En hyresgäst till Convendum anklagar coworkingbolaget för att inte prata sanning om att man inte kan lägga indexregleringarna som hyreshöjningar på sina hyresgäster. I fakturor som FV har fått tillgång till syns en rad med just indexreglering på 9,8 procent.
Convendum ansökte om rekonstruktion på grund av indexregleringar som vd Håkan Jeppsson menar gör att deras affärsmodell försvinner.
– Det är det här med hyrorna som är vårt enda bekymmer. Vår affärsmodell bygger på en bruttomarginal på 15 procent och tar man 18 procent minus det som är en förväntat inflationshöjning, så blir det 14 för att vara exakt. Då elimineras bruttomarginalerna och affären elimineras. Då vänder man från tidigare marginaler till negativa marginaler. Där är vi nu, tillsammans med många andra bolag, sa Håkan Jeppsson till Fastighetsvärlden då.
Convendum vill se en hyressänkning från samtliga hyresvärdar för de 17 anläggningarna i Stockholm, som berörs av rekonstruktion. Totalt har bolaget hyresskulder på 135 miljoner kronor. Inga hyresgäster skulle, enligt Håkan Jeppsson, märka av rekonstruktionen. Och ska inte heller ha märkt av några höjningar från Convendums sida innan dess, menar han.
På frågan om Convendum har kunnat höja hyran för hyresgästerna har Jeppsson tidigare sagt till Fastighetsvärlden: “Vi har inte kunnat ta det vidare, eftersom vi har korta hyresavtal och att de inte får kopplas mot KPI och indexering.”
Det stämmer inte, säger en hyresgäst som Fastighetsvärlden har pratat med. Hen är vd på ett företag som under flera år har suttit hos Convendum i Stockholm.
– Håkan Jeppsson går ut med halva sanningen. Jag har inga synpunkter på att han säger att Convendum har fått 18 procents höjningar i indexering. Det är säkert sant, men det han glömmer att säga är att bolaget har tagit ut 10 procents indexreglering av sina hyresgäster.
Hyresgästen visar fakturor för flera år och i årsskiftet 2022/2023 (då Convendum fick en indexering med 10,9 procent) syns en rad om ”index adjustment” som landar på 9,8 procent. Samma rad finns för 2024.
Hyresgästen vill inte gå ut med namn eftersom det i potten ligger en deposition på 2,5 gånger hyresbeloppet, och förhoppningen är fortsatt att få tillbaka den, den dagen man väljer att flytta. Enligt rekonstruktör Jakob Callmander, är ambitionen att alla depositioner ska återbetalas, skriver Di.se. Enligt tidningen ligger det cirka 90 mkr i hyresdepositioner hos Convendum som nu är frysta i och med rekonstruktionen, i upp till ett halvår framåt.
Hyresgästen har ingen synpunkt på att man fick en hyreshöjning – priserna stack iväg för alla.
– Det som gör mig förbannad är att man går ut och säger att man följt en aggressiv expansionsplan och att sedan plötsligt kom det här med 18 procent. Hade han varit ärlig hade han i stället sagt att ‘vi har drabbats av 18 procent men eftersom vi är goda affärsmän så har vi redan skyddat oss med 10 procent, vilket gör att vi nu fick 8 procents höjning.’
Hen anser att Convendum därför aldrig borde ha fått en rekonstruktion.
– Jag anser att alla företagsledare borde ta sitt ansvar och inte bara köra på. Man har följt den här aggressiva planen, men när vägen svängde så följde inte Convendum den utan körde i stället ner i diket. Jag har ju som hyresgäst redan betalat delar av hans indexreglering och nu drabbar det här mig, och alla andra hyresgäster som har lagt en deposition.
Planen för företaget är att leta sig vidare till en annan coworkingaktör i Stockholm.
– Det är inget fel på Convendums produkt, men det är en köpares marknad nu och vi kan få betydligt bättre villkor någon annanstans. Dessutom känner jag inte för att gynna någon som bedriver affärer på det här sättet och sedan vältrar över sina dåliga beslut på sina kunder.
Hyresgästen anser att Convendum har förstört för branschen genom att skapa en otillbörlig fördel för sig själv.
– De kommer komma ur det här med en jättefin balansräkning. De enda som får betala är hyresvärdarna och hyresgästerna.
Håkan Jeppsson kommenterar till Fastighetsvärlden om hans tidigare uttalande till FV att det inte är möjligt att lägga över en indexjustering på hyresgästerna:
“Vi har inte kunnat föra över denna indexjustering och kostnadsökning i en tillräcklig utsträckning. Detta dels på grund av att vi endast har hälften av våra uthyrningsbara ytor belagda, jämfört med att vi för egen del indexeras på den totala ytan. Men också på grund av att en del av vår totalyta är konferenslokaler.”