Visionsbild över Malmö Designer Village. Illustration: CGI

Affär klar – redo bygga Sveriges största outlet

Brittisktägda MDV-AB har slutfört avtalet och lämnat in köpeskillingen för marken öster om Löddeköpinge, för ungefär 100 miljoner kronor. Det innebär att bygget av Skandinaviens största outletanläggning, Malmö Designer Village, med 110 butiker i en första fas nu kan påbörjas. Flera varumärken har redan skrivit hyreskontrakt.

Annons

”Av någon anledning som jag inte förstår är kvaliteten och designen på outlets i Skandinavien väldigt dålig. De är förfärliga”, sa Giles Membrey, vd för Rioja Estate Ltd som står bakom satsningen till Fastighetsvärlden i en uppmärksammad intervju för ett år sedan.

Då uppgav man att satsningen summerar till 1,8 miljarder kronor.

Nu ska bolaget förverkliga sina planer i Skåne. Nu har marken förvärvats för motsvarande 100 miljoner kronor (affären gjordes ursprungligen i euro, 8,5 miljoner euro).  Det brittiska bolaget uppger nu för Fastighetsvärlden att man ska inleda markarbeten redan 15 juli. Målet är att outleten ska öppna i slutet 2026, förhoppningsvis tidigare.

– Vi vill öppna så snabbt vi kan, säger Giles Membrey nu till Fastighetsvärlden.

Malmö Designer Village kommer att omfatta cirka 110 butiker och ett tiotal restauranger en första fas. Hittills har flera stora globala varumärken förbundit sig att öppna på Malmö Designer Village, bland annat Levi’s, Adidas, Marc O’Polo, och Skechers. Fler internationella och svenska varumärken kommer att presenteras inom kort, uppger man.

Den första fasen summerar en uthyrbar yta om 18.250 kvm. Hur många butiker det blir exakt beror på hur stora förhyrningar kedjorna gör. Troligen kommer några att vilja ha större lokaler så det blir sannolikt färre än 110.

– Vi har hyrt ut 35 procent av ytan och har överenskommelser för ytterligare 26 procent. Vi känner att intresset är väldigt stort, säger Giles Membrey och berättar att målet är att ha 85 procent uthyrt vid öppningen – för att det är lättare att göra bättre uthyrningsaffärer när en handelsplats väl har öppnat.

Giles Membrey berättar för Fastighetsvärlden att den andra etappen är tänkt att påbörjas när den första varit öppen i ett år. Då handlar det om 40 butiker på den utbytbara ytan 8.100 kvm. Den skulle kunna stå klart 2028/29.

Malmö Designer Village är beläget i Kävlinge kommun, 20 minuter från Malmö och endast 50 minuters bilresa från Köpenhamn vilket innebär ett upptagningsområde på över 3,8 miljoner invånare som spänner över Storköpenhamn och södra Sverige.

Majoriteten av utbudet i Malmö Designer Village kommer att fokusera på mode men också på accessoarer, heminredning, sport och friluftsliv. Sortimentet kommer att bestå av tidigare säsongers produkter men även nya kollektioner.

– Jag är glad att vår kommun har fått denna unika etablering. Det kommer att skapa många arbetstillfällen för hela regionen, ge möjlighet att utveckla vår besöksnäring, ge förutsättningar för vårt lokala näringsliv men också skapa grund för förbättrad kollektivtrafik och direktbussar. Allt som är viktigt för Kävlinge kommun och speciellt för Löddeköpinge och våra västra delar, säger kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson.

Det har varit en lång och utdragen process för kommuen. Nu senast med den brittiska motparten och dessförinnan med en spansk investerare med en liknande idé.

Illustration: Holder Mathias Architects

På platsen finns idag råmark som arrenderats ut till lantbrukare och del av en golfbana. Område har sedan länge varit planerad som ett framtida verksamhetsområde för handel. Löddeköpinge ligger 8 km från Kävlinge station. Parterna har börjat undersöka hur man kan stärka platsen med kollektivtrafik

– Dagens nyhet markerar en viktig milstolpe i vårt engagemang att leverera en av Europas ledande shopping- och fritidsdestinationer i norra Europa. I nära samarbete med Kävlinge kommun har vi fortsatt att göra stora framsteg och dessutom lyckats landa stora globala och nationella varumärken, såsom Adidas, Levi’s och Marc O’Polo, som öppnar på Malmö Designer Village. Med en stor och köpstark kundbas och närheten till Köpenhamn, kommer Malmö Designer Village ge ett långsiktigt värde för lokalsamhället och även till den breda regionen redan i första fasen av uppbyggnaden, säger Giles Membrey, vd för Rioja Estates och utvecklingscheferna på Malmö Designer Village.

Rioja Estate harr en lång erfarenhet av outlets. Bolaget grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Tunbridge Wells i Storbritannien. Bolaget driver, har utvecklat eller håller på att utveckla, elva outlets i Europa, utöver den i Skåne. Samtliga anläggningar har en yta om mellan 18.000 och 32.000 kvm.

Illustration: Holder Mathias Architects

Fler Nyheter från förstasidan

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Tillbaka till förstasidan