Fondbolags-vd spår tuff höst för utvecklare

Bostadsutvecklarna har en omotiverat ljus syn på framtiden, det anser Jesper Roslund, vd på fonbolaget NPI Funds. Han tror att hösten kommer att bli motig och att flera aktörer kan få likviditetsproblem när köpare vill dra sig ur förhandsavtal.

Bostadsrättspriserna var oförändrade i Stockholms län under juni. Sett till tre månader har de backat med 1 procent, och under det senaste året är nedgången 9 procent. Bostadsutvecklarna vittnar om trög försäljning och som ett resultat av det har byggstarterna minskat.

Nu börjar allt fler analytiker tro att prisfallet kan bli långvarigt.

I en prognos som SBAB publicerade häromveckan spår banken att priserna kan sjunka med närmare 10 procent fram till 2021, till följd av svagt stigande boräntor, stramare kreditgivning och en något mer dämpad utveckling av de disponibla inkomsterna.

Bostadsutvecklarna har det senaste halvåret mött det förändrade marknadsläget genom en mängd kreativa lösningar – bland annat att skjuta fram projekt och erbjuda avgiftsfria perioder.

Frågan är om det räcker.

Jesper Roslund är vd för fondbolaget NPI Funds som i februari startade en fond som ska tjäna pengar på att bostadsmarknaden viker. Han upplever att många bostadsutvecklare har en omotiverat ljus syn på marknaden.

Jesper Roslund. Foto: NPI.

– Många har en väldigt envis och positiv inställning till sina projekt. Man tror att det ska vända, att ens egna projekt ska gå att sälja. Vi har en lite mer negativ framtidstro än dem, säger han.

Han tror att försäljningen av bostadsrätter kommer att vara fortsatt trög efter sommaren och spår att många bolag kommer att få problem.

– Hösten kommer att bli tuff. Det handlar inte längre om ett psykologiskt stopp utan ett mekaniskt stopp. Människor som vill köpa bostäder får inte lån.

Han anger främst två anledningar till varför han tror att det kommer att bli värre innan det blir bättre för utvecklarna.

– Många utvecklare har skulder med fasta löptider som kommer att behöva amorteras av inom kort. Dessa har utvecklarna tänkt lösa med intäkter från projekt, men eftersom försäljningen kollapsat måste man hitta pengar på annat sätt. Utvecklarna ser då lösningen i de bostäder som redan är sålda och där tillträde ska ske, för då kommer hela pengen in. Men det är inte säkert att alla tillträden som man väntar på kommer att inträffa.

Han pekar på det faktum att många bostadsspekulanter i Stockholmsområdet sedan några månader tillbaka försöker dra sig ur förhandsavtal, ofta med hänvisning till att projekt blivit försenade.

Fastighetsvärlden har tidigare skrivit om byggprojektet West Side Solna, där bostadsrättsföreningen och utvecklaren SSM ligger i en tvist med drygt 50 bostadsköpare som vill häva sina avtal. De hänvisar bland annat till just förseningar av projektet.

Om en domstol skulle döma till bostadsspekulanternas fördel skulle det bli vägledande i andra tvister och kunna få stora effekter.

– I ett worst case scenario, om förhandsavtalen över hela linjen diskvalificeras, är vår bedömning att 25-50 procent av de sålda lägenheterna kan komma tillbaka till utvecklarna. Men det troliga är att det blir någon form av inskränkning och att det hamnar på 5-10 procent, säger han.

Samtidigt som den avstannade försäljningen innebär problem för bostadsbyggarna drar utvecklingen blickarna till sig från aktörer som ser möjligheten att göra klipp.

Intresset för NPI:s bostadsfond är stort, enligt Jesper Roslund. Hittills har två stiftelser och en större privat aktör gått in med kapital i fonden och bolaget för diskussioner med ytterligare investerare, varav en utländsk.

Tanken är att fonden bland annat ska köpa svårsålda lägenheter så att projekt kan sätta igång, för att sedan hyra ut bostäderna under en period och sälja dem när marknaden vänder. Bolaget för löpande diskussioner med bostadsutvecklare och räknar med att göra sitt första förvärv under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

Digital aktör söker 2.000 kvm i innerstaden

Expanderar och vill jämföra alternativ.

”SMS-låneränta” för skakig bostadsutvecklare

Villkoren motsvarar årsränta på över 145 procent.

Wihlborgs hyr ut 8.200 kvm i centrala Malmö

Fyller upp efter Tullverkets flytt.

Amastens hemliga investerare nu offentlig

Blir en av de största ägarna i bolaget med nära 19 procent av aktierna efter riktad nyemission.

Spotifyhuset var nästan uthyrt till annan hyresgäst

Det var väldigt nära att bli flytt för streamingjätten.

Går från Riksbyggen till Finansdepartementet

Kommer att jobba under ledning av bostadsministern.

Rikshem utökar beståndet i Kalmar

Ett 15-årigt hyresavtal är tecknat för fastigheten.

Danska konkurrenten vill utmana hotelljättarna

Siktar på upp till 60 hotell i Sverige.

Andersson in i Nyfosas styrelse – ordföranden slutar

Det stuvas om i styrelsen för det offensiva bolaget. Bengt Kjell berättar om beslutet.

Högt tryck på kvinnlig investerarklubb

Medlemsantalet har exploderat.

Fortsatt förtroende för Nuder i Hemsö

”Har gjort en värdefull insats på ett förtroendefullt sätt.”

Nils Pers lämnar Stena

Två trotjänare lämnar bolaget som satsar allt hårdare på projekt.

Köper för halv miljard inom tullarna

K-märkt fastighet får ny ägare efter 13 år.

Spotifys oväntade drag

Behåller hela ytan trots nya lokalerna i Urban Escape.

Tillbaka till förstasidan