Hotellboom, popcorn, optimism och Frank Fiskers

Hotellboomen fortsätter med stora investeringar i nya hotell, i så väl de tre storstäderna som i regionstäderna. Allt fler fastighetsbolag visar intresse för hotell och de långa hyresavtal som tecknas.

Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter 2016 äger rum under tisdagen på biograf Skandia på Drottninggatan i centrala Stockholm. Att det finns en boom visas bland annat av att det är nytt deltagarrekord för seminariet som Fastighetsvärlden arrangerar för sjätte gången. Strax under 250 deltagare är på plats i den stora biografsalongen.

En höjdpunk på programmet är rundvisningen på nyöppnade hotellet Haymarket by Scandic som öppnade under tisdagen i Pub-huset vid Hötorget.

Robin Teigland
Robin Teigland, professor i företagsekonomi Handelshögskolan i Stockholm

Först ut på scenen var Robin Teigland, professor i företagsekonomi Handelshögskolan i Stockholm. Hon talade till rubriken ”Så förändrar den nya delningsekonomin vårt samhälle”. Hon talade om bland annat Uber, Lyft, Airbnb och 3D-printing.

– Det gäller att kunna lita på informationen när det gäller delningsinformationen. Går det att lita på den aktuella plattformen, på de andra användarna, på produkten och betalningsfunktionen, sade Robin Teigland.

– Vi har alltid haft delningsekonomi. Men som nu när ekonomin står i fokus så vill jag hävda att USA, Australien och England ligger långt fram. Även Sverige ligger bra till. Men olika länder är ligger långt framme i olika områden. Det finns många länder i Afrika som ligger långt fram i utvecklingen.

Därefter var det dags för en trio experter att inta scenen och tala kring rubriken: ”Hot och möjligheter för hotellen med digitaliseringen”. De som svarade på moderator Jan Wifstrands frågor var Nicolas Fredell, affärsutvecklingschef Story Hotels, Jens Lyckman, hotelldirektör Clarion Hotel & Congress Malmö Live och Catarina Randow, Vice President Revenue & Distribution First Hotels.

– I grund och botten så är delningsekonomin med Airbnb något som påverkar och och den nedre raden i resultatet. Hade vi sysslat med lägenhetshotell eller liknande så hade jag varit orolig. Men hotell är något annat än att bo hemma i någons lägenhet, sa Catarina Randow.

– If you can’t beat them join them. Men vi känner oss inte hotade. Jag upplever knappt att det finns ännu i Malmö. Men det är stort på andra sätt, sa Jens Lyckman.

– Den yngre generationen vill inte resa som en turist, och där har Airbnb något att erbjuda genom att få en direktkontakt med värden. Hotellen måste bli bättre på att berätta vad som finns att erbjuda i hotellets närområde, sa Nicolas Fredell.

Catarina Randow konstrar att mer än 50 procent bokar hotellrum digitalt. Hon konstaterar att hotellbranschen inte var speciellt snabb att haka på den trenden. Jens Lyckman berättade att resenärer till exempel ofta gärna heller kollar på andra resenärernas bilder från hotellet än hotellets egna, för att kanske få en mer trovärdig bild av vad som erbjuds.

– Vi får bli ännu bättre på våra lojalitetsprogram för att kunna möta konkurrensen från mellanhänder som hotels.com som tar mycket provision. Men samtidigt som 20 procent kan försvinna där så lägger mellanhänderna ner stora summor på marknadsföring som vi aldrig kan bemöta på det sättet, säger Nicolas Fredell.

Frank Fiskers
Frank Fiskers, VD Scandic

Därefter var det dags för Frank Fiskers, VD på Scandic att inta scenen. Han kom direkt från Haymarket by Scandic som öppnat någon timme tidigare. Fiskers är för övrigt nominerad till ett fint hotellpris som är branschens motsvarighet till Oscars, lär mer här. Scandic har 230 hotell i sju länder i portföljen och 14.000 anställda. Sedan i december 2015 är Scandic börsnoterat.

– Noteringen tog mycket tid, nu kan vi åter ägna oss åt hotellen, sa Frank Fiskers.

– Vi vill bli ett hotellbolag i världsklass. Det finns ingen anledning till att någon ska vara bättre.

– Ett Scandichotell ska alltid klara sig bättre än sin närmaste konkurrent i området. Annars kan man undra varför vi är så många som vi är, sa Frank Fiskers.

– Det var genom köpet av Rica som vi började tänka på att vi ska bli ett hotellbolag i världsklass.

Frank Fiskers visade även en film för att visa skillnaden på Scandic före EQT förvärvade bolaget och hur det ser ut idag. Bolaget hade då 132 hotell och 5.700 anställda.

– Vi har investerat tre miljarder kronor i hotellportföljen sedan dess, sa Fiskers.

– Allt går mycket fort idag. Det gäller att vi har en skarp bevakning av de trender som finns.

Frank Fiskers fortsatte att tala om fem nyckelord som Scandic arbetar efter och som är viktiga när det gäller morgondagens hotellgäster: Demanding, Practical, Impatient, Enterprising, Hopeful.

När det gäller expansionsplaner sa Frank Fiskers:

– Vi ska fortsätta öppna nya hotell i Norden. Vi har fortfarande vita fläckar och vi kan fortsätta att utveckla vårt erbjudande. Men vi är även intresserade av andra länder, till exempel Tyskland där vi idag har tre hotell som går riktigt bra. Den tyska marknaden liknar den nordiska på flera sätt.

– Vi har 3.000 hotellrum i pipen idag, fram till år 2018.

I Stockholm öppnade Scandic nyligen hotellet Continental mittemot centralstationen.

– Det har varit knökfullt sedan första dagen. Jag har aldrig varit med om en liknande öppning. Idag öppnade vi Haymarket och vi håller på att bygga om Sergel Plaza.

Olle Zetterberg
Hans Åke Petersson, VD Annordia och Olle Zetterberg, VD Stockholm Business Region

Efter förmiddagens första fikapaus var det dags för Hans Åke Petersson, VD Annordia och Olle Zetterberg, VD Stockholm Business Region. Duon talade till rubriken: ”Var behövs det nya hotell och hur många finns det plats för?”

– Vi har har haft en tillväxt på 3–4 procent hotellnätter i Stockholm de senaste åren. Men andra europeiska städer har haft en bättre tillväxt och vi har därför hamnat utanför topp 10-listan. Vi vill finnas på tio-listan, sa Olle Zetterberg.

Hans Åke Petersson vid Annordia gick igenom förutsättningarna för de 53 kommuner som ingår i SBA-regionen

– Det finns ett behov av fler hotellrum i Nacka, Sigtuna/Arlanda och Solna/Sundbyberg.

– Närt det gäller Uppsala och Västerås så är det stopp inom kort. Nyproduktion pågår. I Örebro finns det fortfarande möjligheter för ytterligare rum.

– Vi kan dessutom konstatera att det på många ställen, inte minst i Stockholm, behövs fler lågprishotell och vandrarhem av ett uppdaterat skick med en hög standard.

– Vi skulle även behöva ytterligare ett hotell som Grand Hôtel. Utrymmet för hotell av den standarden är litet, men det finns, sade Hans Åke Petersson.

Från 2010 till 2015 har det i Stockholms län tillkommit i snitt 398 rum per år.

För perioden 2016-2020 konstaterar Annordia att det finns säkra eller i det närmaste säkra etableringar för nästan 3.000 hotellrum i Stockholm, och när det gäller osäkra projekt så summerar dessa nästan 2.000 hotellrum.

767 hotellrum kommer tillföras marknaden i snitt årligen fram till år 2010. Den siffran ska alltså jämföras med de tidigare åren där snittet varit 398 rum.

– Vår, Annordias, prognos är att de projekt som idag finns i pipen är tillräckligt fram till år 2020. Det behövs cirka 1.500 nya hotellrum i Stockholms stad 2020. Vi behöver en större mångfald, inte bara 4-stjärniga hotell, sa Hans Åke Petersson.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-10

Scandics VD Frank Fiskers invigde under tisdagsmorgonen hotellet Haymarket i PUB-huset vid Hötorget.
Scandics VD Frank Fiskers invigde under tisdagsmorgonen hotellet Haymarket i PUB-huset vid Hötorget.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor handelssatsning mer än halveras

Den fysiska handelns svaga utveckling tvingar byggherrarna att dra i bromsen. FV avslöjar ändrade planer för ett stort projekt inom tullarna i Stockholm.

SFV:s tidigare toppchef åtalas

Misstänkt för tjänstefel. Vice chefsåklagaren tror på villkorlig dom. ”Det går inte att styrka att han har haft uppsåt att skada Statens Fastighetsverk ekonomiskt”.

Nya Stureplan klubbat i fullmäktige

ADIA planerar att investera fem miljarder kronor.

Vasakronan ändrar i toppen – två kända namn lämnar

Gör om i ledningsgruppen. Johanna Skogestig: ”Vi jobbar nu för att förändra hela Stockholm city”.

Stolpe ut för Oscar i kamp om stor myndighet

FV avslöjar vem som är nära att vinna kampen om stor hyresgäst. Kunde blivit mycket viktigt kassaflöde för Oscar Properties.

Klart: Han blir ny vd för Vonovias båda svenska bolag

Nu påbörjar Vonovia förändringsarbetet i sina svenska bolag. Blir boss över nästan 40.000 svenska bostäder.

Balder förvärvar Scandichotell

FV erfar att ett Scandichotell om totalt cirka 11.000 kvadratmeter byter ägare.

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre

Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre. FV rapporterade löpande om höjdpunkterna från ”toppmötet”.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Mitt i Stockholms kommersiella centrum. FV berättar om hyresnivån.

Tillbaka till förstasidan