Huseriet förvärvar Arlövs Sockerbruk

Huseriet AB och Nordic Sugar AB har ingått avtal där Huseriet förvärvar Arlöv 22:191 i Burlövs kommun. Området utgörs av Arlövs sockerbruk med intilliggande mark. Totalt rör det sig om 50 000 kvm befintlig uthyrningsbar area tillsammans med byggrätter för ca 650 bostäder.

Annons

Arbetet med ny detaljplan för sockerbruksområdet pågår tillsammans med Burlövs kommun.

– Vi ser det som ett stort förtroende att få ta vid och utveckla Arlövs Sockerbruk efter att det har bedrivits verksamhet här i mer än 150 år. Vi ser framför oss hur vi kan tillskapa en stadsbebyggelse som kommer bli en ny central del av Arlöv i Burlövs kommun. Närheten till nya Burlövs station knyter inte bara området till Malmö och Lund utan nu även Köpenhamn i och med att Öresundstågen stannar i Burlöv. Vi vill att området ska bli en framtida del av staden med arbetsplatser, bostäder och publika verksamheter, säger Henrik Nordlöf, Huseriet.

För närvarande pågår utbyggnaden av Burlöv station och Södra stambanan som när den är färdig 2023 kommer möjliggöra resor med sexminuterstrafik till Köpenhamn, Malmö och Lund.

Kommentar från Kommunstyrelsens ordförande i Burlövs kommun

– Sockerbruksområdet i Arlöv går efter Nordic Sugars avveckling av verksamheten och fastigheten in i en ny expansiv fas. Kommunen har tagit fram ett planprogram för området som vi nu utgår ifrån och vi är angelägna om en god samverkan med Huseriet så att området som har betytt så mycket för Arlöv kan nå sin fulla potential för framtidens attraktiva och hållbara Burlöv, säger kommunstyrelsens ordförande Amelie Gustafsson (M)

Parallellt med att Huseriet tillsammans med Burlövs kommun bedriver plan och utvecklar sockerbruket kommer Nordic Sugar bedriva verksamhet på området.

– Det är väldigt positivt att vi har nått en bra och framtidsorienterad lösning för hela Nordic Sugars anrika sockerbruksområde i Arlöv. Tillsammans med vår rådgivare Richard Jakberg Länsförsäkringar Kommersiellt, har vi arbetat intensivt för att säkerställa att området ska få en ägare med framtidsvision. Med Huseriet uppnås just detta. Vi gläds åt planerna om att detta historiska sockerbruksområde kan förbli en levande, kreativ bostads- och mötesplats och att våra anrika byggnader ska bli en del av stadsutvecklingen i det nya Arlöv. Vi ser fram emot att följa denna spännande utveckling som nu ligger framför Huseriet och kommunen, säger Bo-Anders Persson, fabrikschef i Arlöv.

Arlövs Sockerbruk blir Huseriets andra projekt i Skåne. Huseriet bedriver sedan tidigare utvecklingen av kvarteret Virket i Lund.

Köparen har biståtts av advokatfirman MAQS.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan