Ikea slår upp portarna i Sickla Köpkvarter.

Ikea till Sickla: ”Fantastiskt, ett av de största varumärkena”

Sickla Köpkvarter står näst på tur när Ikea satsar på centrala planeringsstudios. Den svenska möbeljätten ska hyra 700 kvm av Atrium Ljungberg i handelsområdet. Ikea planerar att flytta in vid årsskiftet.

Fram till 2025 ska Ikea öppna fyra nya enheter i Stockholm och rekrytera cirka 500 nya medarbetare, totalt blir det tio nya planeringsstudios i hela landet.

I somras öppnade bolaget en planeringsstudio i Bromma Blocks och tidigare i år presenterades det stora cityvaruhuset i Gallerian hos AMF Fastigheter, som slår upp portarna sommaren 2022.

Nästa steg i satsningen blir en 700 kvadratmeter stor studio i Sickla, i Nacka, där fastighetsägaren Atrium Ljungberg i över 20 års tid har utvecklat det gigantiska industrikvarteret till en blandstad med handel, kontor bostäder.

– Stockholm är en av de viktigaste städerna i hela vår globala verksamhet. Det är huvudstaden på hemmamarknaden och vi har ett alldeles speciellt ansvar kopplat till det, säger Cecilia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea Sverige, under en pressträff på Atrium Ljungbergs kontor i Sickla.

– Östra Stockholm är en del av staden som vi inte fysiskt funnits i. Vi har letat och så plötsligt öppnade sig en möjlighet under våren, berättar hon.

Ett hyresavtal är tecknat fram till 2025.

Atrium Ljungbergs fastighetschef i Sickla, René Stephansen, är nöjd:
– Det känns fantastiskt att knyta till sig ett av världens största varumärken till Sickla. Här har vi ett kluster med heminredning och att Ikea flyttar hit ger en dignitet och bredd till vårt sortiment, säger han och avslöjar att AL en längre tid haft kontakt med Ikea.

Den nya enheten öppnar vid årsskiftet i handelshuset Magasinet, där en del av Imperial Lanes bowlinganläggning tidigare låg. Ikea blir därmed husgranne med konkurrenterna Kungsängen och Svenssons i Lammhult. Systembolaget ligger en trappa ned.

– Ytan passar bra för en planeringsstudio där kunden får en planeringstid med våra inredningsspecielister, menar Cecilia Fritzson Gårdnäs. Studion kommer ha fokus kök, sovrum och förvaring och fungera som ett komplement till bolagets mix av varuhus och onlineförsäljning.

Med Ikea ser Atrium Ljungberg att området formas till en heminredningsdestination – för där finns redan mellan sex till sju köksaktörer, fem sängspecialister och ett av Bauhaus största varuhus.

För Ikeas del känns konkurrens bara positiv:
– Vi ser det som en fördel att ligga i ett kluster.

Att området är intressant för möbeljätten är inte svårt att förstå. Fram till 2030 väntas Sickla växa med ytterligare 7.000 kontorsarbetsplatser och 1.500 bostäder, lagom till att nya tunnelbanan till Sickla planeras vara färdigbyggd.

Under samma period väntas hela Nacka att växa med totalt 20.000 nya bostäder och 15.000 nya arbetsplatser. Det är ett av Stockholms mest expansiva utvecklingsområden.

– Det är en del av Stockholm som växer och dit många väljer att flytta. Allt som har med infrastruktur och sådana möjligheter att göra är jätteviktiga, säger Ikeas Cecilia Fritzson Gårdnäs.

Ikea har i dag 20 fullstora varuhus runt om i Sverige. Ett normalstort Ikeavaruhus av standardstorlek är på 25.000–35.000 kvadratmeter.
X

Cecilia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea Sverige, vid en modell av Sicklaområdet som står på Atrium Ljungbergs kontor i Sickla. Foto: FV
Hit till handelshuset Magasinets högra flygel flyttar Ikea in vid årsskiftet. Foto: FV
René Stephansen, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Sickla, tillsammans med Ikeas Cecilia Fritzson Gårdnäs framför den kommande entrén. Foto: FV
Lokalerna renoveras och anpassas just nu för den kommande verksamheten. Foto: FV
Sickla Köpkvarter och handelshuset Magasinet (vita pricken).

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Niam köper jättefastighet – nytt rekordpris

Köper i strategiskt läge i centrala Göteborg. Läs FV:s prisbedömning – och om andra stora styckeaffärer.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Tillbaka till förstasidan