Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsministern (MP); Josefin Malmqvist, kommunalråd (M) Sundbybergs stad; Erik Karlin, vd Tobin Properties; Emma Jonsteg, vd Utopia Arkitekter; Mikael Anjou, vice koncernchef Einar Mattsson och Charlotta Rosén, projektledare Sturekvarteret.

”I Norra Djurgårdsstaden är det Klondike”

Bygg nya hyresrätter, fördela om resurserna och uppför flerbostadshus i välbärgade villaområden. Det är några åtgärder som skulle kunna minska segregationen i Sverige, enligt en panel på Fastighetsvärlden och Labyrinths seminarium i Almedalen.

Annons

Går det att bygga bort segregationen? Den frågan diskuterade en namnkunnig panel under ett välfyllt seminarium som Fastighetsvärlden och The Labyrinth Public Affairs arrangerade under onsdagen i Visby.

Panelen var överens om att det inte räcker att bygga för att lösa problemen i socialt utsatta områden, men att det kan vara en del av lösningen.

Mikael Anjou är vice koncernchef på Einar Mattsson, som bland annat äger fastigheter i Hjulsta. Medan många anser att det är viktigt att bygga bostadsrätter i miljonprogramsområden vill han lyfta fram nya hyreslägenheter som ett bra alternativ.

– Den nyproducerade hyresrätten har ett fantastiskt stort värde. Då pratar jag om hyresrätter som har precis samma standard som nyproducerade bostadsrätter, men som människor har råd med.

Samtidigt konstaterar han att det viktigaste är att satsa på det befintliga beståndet. I Hjulsta jobbar Einar Mattsson bland annat med grannsamverkan och att motverka olovlig andrahandsuthyrning i sitt bestånd. Andra insatser är att byta fönster till inbrottssäkra alternativ.

– När vi gjorde vår senaste trygghetsundersökning hade tryggheten ökat med 3 procent i Hjulsta. Det låter inte så mycket men det är en massiv förbättring och vi tror att den beror på de insatser vi gjort.

Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsministern (MP), tror att man utöver att titta på utanförskapsområden även måste vända blicken mot de finare kvarteren om man ska förbättra integrationen.

– Visst kan man bygga bort segregation. Men det handlar lika mycket om att bygga bort segregation i det välbärgade medelklassområdet där jag bor, där jag och mina grannar alltid kommer att stoppa byggen av flerbostadshus eftersom vi tror att det kommer att sänka värdet på våra fastigheter.

Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, uppmanar politikerna i Stockholms stad att se över fördelningen av resurser.

– Man behöver investera bort segregationen. Jag önskar att kommunerna skulle våga. En landskapsarkitekt vid Stockholms stad sa till mig: ”I Norra Djurgårdsstaden är det Klondike, vi får göra vad vi vill, vi kan bygga i granit!” Samma arkitekt berättade sedan att man i Skärholmen har råd med en ledningsflytt. Det borde vara i Skärholmen som man bygger i granit. Man behöver omfördela resurserna.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan