HSB snabbt på plats vid dödsbranden i Ånge

HSB fanns snabbt på plats då branden i bostadsrättsföreningen Hammaren i Ånge bröt ut på fredagsmorgonen. HSB:s fastighetsskötare Lars Norberg höll på att sätta upp en adventsgran hos föreningen intill, då en boende larmade om att något inte stod rätt till i grannfastigheten.

En 70-rigt kvinna avled och ett 20-tal skadades i en brand i ett flerfamiljshus i Ånge i Medelpad på fredagen.

Fastighetsskötare Lars Norberg tog sig snabbt dit och in i fastigheten och knackade på alla lägenhetsdörrar på första och andra våningen, efter att först ha larmat 112. På tredje våningen var det redan tjockt med rök, så arbetet koncentrerades till att utrymma alla lägenheter och få de boende i trygghet.

– Vi ordnade med en samlingslokal några hundra meter från föreningen för de boende tillsammans med kommunen, berättar förvaltaren Martin Jönsson, och var behjälpliga på olika sätt, bland annat med att låsa upp dörrar i stället för att bryta sönder dem.

Efter branden på fredagsmorgonen, då en boende omkom och flera skadades, försöker nu HSB hjälpa till med att ordna boende för drabbade. Det rör sig om 18 lägenheter i den eldhärjade fastigheten plus ytterligare 18 lägenheter i föreningens andra fastighet, som indirekt påverkas genom att driftcentralen, som sköter bland annat värmen i båda fastigheterna är placerad i den eldhärjade, och därmed har stängts av.

Minusgrader ute gör att innetemperaturen snabbt går ner och att även dessa boende eventuellt skulle behöva någonstans att övernatta innan värmen hinner komma tillbaka.

HSB jobbade under hela eftermiddagen tillsammans med samarbetspartners för att få igång värmen och ventilationen, och förhoppningen är att boende i den icke eldhärjade fastigheten ska kunna återvända och övernatta där. Först ska man säkerställa att det inte är farlig brandrök i lägenheterna.

Boende från båda fastigheterna har vistats i samlingslokalen under dagen, där de fått kontinuerlig information och hjälp från berörda myndigheter och HSB.

– Kommunen har erbjudit bland annat filtar, fika, mackor och krisgrupp. Jag har pratat med alla boende, tror jag, och det är förvånansvärt lugnt här.

Martin Jönsson berättar att kommunen ordnat med hotellrum och boende för dem som behöver, och att många lyckats ordna boende på egen hand genom släkt och vänner, vilket är det bästa alternativet.

– Att sitta ensam på ett hotellrum kan naturligtvis vara extra jobbigt i en sådan här situation.

Vid fyratiden på fredagen höll räddningsledningen, polisen och kommunen ett informationsmöte för de boende i samlingslokalen. Alla drabbade har fått boende. Under lördagen och måndagen kommer uppsamlingsställen att ordnas för att boende ska få löpande information och kunna ställa frågor.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Bildextra: Så blir nya Centralen

Alexanderhugget  Byggvolymerna  Historiskt projekt  Flera före/efter-bilder  Kommentarer

Historiska bilder: Så såg det ut för länge sedan

Minns du hur det såg ut? Och se även en bild på kungen och hans syster som barn.

Tillbaka till förstasidan