Hyr ut 2.200 kvm i hyllade Mercur

Under 2021 stod det kontrastrika kvarteret Merkur i centrala Göteborg klart. I mars 2023 fick byggnaden Kasper Salin-priset.
Nu blir Merkur återigen en plats för resor ut i världen då Etraveli Group har tecknat ett treårigt hyresavtal om 2.200 kvm med fastighetsägarna Platzer och Bygg-Göta.

Den rosa slottsliknande byggnaden Merkur uppfördes redan 1897 på Skeppsbron i centrala Göteborg, och är i dag den äldsta bevarade byggnaden i området. Det ursprungliga Merkurhuset var då ett kontorshus för rederier och än idag finns biljettdiskarna från rederitiden kvar.

Fastigheten Merkur samägs av Platzer och Bygg-Göta sedan 2017. Under 2019 påbörjades utvecklingen av en ny byggnad i anslutning till den befintliga tillsammans med Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur). Den nya kontrastrika helheten stod klar 2021 och har lockat kreativa hyresgäster som reklambyrån Forsman & Bodenfors och modeföretaget Axel Arigato. I mars 2023 mottog Merkur Sveriges Arkitekters ärofulla Kasper Salin-pris för bästa byggnadsverk. Nu tas nästa steg, där de båda byggnaderna tätare knyts samman och den ursprungliga delen genomgår en total restaurering. Dreem Arkitekter står för invändig utformning och Bergman & Höök för totalentreprenaden.

Platzer och Bygg-Göta har tecknat ett hyresavtal i den ursprungliga byggnaden av Merkur med Etraveli Group. Avtalet är på 3 år och omfattar 2.200 kvm på plan 4, 5 och 6 med tillträde i september 2023. Etraveli Group är ett globalt teknikbolag med fokus på flygresor och är verksamt på alla kontinenter. De har idag cirka 110 medarbetare och byter kontorsläge i Göteborg från Kungsgatan 34 till Skeppsbron. Etraveli Group lämnar därmed en fastighet som ägs av Balder.

– Vi på Etraveli Group fortsätter att växa vår teknik- och utvecklingsavdelning i Göteborg och då är det en fantastisk möjlighet att göra det i en byggnad som Merkur. Genom renovering av huset får vi ett ändamålsenligt kontor, i en vacker byggnad med centralt läge vid Skeppsbron och med en mycket fin utsikt över kanalen. Att det dessutom finns en historik inom resebranschen och att känslan i huset har bevarats genom en varsam renovering gör det perfekt för oss, säger Mikael Örtelind, CTO på Etraveli Group.

– Redan under förra seklet kom människor till Merkur för att köpa resor ut i världen. Nu sluts cirkeln igen genom uthyrningen till Etraveli Group. Utseendemässigt återskapas husets forna ståtlighet samtidigt som vi tekniskt framtidssäkrar arbetsmiljön. Projektet kommer att restaurera och förstärka fasad, fönster och tak. Bakom det visuellt tillgängliga byts tekniska system såsom el, ventilation, värme och VA, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan