Miriam Swärdh, Market Manager Kungens Kurva Ikea, berättade om planerna för cityvaruhuset i Gallerian.

Ikea om planerna i Sverige och Stockholm

FV kan berätta att Ikea planerar för ytterligare två butiker i Stockholm. Dessutom planeras för ett tiotal nya och mindre butiker runt om i landet.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Ikea satsar på fyra nya butiker i Stockholmsområdet fram till 2025.

Nu har två presenterats. En konceptbutik öppnar vid Bromma Blocks inom kort (14 juli). Och det stora cityvaruhuset i Gallerian hos AMF Fastigheter som öppnar sommaren 2022.

Ikea har tidigare för Fastighetsvärlden berättat att man i Stockholmsområdet planerar för fyra nya butiker mellan 800 och 15.000 kvm. Men Miriam Swärdh, market manager Ikea Kungens Kurva, som medverkade vid lanseringen av Ikea i Gallerian, vill för Fastighetsvärlden inte kommentera om förhyrningen i Gallerian, i ett extremt centralt läge, ska ses och jämställas som den stora ”15.000 kvm-förhyrningen”.

– Allt jag kan säga är att vi fortfarande planerar för ytterligare två butiker i Stockholmsområdet.

Jakten på en stor cityetablering har pågått i tre år. Miriam Swärdh säger att Ikea har haft alternativ att välja bland inom tullarna, utan att nämna några fastigheter.

Varuhuset i Kungens Kurva (Huddinge) öppnade 1965 och det i Barkarby (Järfälla) 1993.

Ikea har sedan tidigare flera band med AMF Fastigheter. Sedan våren 2017 har Ikea en köksbutik om 400 kvm i Europahuset, som ägs av AMF Fastigheter, på Regeringsgatan 65. Förhyrningen var inledningsvis en pop up, men blev en succé och förhyrningen blev permanent. Våren 2019 öppnade även Ikea en pop up i form av en sängbutik i AMF Fastigheters projekt The Lobby på Regeringsgatan 61.

Köksbutiken på Regeringsgatan kommer att stänga i samband med att Ikea öppnar i Gallerian.

2019 stängde Ikea satsningen i Enebyängen, Danderyd, där ett ”service och pick up” etablerats på 2.300 kvm hos Savills IM tre år tidigare.” Vi har lärt och mycket av testet”, uppgav Ikea till FV i samband med stängningsbeslutet.

I början av 2013 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Ikea och Ikano Retail Centres planerade för en jättesatsning i den södra delen av Slakthusområdet, efter en överenskommelse med Stockholm stad. Enligt uppgift till FV handlade det om en möjlighet att skapa 136.000 kvm handelsytor, för ett fullstort varuhus och en stor galleria bredvid. Sommaren 2015 gav Ikea och politikerna upp projektet där. Trafiksituationen ansågs bli svårlöslig och Ikea ville inte vänta på att den nya tunnelbanestationen där skulle bli klar (trafikstart nu uppges ske 2030).

Ikea har idag cirka 480 varuhus i ett 50-tal länder. I Sverige finns 20 varuhus. Ikeas senaste strategin sedan en handfull år är att inta de bästa lägena i stadskärnorna och det har man bland annat gjort i New York, Tokyo och Paris – och snart alltså i Gallerian i centrala Stockholm sommaren 2022.

En annan ny strategi, som testas i Sverige, är att göra mindre förhyrningar i mellanstora städer där avståndet till ett fullstort Ikeavaruhus bedöms som långt. Ikea söker nu butikslokaler för ett tiotal sådana butiker.

När det gäller nya butiker i regionstäder och medelstora svenska städer har Ikea redan offentliggjort den första satsningen på ”komplementsbutiker” och det är en förhyrning i Norrköping. Där har Ikea hyrt 75 kvm i Ingelsta Shopping som ägs av Eurocommercial.

I de mindre butiksformaten kommer kunderna möta heminredningsexperter och få personlig service för att planera sina hem eller beställa produkter ur Ikeas sortiment. Alla produkter levereras sedan dit kunden föredrar, men inga produkter går att ta med sig hem direkt.

Ambitionen är att öppna i ett tiotal svenska städer redan under 2021.

Följande städer skulle kunna bli aktuella för konceptet, helt utifrån Fastighetsvärldens spekulation:

 • Nyköping
 • Eskilstuna
 • Luleå (13 mil från det smått heliga varuhuset i Haparanda)
 • Nacka (det saknas en butik österut i 08-området, men kommunen får fin access till Gallerian via den nya tunnelbanelinjen),
 • Täby (saknas enhet i nordöstra Stockholm. För länge sedan ryktades det om ett fullstort varuhus i Rosenkälla (Österåkers kommun), men det stämmer numera inte med Ikeas nya riktlinjer. Arninge känns numera hetare. Kanske Norrtälje med sin höga sommarbefolkning),
 • Kristianstad (som tidigare nobbats för ett fullstort varuhus eftersom kommunen ligger 6,5 mil från det ”heliga” varuhuset i Älmhult
 • Borås
 • Karlskrona (förlorade en gång i tiden kampen mot Kalmar)
 • Lund (dock nära till både Malmö och Helsingborg)
 • Halmstad
 • Södertälje (nära till Kungens kurva),
 • Skellefteå
 • Östersund
 • Falun (dock nära till varuhuset i Borlänge)
 • Skövde
 • Örnsköldsvik
 • Visby

Under tiden som de planerna pågår gör Ikea mycket stora investeringar i Kungens kurva där varuhuset byggs om och i Barkaby där man bygger ut logistikkapaciteten. I Kungens kurva fanns under ett tag en stor rivnings- och ombyggnadsplan med målet att bygga ett helt nytt varuhus, men den planen skrotades.

I nummer 9/2009 publicerade Fastighetsvärlden en lång och exklusiv intervju med Ingvar Kamprad där han endast talar om fastigheter. Läs intervjun här.

Lena Herder, Sverige chef vid Ikea, och Mats Hederos, vd vid AMF Fastigheter. Foto: Paulina Westerlind.
Så här kommer huvudentrén till Gallerian längs Hamngatan att se ut framöver. Rendering: Ikea

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan