Humlegårdens hotell i Solna strand, Winery hotel vid Järva krog och Klöverns hotell Comfort Hotel Kista är några nya hotell i nordvästra Stockholm. Illustration: Humlegården, Winery Hotel och Klövern.

Hotellboom i nordvästra Stockholm

Nordvästra Stockholm växer så att det knakar – och efter att byggandet av bostäder och kontor i det närmaste exploderat börjar nu hotellen att följa efter.

Enligt en sammanställning som hotellrådgivaren Annordia genomfört finns planer på 12 nya hotell och drygt 3.200 hotellrum i Sundbyberg, Solna, Kista, Sollentuna och Järfälla de kommande åren. I Annordias sammanställning ingår både säkra etableringar och hotell som än så länge bara är i planeringsstadiet.

Annordias VD Hans Åke Petersson konstaterar att det stora antalet nya hotell är ett tecken på att regionen är ett av landets hetaste tillväxtområden.

– Det är en väldigt stor skillnad om man jämför med till exempel södra Stockholm, där det inte alls finns planer i samma utsträckning, säger han.

Enligt Annordia finns i dag 31 hotell och totalt 3.993 hotellrum i nordvästra Stockholm.

I januari i fjol slog The Winery Hotel upp portarna vid Järva krog i Solna. Hotellet har egen vinproduktion och 184 rum. I september 2016 öppnade även det nya lägenhetshotellet Stay At Hotel Apartments i Kista och i januari i år slog Biz Apartment Solna upp portarna.

Ett projekt i pipeline är Humlegårdens nya hotell, med 176 rum, som just nu håller på att byggas i Solna strand. Hotellet uppförs bredvid Swedbanks huvudkontor på gränsen till Sundbyberg och kommer att stå klart sommaren 2018.

– Vi vill erbjuda våra hyresgäster i området ett större serviceutbud, och övernattningsmöjligheter är en del i det, säger Maria Lidström, investering- och utvecklingschef på Humlegården.

I Kista finns flera planerade hotellprojekt. Klöverns hotell Comfort Hotel Kista och Kungsledens Kista Hotel Apartments väntas exempelvis tillföra marknaden 194 rum respektive 167 lägenheter. Båda hotellen planeras att invigas under 2018.

Även Alm Equity har hotellplaner i Kista. I deras stora projekt Kista Square Garden där en stor kontorsbyggnad ska byggas om till bostadshus är tanken att en del ska bli hotell.

Med tanke på den snabba utvecklingen i nordvästra Stockholm med många nya kontor och bostäder tror Hans Åke Petersson att det finns ett visst behov av nya hotell.

– Men Stockholm nordväst klarar inte av ett nytt Sheraton varje år. Man måste också jobba med rätt koncept och även beakta nyckeltalen. Det är lägre beläggningsgrad och snittpris för hotellen än i Stockholms innerstad, så det gäller att göra sin hemläxa för att inte göra en felinvestering, säger han.

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Flyttar till AL:s nya – bantat från 14.000 till 1.200 kvm

FV berättar om vem som tappar hyresgäst och anledningen till lokalminskningen.

Köper i Södertälje

Läs om bolagets totala bestånd.

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas. Se före/efter-bilder.

Tillbaka till förstasidan