Exteriör på Sidas nuvarande huvudkontor på Valhallavägen. Till höger generaldirektör Carin Jämtin.

Huggsexa om Sida efter nya villkor

Dragkampen om Sida som hyresgäst är igång på allvar efter att villkoren ändrats. 10.000–12.000 kvm står på spel. Myndigheten berättar för FV att ett beslut kommer inom en månad.

Annons

Det var i januari 2018 som regeringen överraskande pekade med hela handen och sa att Sida ska tvingas flytta från Östermalm till Botkyrka – men alternativen där var få – läs mer här. Nu, 2,5 år senare, är hela Stockholms län aktuellt, förutom huvudstadskommunen. Etableringen ska även ” bidra till socioekonomisk utveckling” i det aktuella området, skriver regeringen. Sista dag för att lämna förslag på lokaler är 3 juli.

I första hand granskar myndigheten redan existerande lokaler. Det Sida söker är 10.000–12.000 kvm lokaler.

Sida uppger för Fastighetsvärlden att man räknar med att senast 31 juli tecknat en avsiktsförklaring, alltså ett icke bindande avtal, med en fastighetsägare.

– Jag känner mig hoppfull till att vi går i mål enligt tidsplanen, säger Marie Ottosson som är överdirektör vid Sida och som ingår i generaldirektör Carin Jämtins stab.

Ottosson berättar för Fastighetsvärlden att målet är att flytta in i nya lokaler våren 2022.

Newsec och Setterwalls är rådgivare till myndigheten.

Newsec ska presentera en ”prioritetslista” utifrån de inkomna förslagen, utifrån de villkor som ställts. Setterwalls har anlitats för att bland annat redo ut vad som gäller kring lokalisering i existerande lokaler, vilka investeringar som får ske och om nyproduktion är möjligt.

– Det vi arbetar utifrån när att det handlar om existerande lokaler, säger Marie Ottosson till Fastighetsvärlden.

Sidas krav innehåller bland annat följande: inflyttning våren 2022. nära spårbunden trafik, max sex minuters gångavstånd. ytan på cirka 10.000–12 000 kvm och fördelade på få plan, max fyra, flexibla arbetslokaler och möjlighet till arkivförvaring.

Eftersom tiden runnit iväg så är det dock minst sagt tveksamt om nyproduktion är möjligt eftersom myndigheten ska flytta in inom två år.

Hur många förslag som inkommit är ännu oklart, men enligt uppgift till Fastighetsvärlden har intresset från olika fastighetsägare varit riktigt stort.

Om det är aktuellt med Ursviks Entré (tidigare Bankhus 90) så ser Fastighetsvärlden den stora byggnaden som favorit. Den ligger i Sundbybergs kommun, mellan områdena Rissne och Rinkeby. Där finns moderna lokaler samt tunnelbana och om några år står tvärbanan klar.

Enligt tidningen Omvärlden har Sida haft tre flyttförslag i Botkyrka när det gäller existerande byggnader: Sankt Botvids gymnasium, Subtopia (fd Vårby Gård) och ”Tumbahuset” (kommunhuset). Att bygga nytt uppges inte varit aktuellt – även där fanns några alternativ, enligt uppgift till FV. Motivet är att ”myndigheter inte får bygga nytt” och även att alternativen inneburit för stora ombyggnadsprojekt.

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka är besviken:

– De skäl man anger håller inte. Man visste om att det inte fanns några lediga lokaler, och att man skulle behöva anpassa sig och bygga nytt, säger Ebba Östlin till Omvärlden.

Gustav Pierrou, fastighetsförvaltare på Sida, säger i ett pressmeddelande från myndigheten:

– Kontraktet för våra lokaler på Valhallavägen löper ut om två år. Vi har sökt, men inte hittat lokaler som är lediga och stora nog för oss i Botkyrka. Regeringen har beslutat att vi kan söka i fler kommuner, så nu vidgar vi sökningen och vi är öppna för förslag fram till 3 juli.

Stockholm stad har erbjudit Tensta gymnasiums gamla lokaler som stått tomma sedan 2016. Det kan även finnas flera heta alternativ som Microsofts tidigare huvudkontor i Akalla som ägs av Kista (men som bolaget marknadsför som Kista). Det finns även några större tomma lokaler i söderort, speciellt inom Stockholms kommungräns – men merparten inte i socioekonomiskt utsatta områden. Men Stockholms kommun är ”out”, oavsett var, som Sida tolkat det.

I flera kommuner finns småslitna tomma kontorshus där ägaren räknat med att göra om lokalerna till bostäder, men där den processen dragit ut på tiden på grund av den svagare marknaden för bostadsrätter.

Myndigheten Sida ska, enligt regeringens direktiv, senast den 30 oktober 2020 till regeringen (Utrikesdepartementet) redovisa de verksamhetsmässiga, ekonomiska och personella konsekvenserna av uppdraget samt redogöra för vidtagna åtgärder. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 31 oktober 2022.

För Fastighetsvärlden är situationen förbryllande. Vad skiljer till exempel Sida från Skatteverket som gjort en jätteförhyrning av Vasakronan i ett projekt i Sundbyberg som inte hade byggstartats när det kontraktet skrevs. Ett stort antal myndigheter har flyttat till nyproduktion. Då hade sannolikt Botkyrka kunnat varit aktuellt även om fastighetsinvesterare sannolikt hade betalt ha ett betydligt längre hyreskontrakt där än i exempelvis Solna/Sundbyberg där det kan anses lättare att hyra ut lokalerna om de tomställs.

Det finns dock om förslag kring nybyggnation. Bland annat försöker duon Fabege och Huddinge kommun locka Sida till den storsatsning som sker i Flemingsberg. ”Läget är perfekt för att stärka den statliga närvaron och bidra till god socioekonomisk utveckling i Stockholmsregionen”, skriver kommunen i ett pressmeddelande där både politiker från moderaterna och socialdemokraterna uttalar sig positivt – liksom Fabeges vd Stefan Dahlbo:

– Flemingsberg är mitt i en spännande fas av stark utveckling som Fabege vill vara en självklar del av. Stadsdelen länkar samman flera högskolor och högre forskning med ett levande gatuliv och ständigt större utbud av fastigheter för bättre boende och mer attraktiva arbetsplatser. Om Sida väljer Flemingsberg för sin framtida placering får myndigheten i Fabege en engagerad partner som tror på södra Stockholms framtid.

Fastigheten som Sida lämnar heter Tre Vapen 2 som ägs av Vasakronan. Den ligger långt österut på Valhallavägen, nära radio- och tv-huset.

På Valhallavägen har Sida en förhyrning om 16.000 kvm efter att förlängt kontraktet hösten 2014. FV berättade då att hyran låg på 2.050 kr/kvm. Tidigare hyrde Sida 20.000 kvm i fastigheten.

Sida flyttade till nuvarande lokaler (Konstfacks tidigare lokaler) sommaren 2006. Tidigare hyrde myndigheten under tio år betydligt dyrare lokaler på Sveavägen, nära Sergels torg. Både adressen och hyresnivån där stack i ögonen på många. Flytten gav då en årlig besparing om cirka 20 miljoner kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan