Hopp för Humlegården och Vasakronan om t-bana

Planer smids för station i Hagalund – Se 7 kartor nedan. Förvaltningen för utbyggd tunnelbana har presenterat förslag på placeringar för två entréer för en eventuell tunnelbanestation vid Hagalunds industriområde, längs den planerade gula linjen till Arenastaden i Solna. Stationen var inte med i den så kallade Stockholmsförhandlingen men är nu istället med i Sverigeförhandlingen.

Fastighetsvärlden har tagit del av handlingarna som visar att den ena entrén planeras ligga mitt i Hagalunds industriområde, i korsningen Industrivägen/Gelbgjutarevägen, och den andra entrén längs Solnavägen, på den andra sidan av spårområdet/tunneln.

Stora vinnare om förslaget går igenom blir Humlegården som under de senaste åren köpt upp stor del av fastigheterna i Hagalunds industriområde. Bolaget planerar att förvandla området till en modern blandstad. I närheten av den andra stationsentrén äger Vasakronan den stora kontorsfastigheten Solna Access. Flera bolag planerar för bostäder längs Solnavägen som framöver ska förvandlas till stadsgata, bland annat Veidekke.

Både Humlegården och Vasakronan har tidigare för Fastighetsvärlden ställt sig positiva till att delta till finansieringen för att den ”nya” stationen ska förverkligas. Oavsett om det blir en station eller inte så är det i alla fall klart att det kommer att bli en större ”urspängning” vid den platsen för att senare kunna öppna en station där.

Solna stad har var varit oerhört framgångsrikt i att få delfinansiering för de båda stationer som ligger längs den gula linjen, station Hagastaden och station Arenastaden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Solna stad från fastighetsbolag fått in 540 miljoner av de totalt 600 miljoner som är Solna stads andel för att finansiera hela bygget.

– De fastighetsbolag som finns i influensområdet kring respektive station måste vara med och betala för att tunnelbanan ska förverkligas, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna till Fastighetsvärlden

– Utvecklingen går snabbt framåt i Hagalund, och varje del som faller på plats i tunnelbaneutbyggnaden visar att vi närmar oss målet om fler bostäder och bättre kommunikationsmöjligheter, säger Granfalk.

De fastighetsbolag som bidragit i Solna är Fabege, Skanska, Skandia Fastigheter, Unibail-Rodamco och Wåhlins Fastigheter (vid Arenastaden) samt Locum och Akademiska hus (på Solnasidan i Hagastaden).

I Arenastaden blir entréuppgångarna dock inte vid det ursprungliga läget nära Friends Arena utan båda uppgångarna kommer nära pendeltågsstationen Solna station, på vardera sidan om Frösundaleden, se den nya kartan nedan.

Ett besked från Sverigeförhandlingen om det blir en tunnelbanestation i Hagalunds industriområde väntas under 2017.

– Vi jobbar vidare som om vi hade ett beslut. Det måste vi göra för att ha någon möjlighet att kunna bygga stationen i Hagalund samtidigt som vi bygger resten av Gula linjen, säger Malin Harders, projektchef för utbyggnaden till Arenastaden.

Samrådet pågår 9–22 januari och omfattar utöver stationslägen i Hagalunds industriområde även arbetstunnlar i Hagalund och  vid Norra Stationsgatan.

Fastighetsvärlden Idag 2017-01-25

Hagalund: Möjliga stationsentréer om det blir en tunnelbanestation vid Hagalunds industriområde.
Flygbild över Hagalunds industriområde. Foto: Humlegården Fastigheter.
Vasakronans stora fastighet Solna Access ligger längs Solnavägen. Enligt uppgifter till FV så smider bolaget på bostadsplaner här.
Arenastaden: Den ena uppgången hamnar vid infarten till området, nära pendeltågsstationen och där Migrationsverket har sina lokaler idag.
Den andra uppgången vid Arenastaden hamnar i bostadsområdet norr om Frösundaleden.
Hagastaden: Den nordliga uppgången får tre entréer, bland annat en rakt upp i nya Karolinska sjukhuset.
Den södra uppgången har en entré och den kommer upp i det kontorshus som NCC byggt. Den aktuella fastigheten ägs numera av Castellum. Den södra uppgången ligger i Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan