Humlegården har nu rådighet över större delen av Hagalund. Bild: Gustav Kaiser.

Humlegården friköper 13 tomträtter i Hagalund

Humlegården har i en överenskommelse med Prästlönetillgångar friköpt 13 tomträtter i Hagalund, ett strategiskt väl placerat område beläget där Solna och Stockholm möts. Genom förvärvet stärker Humlegården sin närvaro i området och äger nu omkring 80 procent av fastigheterna i Hagalund.

Annons

Humlegården har friköpt marken avseende 13 tomträtter i Hagalund. Säljare är Prästlönetillgångar i Stockholms stift, en egen juridisk person inom Svenska kyrkan som förvaltar kyrkans mark och kapital. Tillträdet sker samtidigt som förvärvet genomförs.

Köpeskillingen är hemlig.

Humlegården är den största fastighetsägaren i området. Bolaget äger och förvaltar idag 25 fastigheter med en uthyrningsbar yta om cirka 80 000 kvm, vilket motsvarar omkring 80 procent av beståndet i Hagalund.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom finns det ett tiotal fastigheter i området som ännu har andra ägare. Bland annat äger Kungsleden en fastighet, men i övrigt rör det sig om mindre fastighetsägare.

Humlegården bedömer nu att bolaget har tillräcklig med rådighet i området för att gå vidare med sina stadsutvecklingsplaner.

Hagalund är ett av Solna stads prioriterade områden för stadsutveckling, där man planerar att skapa tusentals bostäder, arbetsplatser samt kultur, handel- och servicefunktioner i ett omfattande projekt som sträcker sig över en lång period. I mars 2017 blev det klart att Hagalund får en tunnelbanestation i samband med utbyggnaden av den nya gula linjen mot Arenastaden. Tillgången till spårbunden kollektivtrafik skapar goda förutsättningar i den framtida utvecklingen av stadsdelen, som går från industrikvarter till stadskvarter.

Humlegårdens strategiska arbete avseende utvecklingen av Hagalund har pågått under många år och förvaltningen sker idag till största delen på kort sikt i väntan på kommande stadsutvecklingsprojekt. Här finns idag kontor, lager och laboratorium. Intresset för området är mycket stort och här återfinns bland annat ett life science-kluster som attraheras av närheten till Hagastaden och det närliggande Karolinska Universitetssjukhuset.

Maria Lidström.

– Hagalund har en mycket stor potential och vi arbetar nära Solna stad i utvecklingen av området. Humlegården har siktet inställt på tillväxt och förvärvet är ett viktigt steg som innebär att vi går in i en ny fas i utvecklingen av området, säger Maria Lidström, chef investering och utveckling, Humlegården Fastigheter.

NAI Svefa har haft uppdraget att agera gemensam transaktionsrådgivare för Humlegården och Prästlönetillgångar.

Den nya stationen i Hagalund planeras få två uppgångar, en i Hagalunds arbetsplatsområde och en längs med Solnavägen. Den nya stationen ger möjligheter för Solna att bygga fler bostäder. De fastighetsbolag som är stora vinnare på den nya stationen är Humlegården och Vasakronan. Karta: SLL.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan