Fondbolags-vd spår tuff höst för utvecklare

Bostadsutvecklarna har en omotiverat ljus syn på framtiden, det anser Jesper Roslund, vd på fonbolaget NPI Funds. Han tror att hösten kommer att bli motig och att flera aktörer kan få likviditetsproblem när köpare vill dra sig ur förhandsavtal.

Bostadsrättspriserna var oförändrade i Stockholms län under juni. Sett till tre månader har de backat med 1 procent, och under det senaste året är nedgången 9 procent. Bostadsutvecklarna vittnar om trög försäljning och som ett resultat av det har byggstarterna minskat.

Nu börjar allt fler analytiker tro att prisfallet kan bli långvarigt.

I en prognos som SBAB publicerade häromveckan spår banken att priserna kan sjunka med närmare 10 procent fram till 2021, till följd av svagt stigande boräntor, stramare kreditgivning och en något mer dämpad utveckling av de disponibla inkomsterna.

Bostadsutvecklarna har det senaste halvåret mött det förändrade marknadsläget genom en mängd kreativa lösningar – bland annat att skjuta fram projekt och erbjuda avgiftsfria perioder.

Frågan är om det räcker.

Jesper Roslund är vd för fondbolaget NPI Funds som i februari startade en fond som ska tjäna pengar på att bostadsmarknaden viker. Han upplever att många bostadsutvecklare har en omotiverat ljus syn på marknaden.

Jesper Roslund. Foto: NPI.

– Många har en väldigt envis och positiv inställning till sina projekt. Man tror att det ska vända, att ens egna projekt ska gå att sälja. Vi har en lite mer negativ framtidstro än dem, säger han.

Han tror att försäljningen av bostadsrätter kommer att vara fortsatt trög efter sommaren och spår att många bolag kommer att få problem.

– Hösten kommer att bli tuff. Det handlar inte längre om ett psykologiskt stopp utan ett mekaniskt stopp. Människor som vill köpa bostäder får inte lån.

Han anger främst två anledningar till varför han tror att det kommer att bli värre innan det blir bättre för utvecklarna.

– Många utvecklare har skulder med fasta löptider som kommer att behöva amorteras av inom kort. Dessa har utvecklarna tänkt lösa med intäkter från projekt, men eftersom försäljningen kollapsat måste man hitta pengar på annat sätt. Utvecklarna ser då lösningen i de bostäder som redan är sålda och där tillträde ska ske, för då kommer hela pengen in. Men det är inte säkert att alla tillträden som man väntar på kommer att inträffa.

Han pekar på det faktum att många bostadsspekulanter i Stockholmsområdet sedan några månader tillbaka försöker dra sig ur förhandsavtal, ofta med hänvisning till att projekt blivit försenade.

Fastighetsvärlden har tidigare skrivit om byggprojektet West Side Solna, där bostadsrättsföreningen och utvecklaren SSM ligger i en tvist med drygt 50 bostadsköpare som vill häva sina avtal. De hänvisar bland annat till just förseningar av projektet.

Om en domstol skulle döma till bostadsspekulanternas fördel skulle det bli vägledande i andra tvister och kunna få stora effekter.

– I ett worst case scenario, om förhandsavtalen över hela linjen diskvalificeras, är vår bedömning att 25-50 procent av de sålda lägenheterna kan komma tillbaka till utvecklarna. Men det troliga är att det blir någon form av inskränkning och att det hamnar på 5-10 procent, säger han.

Samtidigt som den avstannade försäljningen innebär problem för bostadsbyggarna drar utvecklingen blickarna till sig från aktörer som ser möjligheten att göra klipp.

Intresset för NPI:s bostadsfond är stort, enligt Jesper Roslund. Hittills har två stiftelser och en större privat aktör gått in med kapital i fonden och bolaget för diskussioner med ytterligare investerare, varav en utländsk.

Tanken är att fonden bland annat ska köpa svårsålda lägenheter så att projekt kan sätta igång, för att sedan hyra ut bostäderna under en period och sälja dem när marknaden vänder. Bolaget för löpande diskussioner med bostadsutvecklare och räknar med att göra sitt första förvärv under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Flyttar från city till citynära läge

Tre bolag inom samma internationella koncern väljer att flytta från sina citykontor till vassare lokaler i citynära läge.

Karlastadens byggnader får namn från mytologin

Här är namnen på Karlastadens byggnader.

Bildextra: Så blir Göteborgs nya galleria – första på decennier

Se en lista över samtliga butiker samt ett flertal bilder inför den stora öppningsdagen.

Affärsanalys

Oväntad köpare i läge som kan ge vakanser

Andreas Eckermann vid CBRE sätter analyständerna i transaktion av nyproducerad kontorsfastighet.

Tar över Skånebolag med hus för 270 miljoner

Fastator fortsätter att expandera. Nu är det ett bestånd i Ängelholm och Hässleholm som blir grunden för satsningar i Öresundsområdet.

Spara stora pengar – deklarera rätt

Nu är det dags för allmän fastighetstaxering. Två experter ger här flera praktiska tips och varnar även för de vanligaste fällorna.

Hotellsamarbete öppnar för expansion

Växlar upp rejält och planerar att öppna upp till tio nya hotell.

Första uthyrningarna i Skanskas nya Juvel

Bra flyt i uthyrningsarbetet när klenodbyggnaden börjar stå klar. Rekordhyror väntas.

Rea hos Oscar Properties

I vissa fall ges avgiftsfrihet under fem år. Även fler andra bolag ger generösa bidrag.

Skandia vill bygga på landmärke på Södermalm

Möts av motstånd – men har egentligen en mycket större plan i bakfickan. FV berättar mer.

Operation räddning inledd

De hårt prövade bostadsutvecklaren har tappat marknadens förtroende och kallar till extra bolagsstämma för att välja styrelse.

Revansch för Kista med ny stor mässa

En eventuell flytt skulle lyfta Kista – och kanske även den stora Stockholmsmässan. FV pekar ut aktuellt område.

Fler handelsprojekt ställs in

Statistik som HUI tagit fram exklusivt för Fastighetsvärlden.

Corem köper för 400 mkr

Hoppas på lyft när storsatsning i närheten står klar.

Tre Kronors värde nu 2,3 mdr

Det nya bolaget gör ännu ett stort förvärv, nu för drygt 900 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan