Humlegården förvärvar för 2 miljarder i Stockholm

Länsförsäkringar Liv säljer två av sina fastigheter i Stockholm till Humlegården. Priset är 1.999 miljoner kronor. Det är delvis en internaffär.

Humlegården Fastigheter har ingått avtal med Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag om förvärv av två bolag som äger fastigheterna Dykaren 10 och Härden 16.

Dykaren 10 ligger på Alströmergatan 35–39 på Kungsholmen och består av 8.900 kvm lokaler. Härden 16 (känd som Bilpalatset) ligger på Norra Stationsgatan 61 i Hagastaden och innehåller 24.300 kvm lokaler.

Totalt växer alltså Humlegårdens direktägda bestånd i Stockholms innerstad med 33.200 kvm. Humlegården har tidigare förvaltat de båda fastigheterna.

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, VD i Humlegården.

Brunswick Real Estate var rådgivare till LF Liv.

Affären nu kan ses som en fortsättning av den stora transaktion i juni 2012 när Humlegården tog över sex fastigheter i Solna och Sundbyberg, om totalt 145.000 kvm, från Länsförsäkringar Liv. Fastighetsvärdet i den affären var cirka 4 miljarder kronor och bland annat ingick fastigheten med Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i den affären, läs mer här.

Efter affären äger Humlegården alla fastigheter man förvaltar utom två, både finns i Värtan på Tegeluddsvägen och de ägs av Länsförsäkringar Sak respektive Länsförsäkringar AB.

Efter den nu genomförda affären direktäger Länsförsäkringar Liv inte längre några fastigheter.

Vederlaget i den affär som sker nu består av 80.665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att LF Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster i Humlegården. Övriga ägare är Länsförsäkringar Sak och 19 länsbolag.

Genomförande av förvärvet är villkorat av att samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården vid en extra bolagsstämma beslutar att emittera vederlagsaktierna och att genomföra vissa ändringar i Humlegårdens bolagsordning samt att LF Liv och samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården ingår ett reviderat aktieägaravtal rörande ägandet i Humlegården.

Bolagsstämman i Humlegården och slutförandet av förvärvet bedöms äga rum under andra halvan av december 2017.

Som en del av förvärvet kommer Humlegården att betala de förvärvade fastighetsbolagens skulder till bolag inom LF Liv-koncernen om cirka 667 miljoner kronor.

Marknadsvärdet för de förvärvade fastigheterna bedöms uppgå till cirka 1.999 miljoner kronor (30 juni 2017) enligt en värdering utförd av en oberoende värderingsexpert. Transaktionen kommer att minska Humlegårdens belåningsgrad, vilken efter transaktionen pro forma per 30 juni 2017 uppgår till 39,7 procent.

Humlegården har god kännedom om de förvärvade fastigheterna eftersom fastigheterna under lång tid har förvaltats av Humlegården enligt ett förvaltningsavtal med LF Liv. Styrelsen för Humlegården bedömer att de förvärvade fastigheterna utgör ett bra komplement till Humlegårdens befintliga fastighetsportfölj.

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i LF Liv.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag i nytt ishallsprojekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

AH tvekar om framtiden för central fastighet

Yta om 3.200 kvm vakant i centrala Stockholm: ”Håller alla spår öppna.

Köper Eons andra försäljning

Gör ytterligare en affär inför storflytten.

Tecknar för våning 34

Kontorshuset Citygate blir Nordens högsta med 36 våningar. Nu är det klart vem som hyr våning 34.

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busig kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Tillbaka till förstasidan