Tioårsjubilerande Svenska Handelsfastigheter har nått ett fastighetsbestånd på 20 miljarder kronor, delvis via en handfull miljardaffärer – senast i Bernstorp. Bolaget är redo för mer och kanske någon typ av 10-årsfest i budgetklassen.
Vad var avgörande för att ni skulle slå till och köpa Bernstorp från Niam?
– Det är en väldigt stark handelsplats. Enligt oss finns det två sådana som sticker ut i Malmöområdet, Bernstorp och Svågertorp. Vi har inte så stor närvaro i Malmö sedan tidigare förutom någon fastighet i just Svågertorp. Malmöområdet är en speciell marknad som för ett tag sedan hade mycket vakanser efter stor nyproduktion samtidigt. Bernstorp går bra och alla ytor i det vi köpt är uthyrt. Det sker dessutom många intressanta satsningar i närheten, med Costco och Biltema. Området kommer att bli än starkare framöver, säger Thomas Holm, vd vid Svenska Handelsfastigheter.
Finns det någon rädsla för att allt med lågpris inte kommer vara guld och gröna skogar för evigt?
– Det finns alltid utmaningar inom alla branscher, men lågprishandeln mår mycket bättre än mycket annat. Det är dessutom fortfarande många aktörer som ser över sina etableringar i gallerior och köpcentrum som överväger att flytta till externhandelsområden för att de kan lockas av högre omsättning med mera.
Hur ser fördelningen ut bland era hyresgäster segmentsmässigt?
– Ungefär 45 procent är livsmedel. 35-45 procent är lågprishandel, men det är lite svårdefinierat eftersom flera aktörer som vi lärt känna som lågpris har rört sig en kategori uppåt.
I Bernstorp ingår en mindre byggrätt om 3.000 kvm. Några byggplaner i nuläget?
– Nej, det har vi inte. Men vi har aktörer som vi vet är intresserade.
Ni har nått ett fastighetsbestånd på 20 miljarder och har varit ett av de mest snabbväxande de senaste åren. Hur ser er förvärvskapacitet ut?
– Vi tittar aldrig på det sättet.
Men om det dyker upp bra affärer för 5 miljarder. Vad säger era ägare Kåpan och AP4 då, kan ni köpa i så fall?
–Skulle rätt objekt dyka upp, till rätt avkastning, så kan vi det.
Ni har gjort sex förvärv där ni förvärvat från runt miljarden och uppåt, i flera fall har fonder varit säljare. Finns det fortfarande mycket till salu från fonderna?
– Mycket har under de senaste åren hamnat hos institutionella ägare. De kommer sannolikt behålla fastigheterna länge och det kan medföra lägre affärsvolym. Men det finns fortfarande stora volymer hos bland annat privatpersoner och fonder.
Avkastningen när ni köpt tidigare har ibland varit nästan chockerande hög. Är de tiderna förbi?
– Kanske. Det är svårt att göra affärer på de nivåer som vi i några fall gjorde under fjolåret, från 7 till 14 procent.
Finns det hyresgäster som själva är fastighetsägare som är redo att sälja sitt fastighetsbestånd?
– Ja, det finns det. Vi tittar på några sådana bestånd.
Vad har ni för vakansgrad nu?
– Inför affären med Bernstorp, som är fullt uthyrt, hade vi en vakansgrad på 1,5–1,6 procent. Det är nog ganska normalt för aktörer i vårt segment.
Det har snart gått exakt ett år sedan ni ”fyndköpte” stora Bromma Blocks, inklusive den stora byggrätter. Kan du berätta något om planerna där?
– Vi lägger fortfarande vår mesta kraft på det dagliga. Men vi tittar även på vad man skulle kunna göra på lång sikt och extremt lång sikt, men det finns inget i nuläget att berätta.
Ni firar tio år i år, blir det något storslaget firande – eller är det budet och lågpris som gäller även där?