Hotellfastighetsbolag påverkas av corona

Flera bolag som investerat i hotellfastigheter tvingas se hyresintäkterna krympa på grund av coronavirusets utbredning.

Merparten av hyresavtalen med operatörerna är omsättningsbaserade så fastighetsägarna drabbas av lägre hyresintäkter.

– Det är en generell nedgång i marknaden, speciellt för hotell i internationella destinationer och hotell med konferensverksamheter. Vi känner igen mönstret från andra nedgångstrender, säger Anders Nissen, vd vid hotellfastighetsbolaget Pandox som äger 160 hotellfastigheter.

Ungefär en femtedel av Pandox hotell kan ses som ”internationella” och två femtedelar vardera som ”nationella” respektive ”regionella”.

– Det är tuffare i London och Berlin än i till exempel Sundsvall och Sheffield.

Av hotellen driver Pandox 18 själv, i flera fall stora hotell.

– Vi har haft avbokningar under mars månad som delvis kommer att påverka våra Q1-siffror. Hur Q2 kommer att bli är desto svårare att förutse. Jag kan inte säga mer än så eftersom vi följer diverse börsregler.

Anders Nissen berättar för Fastighetsvärlden att det inte varit aktuellt att varsla personal, vilket till exempel Stordalenägda Choice gjort på Post Hotel i Göteborg. Pandox har totalt 1500 årstjänster på hotellen som bolagen driver.

– Nej, där är vi inte, så vi behöver varsla. Däremot tar vi in färre extra personal. Vi har en beredskap för hur vi ska agera för att anpassa kostnaderna. Det kan innebära att en anställd kan få täcka in flera ansvarsområden när det är lägre beläggning.

Pandox aktiekurs har backat ungefär 15 procent den senaste veckan.

Tomas Ingemarsson, chef på AFA Fastigheter vars hotellfastigheter står för 15–20 procent av bolagets portfölj, menar att AFA sitter på få omsättningsbaserade kontrakt.

–  Initialt påverkar Corona ingenting. Våra hyresavtal är i huvudsak fasta och bara omsättningsbaserade till en liten del. Det finns som lite grädde på moset, runt 2–3 procent som är det. Men det är försumbart och inget som påverkar oss på kort sikt.

Men på lång sikt finns det risker.

– Det är en jätteviktig inkomstkälla. Alla verksamheter måste bära och fungera på lång sikt – pågår det till hösten kan det bli ett problem för hotellen. Vi har å andra sidan nästan ingen retail som, oaktat Corona, också har problem med omsättning och hyror.

Mars månad och kanske en tid fram kan Corona-utbrottet påverka hotellen, tror Ingemarsson.

– Sedan finns det anledning att tro att resandet kommer igen – om Coronasituationen lugnar ned sig. Hyresavtalen för hotell är väldigt långa, 15–20 år, så i bästa fall är det bara en svacka under ett par månader av en lång hyrestid. Innan utbrottet så hade hotellbranschen ju gått hyfsat bra.

Den 19 maj arrangerar Fastighetsvärlden årets stora seminarium om hotell och hotellfastigheter. Givetvis kommer vi då att ta pulsen på hotellmarknaden och effekter av Corona-spridningen, förutom spännande ämnen kring hotelltrender och investeringsmöjligheter. Läs mer om Hotell & Fastigheter 2020 här.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan