Fastigheten Päronet 8 marknadsförs under namnet Geenhouse. Illustration: Walk the Room

Humlegården lanserar Greenhouse om 20.000 kvm

Greenhouse. Så heter Humlegårdens senaste satsning när Skatteverkets tidigare lokaler i Solna strand ska fyllas. 20.000 kvm lokaler får ett rejält lyft.

Fakta om Greenhouse Solna strand

Lokalyta: upp till 20 000 kvm
Inflyttning: från Q4 2023
Avstånd till t-bana: 100 meter, 10 minuters färd till T-centralen
Lokaler: Gemensamma arbetsytor, mötesrum och loungemiljöer
Grön takterrass och innergård
Hörsal: för 135 personer
Övrigt: Bistro och café, gym, wellness, omklädningsrum och bastu
Parkeringsgarage: 136 platser och laddstationer för elbilar
Cyklar: Cykelrum med mekstation samt intilliggande omklädningsrum med torkskåp
Miljöcertifiering: BREEAM In-Use, nivå Very Good

Samarbetspartners i projektet: Strategisk Arkitektur (arkitekter), Koncept Stockholm (inredningsarkitekter), PQ Projektledning (byggprojektledning).

Källa: Humlegården

Visa faktaruta

Projektet ska vara inflyttningsklart från och med i slutet av 2023. När det står klart kommer huset att vara multitenant-vänligt.

Greenhouse Solna strand återfinns på Korta gatan 10 i Solna strand, strax intill tunnelbanestationen, endast tio minuters resa från T-centralen. I utvecklingen av platsen skapar Humlegården moderna arbetsplatser om upp till 20.000 kvm.

Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården, berättar:

– I arbetet med Greenhouse har vi tagit utgångspunkt i den variation man behöver under en arbetsdag och de kontraster som skapar en attraktiv plats. Från blandningen av digitala och fysiska möten till behovet av att kunna vistas både inomhus och utomhus och skifta mellan miljöer som bjuder på energi och platser för fokus och rofylldhet. Vi vill skapa platser där man vill vara och dit man vill återvända. Då krävs intressanta sammanhang och en föränderlig miljö som stödjer moderna arbetssätt och är attraktivt för medarbetarna. Viktigt är även serviceutbudet, där vi satsar på att erbjuda tjänster där man delar resurser på ett smart sätt och service som förenklar vardagen.

Det var i januari 2021 som Fastighetsvärlden kunde berätta att Skatteverket lämnar Humlegårdens fastighet Päronet 8 och förhyrningen där om 20.000 kvm (liksom den i närheten i fastigheten Nöten 4 hos Fabege om hela 50.000 kvm) för att istället flytta till Vasakronans projekt i Sundbyberg – där inflyttning nu ägt rum.

Humlegårdens ombyggnadsprojekt kommer att innehålla ett brett utbud av välutrustade mötes- och konferensrum, mindre arbetsrum utrustade för digitala möten samt gemensamma arbetsplatser i den öppna miljön. För större sammanhang finns en hörsal för 135 personer och även byggnadens atrium kan användas för event och föreläsningar. I Greenhouse finns dessutom en biograf för 30 personer, för presentationer och filmvisningar i en intim miljö. En Community Manager är husets sociala nav och har hand om all den service som erbjuds.

Kaféyta i Greenhouse. Illustration: Walk the Room

I Greenhouse Solna strand kan kunderna även ta del av husets gym, omklädningsrum och bastu samt en studio för exempelvis yoga och meditation. Här finns även tillgång till tjänster som förenklar vardagen, såsom paketskåp, kemtvättsinlämning och lånecyklar. Cykelpendlare erbjuds parkeringsmöjligheter, laddstationer med lås för elcyklar samt omklädningsrum med dusch. I huset finns även en servicestation för reparationer och cykeltvätt.

Humlegården har ett stort fokus på att ställa om och modernisera huset på ett hållbart sätt och dra nytta av den tidigare grundstrukturen, arbeta med återbruk och skapa upplevelserika miljöer både inomhus och utomhus. Den karaktäristiska tegelarkitekturen från slutet av 1970-talet bevaras och kombineras med omsorgsfullt inredda miljöer med noga utvalda material. I satsningen används klimatsmart teknik och återbruk står i centrum. Detta innebär till exempel att innertak, glaspartier och dörrar återanvänds och restaureras i största möjliga mån. Ytterligare ett initiativ kopplat till återbruk är arbetet med belysningsarmaturerna, som byggs om och omvandlas till moderna närvaro- och dagsljusstyrda LED-armaturer.

Terrass med utsikt över Solna, Sundbyberg och Stockholm. Illustration: Industriromantik

På taket installeras solceller, vars elproduktion gör att fastighetens elförbrukning minskar med nästan 30 procent. Närvaro- och temperaturstyrd ventilation gör att inomhusklimatet anpassas efter hur ytorna används. Kännetecknande för Greenhouse är den ständiga närvaron av grönska som skapar trivsamma miljöer och bidrar till den biologiska mångfalden. Genom att samla in regnvatten för bevattning av växter och planteringar minskas vattenförbrukningen. Ambitionen är att miljöcertifiera Greenhouse Solna strand enligt BREEAM In-Use, nivå Very Good.

– Namnet Greenhouse Solna strand tar utgångspunkt i att vi vill skapa en plats där både människor och företag kan växa. Vi har ett stort fokus på hållbarhet och grönskan spelar en viktig roll på platsen, både inomhus och utomhus. Tillsammans med den karaktäristiska tegelarkitekturen samt husets gröna takterrass och innergård låg liknelsen med ett växthus nära tillhands. En intressant detalj i sammanhanget är även att många gamla kvartersnamn runtomkring kopplar till växtlighet, odling och trädgård på olika sätt, säger Anna Kullendorff.

Humlegården är en stor fastighetsägare i närområdet där bolaget bland annat äger Swedbanks huvudkontor.

Atrium. Illustration: Industriromantik
Entré. Illustration: Industriromantik
Kontor. Illustration: Industriromantik
Exteriör. Illustration: Walk the Room
Innergård. Illustration: Walk the Room

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan