Humlegården förvärvar för 2 miljarder i Stockholm

Länsförsäkringar Liv säljer två av sina fastigheter i Stockholm till Humlegården. Priset är 1.999 miljoner kronor. Det är delvis en internaffär.

Humlegården Fastigheter har ingått avtal med Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag om förvärv av två bolag som äger fastigheterna Dykaren 10 och Härden 16.

Dykaren 10 ligger på Alströmergatan 35–39 på Kungsholmen och består av 8.900 kvm lokaler. Härden 16 (känd som Bilpalatset) ligger på Norra Stationsgatan 61 i Hagastaden och innehåller 24.300 kvm lokaler.

Totalt växer alltså Humlegårdens direktägda bestånd i Stockholms innerstad med 33.200 kvm. Humlegården har tidigare förvaltat de båda fastigheterna.

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, VD i Humlegården.

Brunswick Real Estate var rådgivare till LF Liv.

Affären nu kan ses som en fortsättning av den stora transaktion i juni 2012 när Humlegården tog över sex fastigheter i Solna och Sundbyberg, om totalt 145.000 kvm, från Länsförsäkringar Liv. Fastighetsvärdet i den affären var cirka 4 miljarder kronor och bland annat ingick fastigheten med Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i den affären, läs mer här.

Efter affären äger Humlegården alla fastigheter man förvaltar utom två, både finns i Värtan på Tegeluddsvägen och de ägs av Länsförsäkringar Sak respektive Länsförsäkringar AB.

Efter den nu genomförda affären direktäger Länsförsäkringar Liv inte längre några fastigheter.

Vederlaget i den affär som sker nu består av 80.665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att LF Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster i Humlegården. Övriga ägare är Länsförsäkringar Sak och 19 länsbolag.

Genomförande av förvärvet är villkorat av att samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården vid en extra bolagsstämma beslutar att emittera vederlagsaktierna och att genomföra vissa ändringar i Humlegårdens bolagsordning samt att LF Liv och samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården ingår ett reviderat aktieägaravtal rörande ägandet i Humlegården.

Bolagsstämman i Humlegården och slutförandet av förvärvet bedöms äga rum under andra halvan av december 2017.

Som en del av förvärvet kommer Humlegården att betala de förvärvade fastighetsbolagens skulder till bolag inom LF Liv-koncernen om cirka 667 miljoner kronor.

Marknadsvärdet för de förvärvade fastigheterna bedöms uppgå till cirka 1.999 miljoner kronor (30 juni 2017) enligt en värdering utförd av en oberoende värderingsexpert. Transaktionen kommer att minska Humlegårdens belåningsgrad, vilken efter transaktionen pro forma per 30 juni 2017 uppgår till 39,7 procent.

Humlegården har god kännedom om de förvärvade fastigheterna eftersom fastigheterna under lång tid har förvaltats av Humlegården enligt ett förvaltningsavtal med LF Liv. Styrelsen för Humlegården bedömer att de förvärvade fastigheterna utgör ett bra komplement till Humlegårdens befintliga fastighetsportfölj.

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i LF Liv.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 14-16

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

Tillbaka till förstasidan