Illustrationer: Wingårdhs.

Hoppas på 44 våningar i Kista – Björn Borg hoppade av

En bostadskrapa med 44 våningar, ett hotelltorn med 24 våningar och Nordens största padelanläggning. Det är vad den välkända trion bakom Playce AB vill bygga i Kista längs E4:an. Fastighetsvärlden kan berätta att det handlar om 100.000 kvm bostäder och lokaler samt att investeringen är 3–4 miljarder kronor. Men tennislegenden Björn Borg har hoppat av projektet.

Annons

I februari 2015 avslöjade Fastighetsvärlden att en trio investerare smidde planer för en jättesatsning med hotell, bostäder, kontor och idrott längs E4:an i norra Kista. Projektet har sedan dess justerats, men grundidén är densamma och nu är planen ute på samråd.

Markanvisning har tilldelats Playce AB, tidigare kallat Sport Hotels of Sweden AB. Bolaget planerar bland annat för ett bostadstorn om 44 våningar och en hotellbyggnad om 24 våningar – som därmed kan bli nya landmärken till de tre höghus som idag finns i Kista.

– Vi har ett campustänk bakom projektet.  När detaljplanen vunnit laga kraft så har vi en byggtid på 3-4 år. Vi tror stenhårt på projektet och Stockholm stad har sagt att man vill satsa stort på Kista för att göra området till en blandad stadsdel som även innehåller annat än kontor och som därmed kan leva dygnet runt, säger Patrik Mehks, VD vid Playce, till Fastighetsvärlden.

De tre ägarna bakom Playce AB, till lika delar, är:

  • Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand via bolaget Court Real Estate. Duon är grundare och huvudägare till bostadsutvecklaren SSM
  • Index Residence med grundarna Bjarne Borg och Fredrik Alama. Båda är tennisfrälsta och har i sex år stått bakom Kings of Tennis som spelats på Waterfront i centrala i Stockholm där bland annat John McEnroe, Pete Sampras och Stefan Edberg deltagit.
  • Executive Invest Stockholm. Det bolaget ägs av Erik Ohlsson. Han var VD vid Posten 2003–2008 och tidigare var han vice koncernchef i KF.

Enligt Fastighetsvärldens källor var även Björn Borg ursprungligen med i projektplanerna, men han ska ha hoppat av i ett ganska tidigt skede.

Projektet som Playce driver är ett komplex med två höghus som reser sig över ett podium av lägre byggnader varierade mellan två till åtta våningar. Kvarteret omfattar 101.000 kvm bruttoarea nybebyggelse. Playce uppger för Fastighetsvärlden att det sannolikt rör sig om en total investering på 3–4 miljarder kronor.

Ytan fördelar sig på 49.000 kvm bostäder (även i två låghusdelar), 16.000 kvm hotell, 14.000 kvm
idrott, 9.000 kvm lokalyta, 11.000 kvm parkering i fem våningsplan. En yta på cirka 2.500 kvm för kommunikation och livsmedel sammanbinder bebyggelsens olika delar.

För idrottsanläggningen planeras det för, enligt de senaste planerna, för 16 padelbanor (Nordens största anläggning) och 4–6 tennisbanor. Playce planerar även för en centercourten som kan ta 1.200 åskådare på delar av de flexibla idrottsytorna.

– Läktarna kommer att kunna flyttas och vi planera även för att det kan arrangeras seminarier och bolagsstämmor i lokalerna. Men förstås hoppas vi på större padel- och tennisevent. Det vore kul, säger Patrik Mehks.

Det handlar om del av fastigheten Akalla 4:1 vid Torshamnsgatan, norr om Klöverns projektfastigheter Helgafjäll 4 och 7 (projektnamn Kista Gate) och söder om IBM:s svenska huvudkontor som Skanska och Areim ska utveckla till bostäder (projektet Odde). Playce aktuella område omfattar cirka 3,8 hektar, varav en del i söder, mot Klöverns fastighet, ska utvecklas till park.

Totalt innehåller projektet över 100.000 kvm lokaler och bostäder. Illustration: Wingårdhs.
Här är det tänkt att miljardsatsningen ska uppföras. Överst till höger syns E4:an. Till höger syns Klöverns fastighet där Nokia tidigare hade sitt Sverigekontor.
Stockholms stad vill skapa blandstad i Kista.
Sydvästlig fasad mot Torshamnsgatan.
Det planerade högsta bostadstornet finns i det hörn som ligger närmast centrala Kista.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan