Fondbolags-vd spår tuff höst för utvecklare

Bostadsutvecklarna har en omotiverat ljus syn på framtiden, det anser Jesper Roslund, vd på fonbolaget NPI Funds. Han tror att hösten kommer att bli motig och att flera aktörer kan få likviditetsproblem när köpare vill dra sig ur förhandsavtal.

Bostadsrättspriserna var oförändrade i Stockholms län under juni. Sett till tre månader har de backat med 1 procent, och under det senaste året är nedgången 9 procent. Bostadsutvecklarna vittnar om trög försäljning och som ett resultat av det har byggstarterna minskat.

Nu börjar allt fler analytiker tro att prisfallet kan bli långvarigt.

I en prognos som SBAB publicerade häromveckan spår banken att priserna kan sjunka med närmare 10 procent fram till 2021, till följd av svagt stigande boräntor, stramare kreditgivning och en något mer dämpad utveckling av de disponibla inkomsterna.

Bostadsutvecklarna har det senaste halvåret mött det förändrade marknadsläget genom en mängd kreativa lösningar – bland annat att skjuta fram projekt och erbjuda avgiftsfria perioder.

Frågan är om det räcker.

Jesper Roslund är vd för fondbolaget NPI Funds som i februari startade en fond som ska tjäna pengar på att bostadsmarknaden viker. Han upplever att många bostadsutvecklare har en omotiverat ljus syn på marknaden.

Jesper Roslund. Foto: NPI.

– Många har en väldigt envis och positiv inställning till sina projekt. Man tror att det ska vända, att ens egna projekt ska gå att sälja. Vi har en lite mer negativ framtidstro än dem, säger han.

Han tror att försäljningen av bostadsrätter kommer att vara fortsatt trög efter sommaren och spår att många bolag kommer att få problem.

– Hösten kommer att bli tuff. Det handlar inte längre om ett psykologiskt stopp utan ett mekaniskt stopp. Människor som vill köpa bostäder får inte lån.

Han anger främst två anledningar till varför han tror att det kommer att bli värre innan det blir bättre för utvecklarna.

– Många utvecklare har skulder med fasta löptider som kommer att behöva amorteras av inom kort. Dessa har utvecklarna tänkt lösa med intäkter från projekt, men eftersom försäljningen kollapsat måste man hitta pengar på annat sätt. Utvecklarna ser då lösningen i de bostäder som redan är sålda och där tillträde ska ske, för då kommer hela pengen in. Men det är inte säkert att alla tillträden som man väntar på kommer att inträffa.

Han pekar på det faktum att många bostadsspekulanter i Stockholmsområdet sedan några månader tillbaka försöker dra sig ur förhandsavtal, ofta med hänvisning till att projekt blivit försenade.

Fastighetsvärlden har tidigare skrivit om byggprojektet West Side Solna, där bostadsrättsföreningen och utvecklaren SSM ligger i en tvist med drygt 50 bostadsköpare som vill häva sina avtal. De hänvisar bland annat till just förseningar av projektet.

Om en domstol skulle döma till bostadsspekulanternas fördel skulle det bli vägledande i andra tvister och kunna få stora effekter.

– I ett worst case scenario, om förhandsavtalen över hela linjen diskvalificeras, är vår bedömning att 25-50 procent av de sålda lägenheterna kan komma tillbaka till utvecklarna. Men det troliga är att det blir någon form av inskränkning och att det hamnar på 5-10 procent, säger han.

Samtidigt som den avstannade försäljningen innebär problem för bostadsbyggarna drar utvecklingen blickarna till sig från aktörer som ser möjligheten att göra klipp.

Intresset för NPI:s bostadsfond är stort, enligt Jesper Roslund. Hittills har två stiftelser och en större privat aktör gått in med kapital i fonden och bolaget för diskussioner med ytterligare investerare, varav en utländsk.

Tanken är att fonden bland annat ska köpa svårsålda lägenheter så att projekt kan sätta igång, för att sedan hyra ut bostäderna under en period och sälja dem när marknaden vänder. Bolaget för löpande diskussioner med bostadsutvecklare och räknar med att göra sitt första förvärv under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

Lyckat drag av Vasakronan i centrala Malmö

Får en rejäl dragare till köpcentrum som dragits med vakanser.

Pareto i miljardköp från Axfast

Båda bolagen fortsätter att hålla ett högt affärstempo.

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan