Humlegården förvärvar för 2 miljarder i Stockholm

Länsförsäkringar Liv säljer två av sina fastigheter i Stockholm till Humlegården. Priset är 1.999 miljoner kronor. Det är delvis en internaffär.

Humlegården Fastigheter har ingått avtal med Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag om förvärv av två bolag som äger fastigheterna Dykaren 10 och Härden 16.

Dykaren 10 ligger på Alströmergatan 35–39 på Kungsholmen och består av 8.900 kvm lokaler. Härden 16 (känd som Bilpalatset) ligger på Norra Stationsgatan 61 i Hagastaden och innehåller 24.300 kvm lokaler.

Totalt växer alltså Humlegårdens direktägda bestånd i Stockholms innerstad med 33.200 kvm. Humlegården har tidigare förvaltat de båda fastigheterna.

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, VD i Humlegården.

Brunswick Real Estate var rådgivare till LF Liv.

Affären nu kan ses som en fortsättning av den stora transaktion i juni 2012 när Humlegården tog över sex fastigheter i Solna och Sundbyberg, om totalt 145.000 kvm, från Länsförsäkringar Liv. Fastighetsvärdet i den affären var cirka 4 miljarder kronor och bland annat ingick fastigheten med Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i den affären, läs mer här.

Efter affären äger Humlegården alla fastigheter man förvaltar utom två, både finns i Värtan på Tegeluddsvägen och de ägs av Länsförsäkringar Sak respektive Länsförsäkringar AB.

Efter den nu genomförda affären direktäger Länsförsäkringar Liv inte längre några fastigheter.

Vederlaget i den affär som sker nu består av 80.665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att LF Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster i Humlegården. Övriga ägare är Länsförsäkringar Sak och 19 länsbolag.

Genomförande av förvärvet är villkorat av att samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården vid en extra bolagsstämma beslutar att emittera vederlagsaktierna och att genomföra vissa ändringar i Humlegårdens bolagsordning samt att LF Liv och samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården ingår ett reviderat aktieägaravtal rörande ägandet i Humlegården.

Bolagsstämman i Humlegården och slutförandet av förvärvet bedöms äga rum under andra halvan av december 2017.

Som en del av förvärvet kommer Humlegården att betala de förvärvade fastighetsbolagens skulder till bolag inom LF Liv-koncernen om cirka 667 miljoner kronor.

Marknadsvärdet för de förvärvade fastigheterna bedöms uppgå till cirka 1.999 miljoner kronor (30 juni 2017) enligt en värdering utförd av en oberoende värderingsexpert. Transaktionen kommer att minska Humlegårdens belåningsgrad, vilken efter transaktionen pro forma per 30 juni 2017 uppgår till 39,7 procent.

Humlegården har god kännedom om de förvärvade fastigheterna eftersom fastigheterna under lång tid har förvaltats av Humlegården enligt ett förvaltningsavtal med LF Liv. Styrelsen för Humlegården bedömer att de förvärvade fastigheterna utgör ett bra komplement till Humlegårdens befintliga fastighetsportfölj.

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i LF Liv.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan