HUI: Omsättningen i köpcentrumen backade 11,6 %

Den senaste köpcentrumkartläggningen från HUI visar att omsättningen i köpcentrum minskade med 11,6 procent under 2020. Handelsområden visade sig vara bättre rustade för en pandemi.

Annons

HUI Research har färdigställt en uppdaterad version av Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), som kartlägger Sveriges köpcentrum och handelsområden.

Rapporten presenterades på Fastighetsvärldens seminarium Köpcentrum & Butiker 2021 som pågår på Sergel Hub i Stockholm under tisdagen.

Köpcentrumbranschen påverkades, inte helt överraskande, hårt av pandemirestriktionerna som ledde till stora förändringar i konsumenternas beteende och rörelsemönster.

Som resultat av detta skedde år 2020 den största tillväxten av e-handeln hittills, en ökning med 40 procent, vilket drabbade både köpcentrum och handelsområden som hade tuffa pandemirestriktioner.

Totalt minskade omsättningen i köpcentrum och handelsområden med 5,9 procent, men det finns stora variationer köpcentrumen emellan och det finns ett antal handelsplatser har haft en bra omsättningsutveckling trots den totalt sett negativa utvecklingen, rapporterar HUI.

Handelsområdenas omsättning däremot ökade något under 2020 – med 0,1 procent. Utbudet domineras generellt av dagligvaruhandel respektive hem- och fritidshandel som har stått relativt stadigt under pandemin.

– Handelsområdena var bättre rustade för pandemin på grund av biltillgängligheten och bättre möjligheter till fysisk distansering. Många handelsområden har trots det påverkats negativt av maxtak på butiksbesökare samt en omfördelning till e-handelskanalen, säger Monica Bruvik, senior retail analyst på HUI Research.

Köpcentrum drabbades hårdare av restriktionerna, särskilt under andra halvåret 2020, och omsättningen minskade totalt med 11,6 procent under året.

Köpcentrumens hyresgästmix innehåller många av de branscher som har gått kräftgång under pandemin, till exempel mode, restauranger och kommersiell service.

Citygallerior och regionala köpcentrum domineras ofta av mode och har därför sett de största minskningarna. Externcentrum som ligger i mer biltillgängliga lägen och har en hyresgästmix med mer hem & fritid och dagligvaror har därför klarat sig något bättre.

Gränshandelscentrum, som hämtar majoriteten av sin omsättning från konsumenter bosatta i något av Sveriges grannländer, drabbades allra hårdast med en omsättningsminskning på totalt 52 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan