Ingen räntesänkning i juni

Riksbanken har, som väntat, beslutat att styrräntan i juni månad ligger oförändrad på 3,75 procent.

Annons

Efter en mycket efterlängtad räntesänkning i maj i år väljer nu Riksbanken istället återhållsamhet och lämnar räntan oförändrad. Beskedet är inte oväntat då inflation förvisso fortsatte att sjunka i maj, men var något högre än väntat.

Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att:

”Mot bakgrund av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, har prognosen för styrräntan justerats ner något. Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret. Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra.”

Riksbanken ser risker kopplade till bland annat inflationen i omvärlden, geopolitisk oro, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi. Faktorer som kan leda till en både högre och lägre styrränta än i prognosen.

Inflationstakten enligt KPI var 3,7 procent i maj 2024 vilket var en nedgång från april då den var 3,9 procent. Inflationstakten enligt KPIF landade samtidigt på 2,3 procent vilket var den samma som i april. Flera analytiker, däribland SBABs, förutspådde att räntan inte skulle sänkas ytterligare i juni och att Riksbanken skulle vänta med fler sänkningar till efter sommaren.

Europeiska centralbanken valde den 6 juni att sänka räntan, vilket var första gången de gjort det före USA:s centralbank, Fed. Fed valde senare, den 12 juni, att lämna sin ränta oförändrad samtidigt som de förutspådde endast en räntesänkning under resten av året. Däremot prognosticeras fler räntesänkningar under 2025.

Kommentarer på räntan:

Felicia Schön, privatekonom Avanza:

– Trots att dagens oförändrade räntebesked var väldigt väntat kan jag inte låta bli att känna att det är ett svek mot svenska folket. Styrräntan är på en hårt åtstramande nivå trots att inflationen kommit ner ordentligt och fallit under lång tid. Det är hög tid att agera med fler sänkningar nu för att inte riskera att försätta svenskarna i en än värre ekonomisk kris. Vad väntar Riksbanken på? säger hon till Aftonbladet.

Håkan Regnér, chefsekonom på Saco:

– Skälen är starka för att Riksbanken borde sänkt räntan redan nu. Inflationen är på målet och risken finns att den hamnar under framöver. Lägg därtill en svag tillväxt och arbetslöshet som är på väg upp, säger han.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan