Ingka köper på Fifth Avenue

Ingka köper en tredjedel av en ny skyskrapa på New York Citys ikoniska Fifth Avenue. Där ska man öppna ett Ikeavaruhus i de nedre våningsplanen. Skyskrapan blir 335 meter hög och därmed New Yorks tionde högsta byggnad.

Annons

Ingka gör en miljardinvestering när bolaget initialt blir ägare till en tredjedel av en ny skyskrapa på 5th Avenue på Manhattan. Samtidigt kommer Ikea etablera en flaggskeppsbutik på en yta om 7.400 kvm, av totalt 93.000 kvm. Extell Development Company, som utvecklar fastigheten, kommer att äga två tredjedelar av projektet.

Ingka kommer långsiktigt att äga Ikeas butiksyta. När det gäller det långsiktiga ägandet kommer det sannolikt att minska från en tredjedel i takt med att fastigheten fylls upp med hyresgäster. Ingkas investering bidrar start till att projektet kan byggstarts.

Byggnaden beräknas vara klar för hyresgäster 2028. Det blir det största fastighetsprojektet på Fifth Avenue på mer än 60 år. Skyskrapan planeras bli 335 meter och därmed New Yorks tionde högsta byggnad, där Empire State Building innehar plats nummer åtta.

Beläget i korsningen mellan Plaza och Grand Central District, kommer 570 Fifth Avenue att vara en cirka 93.000 kvadratmeter stor kommersiell byggnad för blandad användning, med en enastående adress, exceptionell tillgång till transport, arkitektur i världsklass och tjänster och bekvämligheter på nästa nivå, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det är på de två nedersta våningsplanen som Ikea kommer att husera, med en yta om cirka 7.400 kvm och hörningång från 5th Avenue. Butikshyrorna är höga i området, även om läget är några kvarter söder om de allra hetaste lägena. Butikshyran kan ofta vara tio gånger så hög som den för kontor.

Med fokus på hållbarhet och välbefinnande, siktar fastigheten på en lägsta LEED Gold-certifiering.

– Det här kommer att vara det första kontorstornet som börjar byggas i staden efter pandemin och det är ett bra tecken på New Yorks motståndskraft. Vi är tacksamma till Ingka Group-teamet för deras förtroende för projektet och New Yorks framtid och ser fram emot ett givande partnerskap. Vi är också tacksamma till våra långivare, Meritz Securities och IGIS, för deras fortsatta engagemang för projektet, säger Gary Barnett, grundare och styrelseordförande, Extell Development Company.

Investeringen på 570 Fifth Avenue kommer att ingå i Ingka Investments fastighetsportfölj och markerar ett viktigt steg i Ingka Groups långsiktiga strategi att stärka sin stadsnärvaro inom detaljhandeln. Ingka Investments, en av Ingka Groups kärnverksamheter, äger majoriteten av IKEA-varuhusen över hela världen.

2023 köpte Ingka köpt i Paris, då shoppinggallerian Italie Deux, gatuförlängningen ItaliK och det närliggande kontorskomplexet Apollo om totalt 85.000 kvm.

I november 2023 köpta bolaget Brightons största köpcentrum, en affär som beräknas vara värd 145 miljoner pund, eller närmare 1.93 miljarder kronor. Säljare var Abrdn PLC.

2021 köpte Ingka en fastighet på 14 Oxford Street, Topshops tidigare flaggskeppsbutik, i centrala London. Prislappen var 378 miljoner pund, motsvarande 4,48 miljarder svenska kronor. Fastigheten har sju våningar och lokalytor om cirka 22.000 kvm.

2020 köpte bolaget köpcentrumet 6X6 från fastighetsbolaget MSP Property LLP i San Francisco för 2,3 miljarder kronor. Fastigheten ligger längs Market Street i centrala San Francisco, precis utanför CBD, men endast fyra kvarter från Union Square.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan