HSB snabbt på plats vid dödsbranden i Ånge

HSB fanns snabbt på plats då branden i bostadsrättsföreningen Hammaren i Ånge bröt ut på fredagsmorgonen. HSB:s fastighetsskötare Lars Norberg höll på att sätta upp en adventsgran hos föreningen intill, då en boende larmade om att något inte stod rätt till i grannfastigheten.

En 70-rigt kvinna avled och ett 20-tal skadades i en brand i ett flerfamiljshus i Ånge i Medelpad på fredagen.

Fastighetsskötare Lars Norberg tog sig snabbt dit och in i fastigheten och knackade på alla lägenhetsdörrar på första och andra våningen, efter att först ha larmat 112. På tredje våningen var det redan tjockt med rök, så arbetet koncentrerades till att utrymma alla lägenheter och få de boende i trygghet.

– Vi ordnade med en samlingslokal några hundra meter från föreningen för de boende tillsammans med kommunen, berättar förvaltaren Martin Jönsson, och var behjälpliga på olika sätt, bland annat med att låsa upp dörrar i stället för att bryta sönder dem.

Efter branden på fredagsmorgonen, då en boende omkom och flera skadades, försöker nu HSB hjälpa till med att ordna boende för drabbade. Det rör sig om 18 lägenheter i den eldhärjade fastigheten plus ytterligare 18 lägenheter i föreningens andra fastighet, som indirekt påverkas genom att driftcentralen, som sköter bland annat värmen i båda fastigheterna är placerad i den eldhärjade, och därmed har stängts av.

Minusgrader ute gör att innetemperaturen snabbt går ner och att även dessa boende eventuellt skulle behöva någonstans att övernatta innan värmen hinner komma tillbaka.

HSB jobbade under hela eftermiddagen tillsammans med samarbetspartners för att få igång värmen och ventilationen, och förhoppningen är att boende i den icke eldhärjade fastigheten ska kunna återvända och övernatta där. Först ska man säkerställa att det inte är farlig brandrök i lägenheterna.

Boende från båda fastigheterna har vistats i samlingslokalen under dagen, där de fått kontinuerlig information och hjälp från berörda myndigheter och HSB.

– Kommunen har erbjudit bland annat filtar, fika, mackor och krisgrupp. Jag har pratat med alla boende, tror jag, och det är förvånansvärt lugnt här.

Martin Jönsson berättar att kommunen ordnat med hotellrum och boende för dem som behöver, och att många lyckats ordna boende på egen hand genom släkt och vänner, vilket är det bästa alternativet.

– Att sitta ensam på ett hotellrum kan naturligtvis vara extra jobbigt i en sådan här situation.

Vid fyratiden på fredagen höll räddningsledningen, polisen och kommunen ett informationsmöte för de boende i samlingslokalen. Alla drabbade har fått boende. Under lördagen och måndagen kommer uppsamlingsställen att ordnas för att boende ska få löpande information och kunna ställa frågor.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan