Humlegårdens hotell i Solna strand, Winery hotel vid Järva krog och Klöverns hotell Comfort Hotel Kista är några nya hotell i nordvästra Stockholm. Illustration: Humlegården, Winery Hotel och Klövern.

Hotellboom i nordvästra Stockholm

Nordvästra Stockholm växer så att det knakar – och efter att byggandet av bostäder och kontor i det närmaste exploderat börjar nu hotellen att följa efter.

Enligt en sammanställning som hotellrådgivaren Annordia genomfört finns planer på 12 nya hotell och drygt 3.200 hotellrum i Sundbyberg, Solna, Kista, Sollentuna och Järfälla de kommande åren. I Annordias sammanställning ingår både säkra etableringar och hotell som än så länge bara är i planeringsstadiet.

Annordias VD Hans Åke Petersson konstaterar att det stora antalet nya hotell är ett tecken på att regionen är ett av landets hetaste tillväxtområden.

– Det är en väldigt stor skillnad om man jämför med till exempel södra Stockholm, där det inte alls finns planer i samma utsträckning, säger han.

Enligt Annordia finns i dag 31 hotell och totalt 3.993 hotellrum i nordvästra Stockholm.

I januari i fjol slog The Winery Hotel upp portarna vid Järva krog i Solna. Hotellet har egen vinproduktion och 184 rum. I september 2016 öppnade även det nya lägenhetshotellet Stay At Hotel Apartments i Kista och i januari i år slog Biz Apartment Solna upp portarna.

Ett projekt i pipeline är Humlegårdens nya hotell, med 176 rum, som just nu håller på att byggas i Solna strand. Hotellet uppförs bredvid Swedbanks huvudkontor på gränsen till Sundbyberg och kommer att stå klart sommaren 2018.

– Vi vill erbjuda våra hyresgäster i området ett större serviceutbud, och övernattningsmöjligheter är en del i det, säger Maria Lidström, investering- och utvecklingschef på Humlegården.

I Kista finns flera planerade hotellprojekt. Klöverns hotell Comfort Hotel Kista och Kungsledens Kista Hotel Apartments väntas exempelvis tillföra marknaden 194 rum respektive 167 lägenheter. Båda hotellen planeras att invigas under 2018.

Även Alm Equity har hotellplaner i Kista. I deras stora projekt Kista Square Garden där en stor kontorsbyggnad ska byggas om till bostadshus är tanken att en del ska bli hotell.

Med tanke på den snabba utvecklingen i nordvästra Stockholm med många nya kontor och bostäder tror Hans Åke Petersson att det finns ett visst behov av nya hotell.

– Men Stockholm nordväst klarar inte av ett nytt Sheraton varje år. Man måste också jobba med rätt koncept och även beakta nyckeltalen. Det är lägre beläggningsgrad och snittpris för hotellen än i Stockholms innerstad, så det gäller att göra sin hemläxa för att inte göra en felinvestering, säger han.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Tillbaka till förstasidan