IKEA-bolag köper mark för 66 miljoner i Älmhult

Ikea och Ikano Retail Centres har under fredagen skrivit på ett avtal för markköp i Älmhult där ett nytt Ikea-varuhus och extern handel ska byggas. Planerna har varit kända länge, men nu berättar parterna detaljerna.

På tomten kommer Ikea och Ikano Retail Centres att bygga en handelsplats som ska vara attraktiv för människor runt om i regionen och bidra till att göra Älmhult till en ännu starkare destination.

Tomten har valts så att varuhuset får en placering i förlängningen av Älmhults centrala delar och har ett tillgängligt läge vid väg 23. Tomten omfattar totalt 235.000 kvadratmeter varav Ikea köper 116.000 kvm och betalar 32,5 miljoner kronor. Ikano Retail Centres tomt är på 119.000 kvadratmeter och priset är 33,3 miljoner kronor.

Området ska utformas med en tydlig småländsk själ och knyts ihop med den nya stadsdelen Haganäs. Det kommer att finnas rejäla grönområden tillsammans med en småländsk stenmur.

– Vi ser fram emot att ta det historiska steget att bygga ett nytt Ikea-varuhus i Älmhult. Det är både roligt och spännande att vi kan fortsätta att utvecklas där allting en gång i tiden startade. Jag ser fram emot att välkomna kunderna till ett nytt varuhus med ännu mer heminredningsinspiration till låga priser, säger Peter Agnefjäll, VD för Ikea Svenska Försäljnings AB.

– Vår ambition är att erbjuda familjer och vänner attraktiv shopping med marknadsledande aktörer i anslutning till det nya Ikea-varuhuset. Det känns roligt att få göra det i Älmhult som är en del av vår historia, säger Jan Kristensson, vd på Ikano Retail Centres.

– Jag är väldigt glad över att vi nu äntligen kan presentera de avtal som förhandlats fram i god anda mellan Ikea, Ikano och Älmhults kommun. Vår överenskommelse gör det möjligt för IKEA och Ikano att fortsätta utvecklingen av koncernen i kommunen. För kommunen är IKEA en viktig motor för näringslivet och för utvecklingen av såväl kommunen som regionen. För oss är det också viktigt att vi kan tydligare marknadsföra Älmhult genom att det skapas en ny stadsdel med handelsområdet och kommande bostadsområde, väl synliga från väg 23, säger Elizabeth Peltola (C) Kommunstyrelsens ordförande.

Ikea har tidigare även förvärvat mark för att bygga nya varuhus i Uddevalla och Umeå.

Fastighetsvärlden Idag 2011-10-14

 

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan