Bostadshyrorna i nio stockholmskommuner höjs med mellan 5,0 och 6,3 procent från den 1 januari 2025. Det meddelade skiljemannen Lars Olsson under torsdagen.
De kommuner som omfattas av Lars Olssons rekommendationer är Sundbyberg (5,0), Värmdö (5,1), Södertälje (5,2), Täby (5,3), Upplands-Bro (5,4), Vallentuna (5,5), Upplands Väsby (5,5), Österåker (5,6) och Vaxholm (6,3). Hyreshöjningens procentsats anges inom parentes.
– Med dessa rekommendationer är samtliga kommuner i stockholmsregionen som har varit föremål för skiljemannaförfarandet klara. Spannet mellan 5,0 och 6,3 procent motiveras av att de kommunala taxorna och av gifterna har utvecklats olika. Det är rimligt. Nivåerna är dock lägre än vad vi hade förväntat oss, säger Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard.
Läs om hyran i Stockholms stad här och i 13 andra kommuner här.
Kostnaderna för att förvalta hyresrätter har under lång tid ökat betydligt mer än hyrorna. Enligt Nathalie Brard förstärker dagens besked den negativa utvecklingen.
– Det har blivit allt tuffare att få ekonomin i förvaltningen av hyresrätter att gå ihop. Det kan drabba underhållet av befintliga bostäder, men också minska produktionen av nya hyresrätter. Om de som investerar i nya hyresrätter ser detta som en signal om att det kan vara svårt att täcka framtida kostnader, kommer viljan att bygga hyresrätter att minska, säger Nathalie Brard.
Förhandlingarna om 2025 års hyresjustering inleddes i juli. Efter tre månaders förhandlingar stod parterna fortfarande långt från varandra. I mitten av oktober vände sig därför Fastighetsägarna till hyresnämnden för att låta en skiljeman avgöra ärendena.
– Det har varit en väldigt utdragen process, vilket innebär att hyresgästerna och hyresvärdarna drabbas av retroaktiva hyreshöjningar. Det är beklagligt. Å andra sidan hade det antagligen tagit ännu längre tid att få överenskommelser på plats utan skiljemannaförfarandet, säger Nathalie Brard.
Nathalie Brard välkomnar att skiljemannens rekommendation gäller samtliga lägenheter som omfattas av förhandlingen. Det visar, enligt henne, att skiljemannen utgår från förhandlingens grundläggande syfte.
– Den årliga förhandlingen handlar om att justera hyrorna i befintliga lägenheter för att dessa ska hänga med den allmänna ekonomiska utvecklingen på orten. Den handlar alltså inte om att förändra relationen mellan lägenheternas hyror. Det gör vi i andra sammanhang, säger hon.