Höjvall ny VD för Amasten

Ännu en gång har Jan-Erik Höjvall fått uppdraget att växla upp volymen i ett fastighetsbolag. Från och med den 15 september är han ny VD i Amasten, noterat på First North-listan. Kursen gick upp 5 procent första halvtimmen när börsen öppnade.

Under onsdagskvällen meddelade styrelsen i Amasten att den utsett Jan-Erik Höjvall till ny VD i bolaget. Han tillträder den 15 september och tar då över efter David Dahlgren som varit VD i bolaget sedan maj 2014.

– Jag vill tacka David Dahlgren för hans tid i Amasten. Med David Dahlgren som VD har Amasten vuxit från 350 miljoner i fastighetsvärde till idag över 3 miljarder, en tillväxtresa som inte varit möjlig utan Davids ledarskap, säger Amastens styrelseordförande Rickard Backlund.

Styrelsen verkar dock vilja ha en snabbare tillväxt och Jan-Erik Höjvall har tidigare bland annat varit VD i Rikshem under sex år (men fick hastigt lämna, läs mer i länkarna till höger) och VD i Akelius Fastigheter under 7 år. Under de åren växte dessa bolag med omkring 60 miljarder.

– Jag vill se en tillväxt i bolaget som i mina tidigare bolag och påbörja nyproduktion av bostäder och samhällsfastigheter, säger Höjvall.

Under 2018 är det hans ambition att Amasten ska bygga 500 lägenheter.

– Året därefter bör vi kunna dubbla den siffran, säger han till Fastighetsvärlden.

– Amasten ska bli en viktig aktör när det gäller bostadsförsörjning och en stabil, kreativ och långsiktig partner med alla kommuner som vi samarbetar med, avslutar han.

Det har funnits skilda uppfattningar mellan styrelsen och Dahlgren om bland annat vikten av att snabbt gå till Nasdaqs huvudlista.

– Då Amasten nu valt en annan tillväxtstrategi vilket innebär att listbytet senareläggs har vi därför i samförstånd kommit överens om att det bästa för bolaget är en ny VD, kommenterar David Dahlgren.

Amastens fastighetsbestånd finns främst i Helsingborg, Finspång och Strängnäs, ett flertal städer i Skåne och Blekinge samt Sundsvallsregionen och västra Mälardalen. Portföljen består till två tredjedelar av bostäder.

Största ägare i Amasten är Ålandsbanken och Sterner Stenhus som tillsammans kontrollerar cirka en tredjedel av röster och kapital.

Stockholmsbörsen reagerade positivt på nyheten att Höjvall tar över VD-stolen. Efter en halvtimme hade kursen gått upp drygt 5 procent, medan index var oförändrat.

Fastighetsvärlden Idag 2017-08-23

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan