Holländsk jätte köper Coops bestånd

Priset: Drygt 4,2 miljarder. Det blev det holländska försäkrings bolaget ING som vann dragkampen om Coops fastighetsbestånd. Köpeskillingen blev 4245 miljoner kronor. Fastighetsvärlden bedömer direktavkastningen till cirka sex procent. Beståndet består av 129 fastigheter från Umeå i norr till Trelleborg i söder.

Den totala arean är 527.200 kvadratmeter, vilket ger ett pris på 8.050 kronor per kvadratmeter. ING förvärvade hela portföljen.

Fastigheterna var uppdelade i tre underportföljer och det var möjligt för intresserade köpare att även lägga bud på respektive del, vilket ett antal intressenter gjorde.

ING har nu förvärvat: fyra lagerterminaler på totalt 215.500 kvadratmeter, 13 Coop Forum Stormarknader på totalt 164.400 kvadratmeter och 112 Konsumbutiker på totalt 147.300 kvadratmeter.

Coop Norden är hyresgäst till 92 procent av ytorna och det genomsnittliga hyreskontraktet är, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, drygt tio år. I kontraktet med köparen står det att Coop Norden har möjlighet att bryta respektive kontrakt tre år innan det går ut.

Det totala hyresvärdet för det sålda beståndet är 320 miljoner kronor. Den ekonomiska vakansgraden är ytterst låg, ca en procent. Intäkterna är ungefär jämnt fördelat på de tre olika segmenten. ING är ett av världens största försäkringsbolag och en av Europas absolut största fastighetsägare.

Bolaget har letat fastigheter i Sverige i ett år och förvärvet av Coop-portföljen är ING:s första köp i Norden. Försäkringsjätten äger totalt fastigheter för mer än 400 miljarder kronor.

För Coop är det en kanonaffär. Köpeskillingen är högre än vad ledningen tidigare vågat hoppas på och ING har den kompetens som Coop behöver för att kunna utveckla fastigheterna. Mer än två tredjedelar av holländarnas bestånd består av butiker eller köpcentrum.

Catella har varit rådgivare till Coop Norden. Andersson Reim var rådgivare till ING.

Fastighetsvärlden Idag 2005-12-20

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Tillbaka till förstasidan