Höjvall ny VD för Amasten

Ännu en gång har Jan-Erik Höjvall fått uppdraget att växla upp volymen i ett fastighetsbolag. Från och med den 15 september är han ny VD i Amasten, noterat på First North-listan. Kursen gick upp 5 procent första halvtimmen när börsen öppnade.

Under onsdagskvällen meddelade styrelsen i Amasten att den utsett Jan-Erik Höjvall till ny VD i bolaget. Han tillträder den 15 september och tar då över efter David Dahlgren som varit VD i bolaget sedan maj 2014.

– Jag vill tacka David Dahlgren för hans tid i Amasten. Med David Dahlgren som VD har Amasten vuxit från 350 miljoner i fastighetsvärde till idag över 3 miljarder, en tillväxtresa som inte varit möjlig utan Davids ledarskap, säger Amastens styrelseordförande Rickard Backlund.

Styrelsen verkar dock vilja ha en snabbare tillväxt och Jan-Erik Höjvall har tidigare bland annat varit VD i Rikshem under sex år (men fick hastigt lämna, läs mer i länkarna till höger) och VD i Akelius Fastigheter under 7 år. Under de åren växte dessa bolag med omkring 60 miljarder.

– Jag vill se en tillväxt i bolaget som i mina tidigare bolag och påbörja nyproduktion av bostäder och samhällsfastigheter, säger Höjvall.

Under 2018 är det hans ambition att Amasten ska bygga 500 lägenheter.

– Året därefter bör vi kunna dubbla den siffran, säger han till Fastighetsvärlden.

– Amasten ska bli en viktig aktör när det gäller bostadsförsörjning och en stabil, kreativ och långsiktig partner med alla kommuner som vi samarbetar med, avslutar han.

Det har funnits skilda uppfattningar mellan styrelsen och Dahlgren om bland annat vikten av att snabbt gå till Nasdaqs huvudlista.

– Då Amasten nu valt en annan tillväxtstrategi vilket innebär att listbytet senareläggs har vi därför i samförstånd kommit överens om att det bästa för bolaget är en ny VD, kommenterar David Dahlgren.

Amastens fastighetsbestånd finns främst i Helsingborg, Finspång och Strängnäs, ett flertal städer i Skåne och Blekinge samt Sundsvallsregionen och västra Mälardalen. Portföljen består till två tredjedelar av bostäder.

Största ägare i Amasten är Ålandsbanken och Sterner Stenhus som tillsammans kontrollerar cirka en tredjedel av röster och kapital.

Stockholmsbörsen reagerade positivt på nyheten att Höjvall tar över VD-stolen. Efter en halvtimme hade kursen gått upp drygt 5 procent, medan index var oförändrat.

Fastighetsvärlden Idag 2017-08-23

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan