLS.

Covitums ambition är att påbörja utvecklingen av över 1.000 konceptbostäder fram till årsskiftet 2027/2028 i stadsregioner som befinner sig i stark tillväxt.

Covitum har genom en direktanvisning från Bodens kommun fått uppdrag att skapa ca 170 nya hyresrätter i kvarteret Narcissen som ligger på centralast möjliga plats i staden.

– För oss är det högintressant att etablera vårt boendekoncept med social hållbarhet i fokus just i Boden, säger Ingvor Sundbom, VD på Covitum. Vår insats kommer att underlätta den samhällsomställning som Boden står inför.

Konceptet är internationellt inspirerat och Covitum hoppas att det kommer passa nya bodensare som nu rekryteras av arbetsgivare i arbetskraftsintensiva verksamheter. Den nya gröna industrin, där Boden intar en central position, lockar högutbildade specialister inom en rad olika sektorer, många från andra länder.

– Därför passar Covitums speciella koncept med sociala bostäder och mörkgröna innovativa lösningar Bodens kommun väl, säger Ingvor Sundbom. Många hitflyttade kommer att ha ett internationellt perspektiv på sitt boende och då erbjuder vi ett alternativ för socialt utbyte och gemenskap.

Hyresgästerna bor i vanliga lägenheter, men fastigheterna erbjuder även gemensamhetsutrymmen baserat på Covitums framtagna boendekoncept. Covitums samtliga projekt har en utvecklad träbyggnadsstrategi som ger ett hållbarare livscykelperspektiv och lägre koldioxidutsläpp jämfört med att bygga i betong.

– Dessutom skapar trä ett estetiskt mjukare och mer harmoniskt intryck. Det är inte minst viktigt i kv Narcissen som ligger centralt placerat i Bodens innerstad säger Ingvor Sundbom.

Samtliga fastigheter kommer också att vara miljöcertifierade med exempelvis Svanen-märkning.

En av Covitums styrkor är att jobba nära kommuner, näringsliv och hyresgäster för att bidra och erbjuda lösningar på de utmaningar som uppstår i orter som befinner sig i en samhällsomställning eller stark tillväxt.

– Vi ser gärna samarbete med lokala entreprenörer när vi så småningom går in i byggfasen. Och genom att erbjuda ett grönt boendekoncept med social hållbarhet i fokus blir vi tack vare yteffektivitet också kostnadseffektiva. Jag ser vårt projekt i Boden som ett skyltfönster för modern stadsutveckling i övriga Sverige säger Ingvor Sundbom.

Fler Nyheter från förstasidan

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan