Fondbolags-vd spår tuff höst för utvecklare

Bostadsutvecklarna har en omotiverat ljus syn på framtiden, det anser Jesper Roslund, vd på fonbolaget NPI Funds. Han tror att hösten kommer att bli motig och att flera aktörer kan få likviditetsproblem när köpare vill dra sig ur förhandsavtal.

Bostadsrättspriserna var oförändrade i Stockholms län under juni. Sett till tre månader har de backat med 1 procent, och under det senaste året är nedgången 9 procent. Bostadsutvecklarna vittnar om trög försäljning och som ett resultat av det har byggstarterna minskat.

Nu börjar allt fler analytiker tro att prisfallet kan bli långvarigt.

I en prognos som SBAB publicerade häromveckan spår banken att priserna kan sjunka med närmare 10 procent fram till 2021, till följd av svagt stigande boräntor, stramare kreditgivning och en något mer dämpad utveckling av de disponibla inkomsterna.

Bostadsutvecklarna har det senaste halvåret mött det förändrade marknadsläget genom en mängd kreativa lösningar – bland annat att skjuta fram projekt och erbjuda avgiftsfria perioder.

Frågan är om det räcker.

Jesper Roslund är vd för fondbolaget NPI Funds som i februari startade en fond som ska tjäna pengar på att bostadsmarknaden viker. Han upplever att många bostadsutvecklare har en omotiverat ljus syn på marknaden.

Jesper Roslund. Foto: NPI.

– Många har en väldigt envis och positiv inställning till sina projekt. Man tror att det ska vända, att ens egna projekt ska gå att sälja. Vi har en lite mer negativ framtidstro än dem, säger han.

Han tror att försäljningen av bostadsrätter kommer att vara fortsatt trög efter sommaren och spår att många bolag kommer att få problem.

– Hösten kommer att bli tuff. Det handlar inte längre om ett psykologiskt stopp utan ett mekaniskt stopp. Människor som vill köpa bostäder får inte lån.

Han anger främst två anledningar till varför han tror att det kommer att bli värre innan det blir bättre för utvecklarna.

– Många utvecklare har skulder med fasta löptider som kommer att behöva amorteras av inom kort. Dessa har utvecklarna tänkt lösa med intäkter från projekt, men eftersom försäljningen kollapsat måste man hitta pengar på annat sätt. Utvecklarna ser då lösningen i de bostäder som redan är sålda och där tillträde ska ske, för då kommer hela pengen in. Men det är inte säkert att alla tillträden som man väntar på kommer att inträffa.

Han pekar på det faktum att många bostadsspekulanter i Stockholmsområdet sedan några månader tillbaka försöker dra sig ur förhandsavtal, ofta med hänvisning till att projekt blivit försenade.

Fastighetsvärlden har tidigare skrivit om byggprojektet West Side Solna, där bostadsrättsföreningen och utvecklaren SSM ligger i en tvist med drygt 50 bostadsköpare som vill häva sina avtal. De hänvisar bland annat till just förseningar av projektet.

Om en domstol skulle döma till bostadsspekulanternas fördel skulle det bli vägledande i andra tvister och kunna få stora effekter.

– I ett worst case scenario, om förhandsavtalen över hela linjen diskvalificeras, är vår bedömning att 25-50 procent av de sålda lägenheterna kan komma tillbaka till utvecklarna. Men det troliga är att det blir någon form av inskränkning och att det hamnar på 5-10 procent, säger han.

Samtidigt som den avstannade försäljningen innebär problem för bostadsbyggarna drar utvecklingen blickarna till sig från aktörer som ser möjligheten att göra klipp.

Intresset för NPI:s bostadsfond är stort, enligt Jesper Roslund. Hittills har två stiftelser och en större privat aktör gått in med kapital i fonden och bolaget för diskussioner med ytterligare investerare, varav en utländsk.

Tanken är att fonden bland annat ska köpa svårsålda lägenheter så att projekt kan sätta igång, för att sedan hyra ut bostäderna under en period och sälja dem när marknaden vänder. Bolaget för löpande diskussioner med bostadsutvecklare och räknar med att göra sitt första förvärv under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det går bra nu…”

Hemfosa redovisar siffrorna för första halvåret. Vd:n passar även på att hylla en nyckelmedarbetare som inom kort slutar.

Tre Kronor köper för 495 mkr

Bernt-Olof Gustafsson och Michael Johansson motiverar affärerna.

Klart: Bicky Chakraborty vann kamp om hyllat projekt i trä

Har sedan tidigare fler än 35 hotell och äger 21 av hotellfastigheterna.

Toksegt för Bonava i Sverige – men lyft i Ryssland

Vd Joachim Hallengren: ”Jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet”.

Ica köper för stor satsning – når hela 150.000 kvm

Följer upp köpet från Kilenkrysset med ett förvärv från NCC.

Heimstaden in i Tyskland

Fler än tio svenska bolag har nu tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden.

Mest lästa – har du koll på vad som hänt?

Förfalskade värderingar, sol-och-vårade tjänstemän, spännande satsningar och rekordaffärer. Första halvåret har bjudit på det mesta.

Diös och NP3 i byte för 600 mkr

Sorterar upp i sina bestånd på Gävlemarknaden

Oscars försäljning ökade igen

Av den pågående produktionen är 89 procent såld. Läs Oscar Engelberts kommentar.

JM:s delår gav börsen glädjefnatt

Lägre resultat men samtidigt något bättre försäljning än väntat. Börsen reagerade häftigt.

Carnegie & Co lyfter värdet med 1,8 miljarder

Visar upp kraftig resultatpåverkan inför kommande rapport.

Vasakronans fastigheter nu värda 134 miljarder

Hyrestillväxten i jämförbart bestånd uppgick till 6 procent.

Lästips för hängmattan

Låt dig inspireras och gnugga geniknölarna. Här är några lästips inför ledigheten.

Tillbaka till förstasidan