Ingen mästartitel i Cannes i år – hoppas vi…

En gång i tiden utdelades hederstiteln ”Mest dynamiske fastighetsinvesterare i Europa” vid Mipim. Vid ett av dessa tillfällen gick titeln till en svensk aktör, aj aj aj – låt det inte ske igen.

Parallellt med Mipim utspelar sig nu en bankfrossa och den har utlöst av SVB i Kalifornien där Alecta visar sig har tappat väldigt mycket kapital. I DI påpekar krönikören Torbjörn Isacsson att Alecta även, i hans ögon, gjort stora riskfyllda investeringar i fastigheter och en stor del av dem på toppnivåer vad gäller priset. De är ju bland annat delägare i Heimstaden Bostad som gasat rejält och köpt bostäder till väldigt låg avkastning.

Ja det är onekligen en rejäl satsning Alecta gjort de senaste åren, låt oss hoppas att man inte feltajmat så brutalt som bolagets ”moder” SPP gjorde för drygt 30 år sedan. Det ska inte blandad ihop med det SPP som finns idag som är ett helt annat bolag om än med samma namn.

Dåtidens SPP hade en fantastisk historik med bra avkastning genom både ett bostadsbestånd och ett kommersiellt bestånd. Det var en av Sveriges absolut största fastighetsägare. Men våren 1990 vill man satsa mer utomlands och lägger ett bud på brittiska LET. Det var med dåtidens mått ett gigantiskt förvärv. Budet motsvarade någonstans mellan 12-14 miljarder i börsvärde. Sedan fanns det ju belåning också.

Det var den affären som ledde fram till att SPP och dess vd Krister Hertzen utnämndes till ”Mest dynamiske fastighetsinvesterare i Europa”.

Investeringen i LET var en i raden av ”mästerliga misstag”. Senare samma år köpte man GOTA Bank tillsammans med Trygg-Hansa som man gick samman med. Den banken endast något år senare överstyr och innebar stora kapitalförluster samt många pantövertagande från kunder som fallerade.

LET-förvärvet innebar stora nedskrivningar under första hälften av 90-talet, men sedan började det att ordna upp sig. Värdena kom tillbaka och Alecta som bolaget senare döpte om sig till sålde bit för bit till anständiga värden. Något offentlig slutsummering av det äventyret har man dock inte lämnat. Gick den till slut med plus efter 25 års innehav?

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan