Fastigheten i Torslanda där det tillverkas delar till Volvobilar.

Dråpslag för bolag med ett hus – hyresgästen i konkurs

Den stora fordonsunderleverantören IAC Group Sweden AB har på egen begäran försatts konkurs. Ägare till den stora anläggningen i Göteborg om 27.000 kvm är enfastighetsbolaget Torsholmen. Vid fastighetsbolaget är man överraskat – man hade startat en försäljningsprocess några veckor tidigare, kan FV berätta.
Även Stenhus Fastigheter drabbas när det gäller en stor fastighet i Skara.

Annons

IAC Group, som har 1.400 anställda i Göteborg, Färgelanda och Skara, omsatte i fjol 8,4 miljarder kronor. Bolaget är en del i den internationella koncernen International Automotive Components Group.

”Vi har inte kunnat skapa den nödvändiga likviditeten för att kunna fortsätta verka för våra högt värderade kunder i Sverige, säkra jobben för våra medarbetare i landet och bevara verksamheten under vårt ägande”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Anledningen till den dåliga ekonomiska situationen uppges bland annat vara pandemieffekter och IAC var det bolag i Sverige som förra året hade den största skatteskulden efter pandemin, 1,2 miljarder kronor, rapporterar Ekot.

I Torslanda har IAC Group verksamhet i fastigheten Sörred 7:8 som ägs av Torsholmen Sörred Fastighets AB som de förvärvade 2019. I fastigheten på cirka 27.000 kvm tillverkar bolaget instrument- och dörrpaneler till Volvo.

Fastighetsbolaget Torsholmen Sörred Fastighets AB bildades som ett enfastighetsbolag av Arctic Securities hösten 2019. IAC hade vid det tillfället knappt 10 år kvar på sitt hyresavtal. Säljare i den transaktionen var NRP/Wilfast. Så sent som 2023, förlängdes hyresavtalet till 2033 och låneavtalet med SPP Pension och Försäkring till juli 2027.

Torsholmen har för några veckor sedan kallat till en extra bolagsstämma för att ta beslut om två saker, dels sälja fastigheten, dels likvidera bolaget. Kallelsen gick ut för några veckor sedan – utan att fastighetsbolaget kände till IAC:s problem. Bolagets ledning blev lverraskad när man läste i media om vad som hänt.

”En avyttring ska ske enligt en marknadsmässig säljprocess till den marknadsmässiga ersättning och villkor som fastställs av styrelsen i samråd med Bolagets finansiella rådgivare”, står det i kallelsen till stämman som ska äga rum 3 juli.

Styrelseordförande i bolaget är Mikael Igelström. Vd är Stefan Colldahl.

– Vi kommer sköta försäljningsprocessen själva, utan att anlita någon rådgivare, säger Mikael Igelström till Fastighetsvärlden och han vill i nuläget inte vidare kommentera vad som sker kring fastigheten eller IAC.

I Färgelanda, som ligger i Dalsland, äger IAC och kommunen fastigheten Assarbyn 1:15, en fabrik med cirka 600 anställda.

I Skara finns bolaget kopplat till fastigheten Pagen 4 på Erik Järnåkers gata 11, om hela 33.000 kvm. Den fastighten ägs av Stenhus Fastigheter.

Fastigheten Pagen 4 i Skara ägs av Stenhus Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

Tillbaka till förstasidan