Illustrationer: Wingårdhs.

Hoppas på 44 våningar i Kista – Björn Borg hoppade av

En bostadskrapa med 44 våningar, ett hotelltorn med 24 våningar och Nordens största padelanläggning. Det är vad den välkända trion bakom Playce AB vill bygga i Kista längs E4:an. Fastighetsvärlden kan berätta att det handlar om 100.000 kvm bostäder och lokaler samt att investeringen är 3–4 miljarder kronor. Men tennislegenden Björn Borg har hoppat av projektet.

I februari 2015 avslöjade Fastighetsvärlden att en trio investerare smidde planer för en jättesatsning med hotell, bostäder, kontor och idrott längs E4:an i norra Kista. Projektet har sedan dess justerats, men grundidén är densamma och nu är planen ute på samråd.

Markanvisning har tilldelats Playce AB, tidigare kallat Sport Hotels of Sweden AB. Bolaget planerar bland annat för ett bostadstorn om 44 våningar och en hotellbyggnad om 24 våningar – som därmed kan bli nya landmärken till de tre höghus som idag finns i Kista.

– Vi har ett campustänk bakom projektet.  När detaljplanen vunnit laga kraft så har vi en byggtid på 3-4 år. Vi tror stenhårt på projektet och Stockholm stad har sagt att man vill satsa stort på Kista för att göra området till en blandad stadsdel som även innehåller annat än kontor och som därmed kan leva dygnet runt, säger Patrik Mehks, VD vid Playce, till Fastighetsvärlden.

De tre ägarna bakom Playce AB, till lika delar, är:

  • Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand via bolaget Court Real Estate. Duon är grundare och huvudägare till bostadsutvecklaren SSM
  • Index Residence med grundarna Bjarne Borg och Fredrik Alama. Båda är tennisfrälsta och har i sex år stått bakom Kings of Tennis som spelats på Waterfront i centrala i Stockholm där bland annat John McEnroe, Pete Sampras och Stefan Edberg deltagit.
  • Executive Invest Stockholm. Det bolaget ägs av Erik Ohlsson. Han var VD vid Posten 2003–2008 och tidigare var han vice koncernchef i KF.

Enligt Fastighetsvärldens källor var även Björn Borg ursprungligen med i projektplanerna, men han ska ha hoppat av i ett ganska tidigt skede.

Projektet som Playce driver är ett komplex med två höghus som reser sig över ett podium av lägre byggnader varierade mellan två till åtta våningar. Kvarteret omfattar 101.000 kvm bruttoarea nybebyggelse. Playce uppger för Fastighetsvärlden att det sannolikt rör sig om en total investering på 3–4 miljarder kronor.

Ytan fördelar sig på 49.000 kvm bostäder (även i två låghusdelar), 16.000 kvm hotell, 14.000 kvm
idrott, 9.000 kvm lokalyta, 11.000 kvm parkering i fem våningsplan. En yta på cirka 2.500 kvm för kommunikation och livsmedel sammanbinder bebyggelsens olika delar.

För idrottsanläggningen planeras det för, enligt de senaste planerna, för 16 padelbanor (Nordens största anläggning) och 4–6 tennisbanor. Playce planerar även för en centercourten som kan ta 1.200 åskådare på delar av de flexibla idrottsytorna.

– Läktarna kommer att kunna flyttas och vi planera även för att det kan arrangeras seminarier och bolagsstämmor i lokalerna. Men förstås hoppas vi på större padel- och tennisevent. Det vore kul, säger Patrik Mehks.

Det handlar om del av fastigheten Akalla 4:1 vid Torshamnsgatan, norr om Klöverns projektfastigheter Helgafjäll 4 och 7 (projektnamn Kista Gate) och söder om IBM:s svenska huvudkontor som Skanska och Areim ska utveckla till bostäder (projektet Odde). Playce aktuella område omfattar cirka 3,8 hektar, varav en del i söder, mot Klöverns fastighet, ska utvecklas till park.

Totalt innehåller projektet över 100.000 kvm lokaler och bostäder. Illustration: Wingårdhs.
Här är det tänkt att miljardsatsningen ska uppföras. Överst till höger syns E4:an. Till höger syns Klöverns fastighet där Nokia tidigare hade sitt Sverigekontor.
Stockholms stad vill skapa blandstad i Kista.
Sydvästlig fasad mot Torshamnsgatan.
Det planerade högsta bostadstornet finns i det hörn som ligger närmast centrala Kista.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan