Ikea slår upp portarna i Sickla Köpkvarter.

Ikea till Sickla: ”Fantastiskt, ett av de största varumärkena”

Sickla Köpkvarter står näst på tur när Ikea satsar på centrala planeringsstudios. Den svenska möbeljätten ska hyra 700 kvm av Atrium Ljungberg i handelsområdet. Ikea planerar att flytta in vid årsskiftet.

Annons

Fram till 2025 ska Ikea öppna fyra nya enheter i Stockholm och rekrytera cirka 500 nya medarbetare, totalt blir det tio nya planeringsstudios i hela landet.

I somras öppnade bolaget en planeringsstudio i Bromma Blocks och tidigare i år presenterades det stora cityvaruhuset i Gallerian hos AMF Fastigheter, som slår upp portarna sommaren 2022.

Nästa steg i satsningen blir en 700 kvadratmeter stor studio i Sickla, i Nacka, där fastighetsägaren Atrium Ljungberg i över 20 års tid har utvecklat det gigantiska industrikvarteret till en blandstad med handel, kontor bostäder.

– Stockholm är en av de viktigaste städerna i hela vår globala verksamhet. Det är huvudstaden på hemmamarknaden och vi har ett alldeles speciellt ansvar kopplat till det, säger Cecilia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea Sverige, under en pressträff på Atrium Ljungbergs kontor i Sickla.

– Östra Stockholm är en del av staden som vi inte fysiskt funnits i. Vi har letat och så plötsligt öppnade sig en möjlighet under våren, berättar hon.

Ett hyresavtal är tecknat fram till 2025.

Atrium Ljungbergs fastighetschef i Sickla, René Stephansen, är nöjd:
– Det känns fantastiskt att knyta till sig ett av världens största varumärken till Sickla. Här har vi ett kluster med heminredning och att Ikea flyttar hit ger en dignitet och bredd till vårt sortiment, säger han och avslöjar att AL en längre tid haft kontakt med Ikea.

Den nya enheten öppnar vid årsskiftet i handelshuset Magasinet, där en del av Imperial Lanes bowlinganläggning tidigare låg. Ikea blir därmed husgranne med konkurrenterna Kungsängen och Svenssons i Lammhult. Systembolaget ligger en trappa ned.

– Ytan passar bra för en planeringsstudio där kunden får en planeringstid med våra inredningsspecielister, menar Cecilia Fritzson Gårdnäs. Studion kommer ha fokus kök, sovrum och förvaring och fungera som ett komplement till bolagets mix av varuhus och onlineförsäljning.

Med Ikea ser Atrium Ljungberg att området formas till en heminredningsdestination – för där finns redan mellan sex till sju köksaktörer, fem sängspecialister och ett av Bauhaus största varuhus.

För Ikeas del känns konkurrens bara positiv:
– Vi ser det som en fördel att ligga i ett kluster.

Att området är intressant för möbeljätten är inte svårt att förstå. Fram till 2030 väntas Sickla växa med ytterligare 7.000 kontorsarbetsplatser och 1.500 bostäder, lagom till att nya tunnelbanan till Sickla planeras vara färdigbyggd.

Under samma period väntas hela Nacka att växa med totalt 20.000 nya bostäder och 15.000 nya arbetsplatser. Det är ett av Stockholms mest expansiva utvecklingsområden.

– Det är en del av Stockholm som växer och dit många väljer att flytta. Allt som har med infrastruktur och sådana möjligheter att göra är jätteviktiga, säger Ikeas Cecilia Fritzson Gårdnäs.

Ikea har i dag 20 fullstora varuhus runt om i Sverige. Ett normalstort Ikeavaruhus av standardstorlek är på 25.000–35.000 kvadratmeter.
X

Cecilia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea Sverige, vid en modell av Sicklaområdet som står på Atrium Ljungbergs kontor i Sickla. Foto: FV
Hit till handelshuset Magasinets högra flygel flyttar Ikea in vid årsskiftet. Foto: FV
René Stephansen, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Sickla, tillsammans med Ikeas Cecilia Fritzson Gårdnäs framför den kommande entrén. Foto: FV
Lokalerna renoveras och anpassas just nu för den kommande verksamheten. Foto: FV
Sickla Köpkvarter och handelshuset Magasinet (vita pricken).

Fler Nyheter från förstasidan

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Tillbaka till förstasidan